Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2020 17:12

Branding τόπου, μοχλός επανεκκίνησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Γράφτηκε από την

 


Του Δημήτρη Καφαντάρη, γενικού γραμματέα της ΚΕΔΕ και πρώην δημάρχου, επικεφαλής αξιωματικής αντιπολίτευσης Δήμου Πύλου - Νέστορος

Η χώρα μας βιώνει μια πρωτοφανή κρίση, μια πολλαπλή κρίση, μια κρίση “τριφασική”. 
Στην καθημερινή επικαιρότητα, πανδημία, οικονομία και  εθνικά θέματα.
Όλα τα πολιτικά μας κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, μοιάζουν "πελαγωμένα", κάτω από το βάρος των προβλημάτων. 
Από την άλλη πλευρά, όλοι εμείς οι πολίτες θέλουμε να πάρουμε ξανά την ζωή στα χέρια μας!
Εδώ και αρκετούς μήνες, βγήκαμε από την κεντρική λεωφόρο της ζωής.
Πελαγοδρομούμε σε "άγνωστους" δρόμους, δύσκολα μονοπάτια  και ψάχνουμε να βρούμε έναν παράδρομο για να ξαναβγούμε  στην κεντρική λεωφόρο της ζωής!
Σήμερα, φαίνεται ότι  παράδρομος, θα είναι το εμβόλιο απέναντι στην μάστιγα του κορονοϊού, για να μας βγάλει στο “ξέφωτο”, στην λεωφόρο της ζωής. Στην κανονικότητα!
Όμως πώς θα είναι η “επόμενη μέρα και ποιος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ως μοχλού ανάπτυξης και σε ποιους τομείς;
Οι ανάγκες των πολιτών άλλαξαν, με την νέα εποχή Covid-19 και Περιφέρειες και  Δήμοι δεν μπορούν να μείνουν στάσιμοι. 
Στη νέα εποχή, στην “επόμενη μέρα” οι Δήμοι πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες, να φύγουν μπροστά, να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες ανάγκες , την πρωτοβάθμια υγεία, την κοινωνική πολιτική, την στήριξη του πρωτογενή τομέα, την τουριστική ανάπτυξη και 
το branding του τόπου, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην οικονομική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Γιατί ένας τόπος,  δεν είναι μόνο ένας τουριστικός προορισμό, είναι πολύ περισσότερα. Το γνωστό μας branding τόπου πρέπει να έχει μια ολιστική προσέγγιση, από τους ανθρώπους που διαμένουν,  εργάζονται, επενδύουν στον τόπο τους.
Το branding τόπου, θα πρέπει να είναι ο βασικός ρυθμιστής, το απαραίτητο εργαλείο που θα φέρει επενδύσεις, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει το αίσθημα υπερηφάνειας των κατοίκων για τον τόπο τους και θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής όλων των πολιτών, με αιχμή  την αλληλεγγύη των ευάλωτων ομάδων. 
Οι Δήμοι δεν θα πρέπει να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας τα πάντα από την κεντρική διοίκηση.
Θα πρέπει με ένα σωστό και μακροχρόνιο σχεδιασμό, ευρύτερο από το τουριστικό μάρκετινγκ, να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων για τις χειμαζόμενες επιχειρήσεις της περιοχής. 
Με εργαλεία, την έρευνα, τη μελέτη της αγοράς, τον  στρατηγικό σχεδιασμό, την τυποποίηση προϊόντων, να καταφέρουν να διαφοροποιηθούν, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να προσελκύσουν επισκέπτες και επενδυτές χάρη των πλεονεκτημάτων του τόπου τους.
Η “επόμενη μέρα” της μετά Covid-19 εποχής, μπορεί να αποδειχθεί μοχλός επανεκκίνησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διεκδικώντας αποφασιστικά και μαχητικά ο,τι το καλύτερο για τον τόπο και τους ανθρώπους που καθημερινά υπηρετούμε. 
Αρκεί φυσικά στο τιμόνι  του Δήμου να υπάρχουν έμπειρα άτομα, με γνώση, με όραμα και αγάπη για τον τόπο τους και όχι "ευκαιριακοί" θεσιθήρες!