Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020 15:04

“Ύβρις” η απόρριψη από το ΕΣΠΑ του Μουσείου της Χώρας

Γράφτηκε από την

Της Βούλας Λαμπροπούλου

Απορώ με τί χέρια διέγραψε ο Μεσσήνιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, το μοναδικής σπουδαιότητας ΜΟΥΣΕΙΟ Μυκηναϊκής εποχής σε όλον τον κόσμο, ούτως ώστε να μην συμπεριληφθεί στην βοήθεια του ΕΣΠΑ και να το αφήσει στην μοίρα του και στην αδηφάγο φθορά του χρόνου. Πού βρήκε τέτοιο κουράγιο; Μήπως αναγκάστηκε γιατί οι προϋπολογισμοί ήταν εξωπραγματικοί και σκόπιμοι να διαγραφούν και ποιος εγκέφαλος τους επινόησε ;
Οι άρχοντες του Δήμου Πύλου-Νέστορος οι πριν και οι νυν υπόσχονται πολλά, αλλά αδιαφορούν εγκληματικώς για την συντήρηση και την αναβάθμιση του ΜΟΥΣΕΙΟΥ με τα ανεκτιμήτου αξίας ευρήματα από το Παλάτι και το Νεκροταφείο Βολιμιδίων.
Η όλη ιστορία έχει και ύποπτο παρελθόν και πονηρά «συνωμοτική» αντιμετώπιση. Ξεκινάει από τους ιθύνοντες, τους επιστήμονες, τους «επιτηδείους», τους σκοπίμως αγνοούντες την ύπαρξη και τη σημασία του ΜΟΥΣΕΙΟΥ και των ευρημάτων του. Πάντα σταματούν στην Πύλο ή στην Μεσσήνη. Δεν υπάρχει μετά το Ανάκτορο, τίποτε που να πρέπει να θαυμάσει και να επισκεφθεί ο τουρίστας, ο ξένος , ο εκδρομέας, ο ερευνητής. Μέχρι και τα φυλλάδια του Costa Navarino αγνοούν επιδεικτικά την Χώρα (υδρεύονται όμως από αυτήν). Οι διάφοροι χάρτες και οδηγοί Μεσσηνίας δεν ξοδεύουν μελάνι για αυτό το μοναδικό Μουσείο και βέβαια τα πιο σπουδαία ευρήματα μεταφέρονται κρυφά στην Αθήνα δήθεν για φύλαξη.
Κρίθηκε η Χώρα ως κοντινότερος τόπος προς το Παλάτι, και εκεί πρέπει να παραμείνουν όλα τα ευρήματα, ως είθισται παγκοσμίως.
Φαίνεται ότι εποφθαλμιούν την ίδρυση αυτή και ζητούν αιτία να «γκρεμιστεί» για να μεταφερθεί ίσως αλλού.
Το ΕΣΠΑ μοιράζει εκατομμύρια για έργα πολιτισμού και αναστήλωσης Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων, φτάνει να βρεθεί ο κατάλληλος δήμαρχος και άρχοντας του τόπου να τα διεκδικήσει.
Δεν φτάνουν, λέει, ο Περιφερειάρχης τα χρήματα που χρειάζονται. Να βρει! Να ενεργήσει τα δέοντα και να βρει τον τρόπο για την καλύτερη αντιμετώπιση παρομοίων αναγκών και οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι πραγματικοί. Αν ήταν για την Καλαμάτα ή την Μεσσήνη θα έβρισκε;
Επισκέπτομαι Δήμους και Περιφέρειες και κυριολεκτικά ζηλεύω από την επιχορήγηση εκατομμυρίων και την συμβολή του ΕΣΠΑ και γίνονται τεράστια πολιτιστικά έργα.
Λένε ότι η Υπουργός Πολιτισμού έχει δεσμευτεί για την χρηματοδότηση του έργου. Εύχομαι αυτό να πραγματοποιηθεί, αν και δεν το πιστεύω.