Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 15:25

Φιλιατρά SOS

Γράφτηκε από τον
Φιλιατρά SOS

Του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, Συγγραφέα - δημοσιογράφου


Το Σύνταγμα ως θεμελιώδης νόμος της χώρας μας, προστατεύει όλους τους πολίτες άνευ εξαιρέσεων, η δε τήρησή του διασφαλίζει τη δημοκρατία. Η προστασία του πολίτη δεν αποτελεί έννοια αόριστη ή κάποια εικασία η οποία επιχειρεί να προσεγγίσει το βάθος του πολιτεύματός μας. Είναι συγκεκριμένη, απόλυτη και σαφής. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός ως σύνολο αλλά και ως μονάδα ο κάθε πολίτης, διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να απαιτεί την προστασία του σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Στην παιδεία, την υγεία, την εργασία, τη στέγη, την ασφάλεια και οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ενδυναμώνει τη σχέση κράτους - πολίτη.

Δυστυχώς υπάρχει μία περίπτωση, τρανταχτής καταστρατήγησης του Συντάγματος, η οποία αφορά στην πόλη των Φιλιατρών. Ίσως να θεωρείται και μοναδική σε όλη την Ελλάδα. Ως γνωστό ο θεσμός του Καλλικράτη αποδυνάμωσε τις μορφές συλλογικότητας, καθώς και την πολιτική και πολιτισμική ώσμωση, με αποτέλεσμα οι πολίτες να παραδώσουν τα ηνία σε κεντρικές εξουσίες και οι πόλεις και τα χωριά να εκφράζονται μέσω πολύπλοκων σχημάτων. Επόμενο ήταν οι πρώην Δήμοι να καταλήξουν τοπικά γραφεία κάτι σαν ΚΕΠ και όλες οι υπηρεσίες να συγκεντρωθούν σε μια πόλη. Έτσι λοιπόν, ένας πρώην δήμαρχος που αγωνιζόταν να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πόλη του, σήμερα είναι υποχρεωμένος να διαχειρίζεται τα προβλήματα τριών ισοδύναμων πληθυσμιακά πόλεων συν εβδομήντα χωριών και πάμπολλων οικισμών.

Σίγουρα αυτό το καλλικρατικό εξάμβλωμα είχε ένα και μοναδικό σκοπό. Να πάψουν οι πολίτες να διεκδικούν, η επίλυση των ζωτικών τους προβλημάτων να κωλυσιεργεί, έτσι ώστε να επέλθει στον ψυχισμό τους μια αντιπαραθετική τάση με τις όμορες πόλεις, διεκδικώντας η μία τοπική κοινωνία τα καλά και τα οφέλη της άλλης. Δηλαδή ανταγωνισμός, αντί συνεργασίας και άμιλλας. Αυτό συνέβη στον υπερθετικό βαθμό στην πόλη των Φιλιατρών, θαρρείς και την έχουν εντάξει σε κάποιο πιλοτικό πρόγραμμα να σβήσει από το χάρτη. Πρωτίστως ο καλλικρατικός παράγοντας και στη συνέχεια η στοχευόμενη εξαθλίωσή της, έφεραν αποτελέσματα τραγικά. Παρά τις προσπάθειες του νυν δημάρχου Τριφυλίας ο οποίος προσφέρει σημαντικό έργο όσον αφορά στην πόλη των Φιλιατρών και σε τομείς που ανήκουν στην αρμοδιότητά του, η πόλη υποβαθμίζεται συνεχώς και διαρκώς από την κεντρική εξουσία, σαν να αποτελεί ένα πειραματόζωο αντοχής των κατοίκων της. Αναφερόμαστε σε μια πόλη η οποία μαζί με τους μετανάστες αγγίζει τις 9.000 ανθρώπινες ψυχές. Αυτή λοιπόν η πολυπολιτισμική κοινωνία αντί να υποστηριχθεί τιμωρείται και εγκαταλείπεται στο έλεος της στυγνής υποβάθμισης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η πόλη αυτή κάποτε διέθετε ένα από τα πληρέστερα νοσοκομεία το οποίο η χούντα έκλεισε.

Δυστυχώς κανείς δεν θα περίμενε ότι το Κέντρο Υγείας που μας απέμεινε, θα κατέληγε σε εποχή δημοκρατίας, μια απλή πινακίδα να αιωρείται ως σημειολογία πολιτικού και κοινωνικού καταντήματος. Με εφημερία δεκαπενθήμερη και ένα γιατρό ειδικευόμενο, για μια πόλη 9.000 κατοίκων, αυτό ισοδυναμεί με δολοφονία των Φιλιατρινών πολιτών. Το Σύνταγμα της χώρας μας, μήπως αναφέρει σε κάποιο άρθρο του, ότι οι πολίτες των Φιλιατρών δεν δικαιούνται στο Κέντρο Υγείας τους να έχουν ιατρικό προσωπικό, τουλάχιστον για να πάρουν την πρώτη βοήθεια μιας κορτιζόνης σε περίπτωση αλλεργικού σοκ; Μέχρι να μεταφερθεί ένας ασθενής 17 χιλιόμετρα στην γειτονική Κυπαρισσία, ποιος βεβαιώνει ότι δεν θα έχει πεθάνει στο τρίτο χιλιόμετρο της διαδρομής; Επειδή είμαι παθών στο παρελθόν, μέσα σε ένα δεκάλεπτο αν δεν σου διοχετεύσουν στο αίμα ένεση αδρεναλίνης, θα παίζεις ζάρια με το χάρο στον Αχέροντα. Επομένως αυτοί που στερούν από την φιλιατρινή πόλη τη σωτηρία των κατοίκων της είναι κυνικοί και στυγνοί εγκληματίες.

Η άλλη περίπτωση στοχευόμενης υποβάθμισης και κοινωνικής εξαθλίωσης είναι το κλείσιμο του αστυνομικού τμήματος Φιλιατρών. Άραγε το διαμέτρημα του Μένιου Φουρθιώτη, επέβαλε στην ελληνική αστυνομία, να του διαθέτει 14 αστυνομικούς και δύο περιπολικά ενώ για τις 9.000 ψυχές δεν μπορεί να διατεθεί ούτε ένας τροχονόμος; Ο γράφων είναι από τους τελευταίους που θα επεδίωκε αστυνόμευση και κυρίως την καταστολή δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν είναι απλώς μια φράση στην ούγια της στολής των αστυνομικών, τότε, επικαλούμεθα την ασφάλεια που μας παρέχει το Σύνταγμα της Δημοκρατίας μας και απαιτούμε την επαναλειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος της πόλης μας. Εμείς θέλουμε αστυνομικά όργανα με ανθρώπινη συνείδηση και όχι ραβδούχους που θα εκτονώνουν τα απωθημένα τους. Κατά συμπερασμόν, δικαιούμεθα όταν κινδυνεύουμε να παίρνουμε το 100 το οποίο θα εδρεύει στην πόλη μας και όχι να έρχεται μετά από 17 χιλιόμετρα δρομολόγιο.

Αν απαριθμήσουμε τις υπηρεσίες που έχουν κλείσει ή φύγει από τα Φιλιατρά, θα πρέπει να αναδειχθούμε ως η πρώτη φιλήσυχη πόλη της Ελλάδας. Και αυτό, γιατί ενώ υπάρχουν πόλεις που οι πολίτες τους σπάνε τζαμαρίες και καίνε λάστιχα για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, στα Φιλιατρά παρ’ όλη την εγκατάλειψη δεν ανοίγει μύτη. Πριν η Πολιτεία αποφασίσει με τη στάση της να μάς κλείσει το καπάκι του φέρετρου, φρόντισε να κλείσει κάθε υπηρεσία που μας εξυπηρετούσε τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες. Κάποτε μας πήρε το νοσοκομείο, στη συνέχεια το ειρηνοδικείο, αργότερα την εφορία, ακολούθως το ΙΚΑ, την ΕΥΔΑΠ, τις τρεις τράπεζες, το αστυνομικό τμήμα, το Κέντρο Υγείας και μας άφησε μόνο τις υποσχέσεις των κομμάτων εξουσίας.

Επειδή οι αντοχές των κατοίκων αυτής της πόλης έχουν συγκεκριμένα όρια κι επειδή θύτες και θύματα δεν οφείλουν να συναγελάζονται, ας δρομολογήσουν οι βουλευτές της Μεσσηνίας, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, την επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας. Παράλληλα ας προτείνουν σε κάποια τράπεζα απ’ αυτές που έχουν καταληστεύσει τον ελληνικό λαό, να ανοίξει έστω ένα κατάστημα για να μην κάνουμε τριάντα χιλιόμετρα την ημέρα για μια κατάθεση. Αυτή η πόλη με την τεράστια παραγωγική δύναμη επιθυμεί αξιοπρεπή λύση. Το πόσο ενδιαφέρονται οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Υγείας για την πόλη μας, δυστυχώς το έχουμε αντιληφθεί.

Επειδή όμως και οι βουλευτές της Μεσσηνίας δεν είναι ανήλικα παιδιά να κρύβονται πίσω από αρχηγούς και υπουργούς, ας δικαιολογήσουν το ρόλο τους αποκαθιστώντας την αδικία σε βάρος των Φιλιατρινών πολιτών. Διαφορετικά, όπως συζητούμε οι κάτοικοι μεταξύ μας στη μεγάλη μας πλατεία, ο κάθε πολιτευτής των υποσχέσεων, θα αποτελεί για τα Φιλιατρά persona non grata.


NEWSLETTER