Παρασκευή, 04 Ιουνίου 2021 21:53

Απίστευτη κίνηση στο δρόμο μπροστά από το Κάστρο

Απίστευτη κίνηση στο δρόμο μπροστά από το Κάστρο

 

Της Βασιλικής Παπαδοπούλου, κατοίκου της περιοχής του Κάστρου (οδός Βιλλεαρδουίνου)

Επιθυμώ να καταγγείλω προς κάθε αρμόδιο κάτι το πρωτοφανές. Είμαστε η μόνη πόλη της Ευρώπης (και ίσως του κόσμου) που έχουμε μετατρέψει έναν δρόμο που περνάει μπροστά από το Κάστρο - το πιο σημαντικό Ιστορικό μνημείο της πόλης μας - σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Η κίνηση στην οδό  Βιλλεαρδουίνου ( και πιο συγκεκριμένα στο τμήμα της που περνά μποστά από την είσοδο του Κάστρου) είναι για πολλά χρόνια τώρα δυσανάλογα μεγάλη.  Αυτό έχει ως συνέπεια:

α) ο δρόμος να καθίσταται επικίνδυνος για όλους τους πεζούς (τουρίστες - επισκέπτες - περαστικούς - κατοίκους, τα παιδιά τους και τα ζώα συνοδείας τους) διότι είναι πολύ στενός και ανηφορικός, με αποτέλεσμα τα οχήματα να πρέπει να επιταχύνουν - με ότι αυτό συνεπάγεται.

β) πολύ μεγάλο όγκο ρύπανσης αλλά και ηχορύπανσης.

Η αλλαγή στη σήμανση έγινε 10 χρόνια πριν. Παλαιότερα ο δρόμος ήταν κάθοδος και όχι άνοδος και είχε ελάχιστη κίνηση.

Πλέον είναι άνοδος και χρησιμοποιείται ως δίοδος προς το κέντρο, όχι μόνο από αυτούς που έρχονται από τη περιοχή της αγοράς, των Κτελ και των γύρω περιοχών, αλλά και από όσους έρχονται πλέον από τον καινούργιο περιφερειακό δρόμο, κατεβαίνοντας την οδό Σπάρτης με κατεύθυνση προς το κέντρο.

Οι οδηγοί ερχόμενοι από την οδό Σπάρτης, αντί να συνεχίσουν ευθεία στην οδό Αλαγονίας μέχρι και την πλατεία της Υπαπαντής (να ακολουθήσουν δηλαδή την φυσική ροή του δρόμου), στρίβουν απότομα δεξιά στην Βιλεαρδουίνου, μαρσάρουν καθώς βρίσκονται ξαφνικά σε ανωφέρεια, δημιουργούν τεράστια ρύπανση και γίνονται επικίνδυνοι για ανθρώπους και ζώα.

Πραγματοποιούν δηλαδή επί της ουσίας έναν άσκοπο κύκλο. Αφήνουν την οδό Αλαγονίας στρίβοντας δεξιά στην ανηφόρα της Βιλλεαρδουίνου, περνούν μπροστά από το Κάστρο, στρίβουν ξανά αριστερά και κατηφορίζουν την οδό Μεσσηνιακής Γερουσίας - παραβιάζοντας επανειλλημένως την σήμανση STOP που υπάρχει εκεί γιατί δεν τους είναι εύκολο να σταματήσουν καθώς είναι κατηφόρα αλλά και γιατί δεν υπάρχει καλή ορατότητα - και όλα αυτά για να ξαναφτάσουν στην οδό Αλαγονίας!!!!

Αντί για όλο αυτόν τον χωρίς νόημα κύκλο θα μπορούσαν - όπως γινόταν παλαιότερα - βρισκόμενοι στην οδό Αλαγονίας να συνεχίζουν στον δρόμο αυτό (ο οποίος σημειωτέον είναι ευθεία και δεν έχει ανηφόρες- κατηφόρες), να φτάσουν στην Υπαπαντή και να συνεχίσουν στην οδό Φαρών ή προς στο κέντρο.

Όχι μόνο δεν έχει κανένα νόημα όλος αυτός ο κύκλος, όχι μόνο επιβαρύνει με ρύπανση και με ηχορύπανση τον δρόμο που περνά μπροστά από το Ιστορικό μνημείο της πόλης, αλλά καθιστά και τον δρόμο αυτό ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για τους επισκέπτες και τους περαστικούς.

Τα καλοκαίρια αλλά και τις μέρες που λειτουργεί η λαική αγορά, η οδός Βιλλεαρδουίνου μετατρέπεται σε λεωφόρο, με το ένα όχημα να διαδέχεται σχεδόν ασταμάτητα το άλλο και με ότι αυτό συνεπάγεται για έναν τόσο στενό δρόμο.

Θυμίζω πως στο Κάστρο από τον Μάιοι εως και τον Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται δεκάδες εκδηλώσεις με τους συμμετέχοντες να είναι συχνά παιδιά αλλά και ενήλικες, καλλιτέχνες από την Καλαμάτα, την Ελλάδα και τον κόσμο.

Το καλοκαίρι του 2020 και ενώ πραγματοποιούνταν έργα ανάπλασης της εισόδου του Κάστρου, κάναμε μια προφορική συζήτηση για το θέμα με εκπρόσωπο της αρχαιολογικής υπηρεσίας η οποία και συμφώνησε για το απαράδεκτο της κατάστασης καθώς κατέστη και η ίδια αυτόπτης μάρτυρας της απίστευτης κίνησης που επικρατούσε στο εν λόγω τμήμα του δρόμου.

 

Όταν έγινε για πρώτη φορά η αλλαγή της σήμανσης 10 χρόνια πριν, είχαμε πραγματοποιήσει μια γραπτή διαμαρτυρία με συλλογή υπογραφών των κατοίκων της περιοχής, η οποία μέχρι και σήμερα δεν γνωρίζω εάν κατέληξε ποτέ στα χέρια των υπευθύνων.

Το μόνο που χρειάζεται  είναι μια αλλαγή λίγων μέτρων στη θέση ενός σήματος STOP. Όπως ήταν δηλαδή 10 χρόνια πριν.

Εάν η οδός Βιλλεαρδουίνου γίνει ξανά κάθοδος (προς την Σπάρτης) και όχι άνοδος (προς το κέντρο) η κίνηση θα μειωθεί κατά 80%.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο θα μπορούσε το τμήμα της οδού Βιλεαρδουίνου που περνά μπροστά από το Κάστρο να γίνει πεζόδρομος και να αναβαθμιστεί ολόκληρη η ιστορική περιοχή του Κάστρου όπως ακριβώς της αρμόζει, όπως θα θεωρούσε κανείς φυσιολογικό και αυτονόητο.

Να μπορεί ο επισκέπτης αλλά και οι κάτοικοι της πόλης με ασφάλεια να περπατούν και να χαίρονται ένα τόσο υπέροχο τοπίο.

Αναρωτιέμαι πως γίνεται να σκέφτομαι το αυτονόητο εγώ και όχι οι αρμόδιες αρχές.

Τουρίστες Έλληνες και ξένοι αλλά και κάτοικοι της πόλης συχνά κουβεντιάζουν μεταξύ τους με απορία πως γίνεται να υπάρχει αυτή η δύσκολη κατάσταση στο δρόμο που περνά μπροστά από την είσοδο του Κάστρου.

Θεωρώ ντροπή αυτό που συμβαίνει και επιθυμώ άμεσα μια απάντησή από κάποιον αρμόδιο σχετικά με το θέμα.

Θεωρώ πολύ σημαντική τη δημοσιοποίηση του θέματος ώστε να αλλάξει άμεσα αυτή η πολύ άσχημη αλλά και επικίνδυνη κατάσταση που περιγράφω.