Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020 12:36

Αισιοδοξία ή απαισιοδοξία για νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα;

Γράφτηκε από την
Αισιοδοξία ή απαισιοδοξία για νέα επιχειρηματικά εγχειρήματα;

Του Χρήστου Πολίτη, οικονομολόγου MSc

Κάθε χρόνο το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε.) σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας (Global Entrepreneurship Monitor - G.E.M.) συντάσσει έκθεση για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Εκεί αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, η ψυχολογία, οι προσδοκίες και οι ανησυχίες των εγχώριων επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκδοση που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες διαβλέπουν πλέον ευκαιρίες. Συγκεκριμένα, δυνατότητες υλοποίησης νέων εγχειρημάτων στο προσεχές εξάμηνο διακρίνει το 23% αυτών (σε στοιχεία του 2018), ενώ την προηγούμενη χρονιά παρόμοια αισιοδοξία εξέφρασε μόλις το 14%. Στο σύνολο του πληθυσμού, το αντίστοιχο ποσοστό κυμάνθηκε χαμηλότερα στο 19% για το 2018 και 14% για το 2017 (Διάγραμμα 1).

 

Ο φόβος επιχειρηματικής αποτυχίας ως ανασταλτικός παράγοντας υλοποίησης νέων εγχειρημάτων φαίνεται ελαφρώς και αυτός να εξασθενεί. Δισταγμό προς νέα επιχειρηματικά σχέδια εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας δήλωσε το 57% των Ελλήνων επιχειρηματιών για το 2018, έναντι 64% για το 2017. Στο σύνολο του πληθυσμού το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 69% (Διάγραμμα 2).

Σε θετική τροχιά βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και ο «δείκτης αυτοπεποίθησης». Το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρεί ότι διαθέτει τις ικανότητες, τις γνώσεις και την εμπειρία για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας διαμορφώθηκε στο 83%, αυξημένο κατά 6 μονάδες σε σχέση με το 2017. Στο σύνολο του πληθυσμού, παρόμοια αυτοπεποίθηση εξέφρασε μόλις το 46% (Διάγραμμα 3).

Αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της επιχείρησής τους, τόσο οι νέοι όσο και οι επίδοξοι επιχειρηματίες (αναφέρονται συνήθως συνολικά ως επιχειρηματίες «αρχικών σταδίων»), ερωτήθηκαν για τις θέσεις εργασίας που διαβλέπουν ότι δύναται να δημιουργήσει το νέο τους επιχειρηματικό εγχείρημα εντός της επόμενης πενταετίας. Εξ αυτών, το 78% προέβλεψε τη δημιουργία 0 έως 5 θέσεων εργασίας, ενώ το υπόλοιπο 22% προέβλεψε από 6 και επάνω (στοιχεία του 2018) (Διάγραμμα 4). Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2017 ήταν 86% και 14%, γεγονός που σηματοδοτεί μια οριακή βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρηματιών αρχικών σταδίων για την επερχόμενη ανάπτυξή τους.

  

Ως συμπέρασμα λοιπόν, παρατηρείται μια τάση βελτίωσης του κλίματος στην αγορά και καλυτέρευσης της ψυχολογίας των Ελλήνων επιχειρηματιών. Προτού όμως απαντήσουμε στο δίλημμα «αισιοδοξία ή απαισιοδοξία», ενδείκνυται η αντιδιαστολή των παραπάνω στατιστικών στοιχείων με εκείνα άλλων συγκρίσιμων χωρών. Ως κατάλληλες για σύγκριση με την Ελλάδα, το G.E.M. δημιούργησε και προτείνει μια ομάδα χωρών υψηλού εισοδήματος, τις οποίες αποκαλεί «χώρες καινοτομίας» (μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Ελλάδα φυσικά).

Ο πληθυσμός στις «χώρες καινοτομίας» εμφανίζεται, κατά μέσο όρο, αρκετά πιο αισιόδοξος. Το 47% αυτού διέκρινε την ύπαρξη επιχειρηματικών ευκαιριών εντός του επόμενου εξάμηνου, έναντι μόλις 19% στην Ελλάδα. Επίσης, μόνο το 40% αυτού δήλωσε πως φοβάται την επιχειρηματική αποτυχία, έναντι 69% στην Ελλάδα. Ο «δείκτης αυτοπεποίθησης» υπήρξε και ο μοναδικός που δεν χαρακτηρίστηκε από μεγάλη απόκλιση (Διάγραμμα 5). Φυσικά, τα συγκεκριμένα στατιστικά δεδομένα αφορούν το σύνολο του πληθυσμού και όχι αποκλειστικά τον επιχειρηματικό κόσμο, αποτελούν όμως μια καλή ένδειξη.

 

 

Τελικά, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι Ελληνες στερούνται αισιοδοξίας έναντι των πολιτών στις υπόλοιπες «χώρες καινοτομίας». Ωστόσο, η ψυχολογία του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου έχει αρχίσει να βελτιώνεται και οι προσδοκίες όλων να καλυτερεύουν.


Ενδεικτική βιβλιογραφία

Τσακανίκας Α., Γιωτόπουλος Γ., Βαλαβανιώτη Ε. και Σταυράκη Σ., Ετήσια Εκθεση Επιχειρηματικότητας 2018-2019, Ι.Ο.Β.Ε., Δεκέμβριος 2019


Διαβάστε την Τρίτη, 28/1/20

Τι δυσκολίες κρύβει ένα επιχειρηματικό εγχείρημα στην Ελλάδα; 


NEWSLETTER