Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 23:13

Κέντρο Προβολής Ελιάς, Ελαιολάδου και Μεσογειακής Δίαιτας σε τμήμα του στρατοπέδου Παπαφλέσσα

Γράφτηκε από την
Κέντρο Προβολής Ελιάς, Ελαιολάδου και Μεσογειακής Δίαιτας σε τμήμα του στρατοπέδου Παπαφλέσσα

 

Του Κώστα Κοντοθανάση

Σε τμήμα του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, αφού ο Ελληνικός Στρατός κρατήσει όσο χρειάζεται, θα πρέπει να φτιάξει η Καλαμάτα ένα Κέντρο Προβολής της βρώσιμης ελιάς, του ελαιολάδου και εν γένει της Μεσογειακής Δίαιτας, που έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO ως άυλο πολιτιστικό αγαθό. Το σημείο είναι εξαιρετικό καθώς βρίσκεται στη βόρεια παρυφή της πόλης, με εύκολη πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο, ενώ διαθέτει άφθονους χώρους στάθμευσης.

Ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μπορεί με μικρό κόστος να δημιουργήσει εκεί ένα κέντρο προβολής των προϊόντων μας, με έμφαση στα οφέλη που η κατανάλωσή τους επιφέρει στην υγεία του ανθρώπου.

Τα τοπικά προϊόντα ποιότητας ελιά Καλαμάτα ΠΟΠ και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ, τα τυριά φέτα ΠΟΠ και σφέλα ΠΟΠ, αλλά και το σύκο, η σταφίδα, τα κρασιά, τα κηπευτικά του τόπου μας κ.ά., όλα κομμάτια της Μεσογειακής Δίαιτας, είναι δυνατόν να προβάλλονται όλο το χρόνο με την εγκατάσταση των απαραίτητων ηλεκτρονικών μηχανημάτων, μέσω σχετικών video, διαδραστικών συστημάτων, πινακίδων πληροφοριών κ.λπ. Η προβολή θα γίνεται στην ελληνική και σε άλλες ευρέως ομιλούμενες γλώσσες.

Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατόν να παρακολουθούν οι επισκέπτες οποιαδήποτε εποχή του χρόνου τη διαδικασία παραγωγής, ακόμη και όταν η περίοδος συγκομιδής δεν είχε ξεκινήσει ή μετά το πέρας της. Μπορούμε, δηλαδή, να προβάλλουμε τα προϊόντα μας με πολύ μικρό κόστος στους πολλές χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής μας και να προσελκύσουμε για εκπαίδευση σχολεία από την Αθήνα και άλλα αστικά κέντρα.

 

ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ!

Για τους πυλώνες της Μεσογειακής Δίαιτας, τη βρώσιμης ελιά και το ελαιόλαδο, έμφαση πρέπει να δώσουμε στην ανάδειξη της πληροφόρησης για τα οφέλη στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση ελιάς Καλαμάτα ΠΟΠ και εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου Καλαμάτα ΠΟΠ. Η άνοδος στην κατανάλωση ελαιολάδου παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στα οφέλη του για την υγεία του ανθρώπου, καθώς ο κόσμος έμαθε πως το ελαιόλαδο περιέχει ουσίες που αποτρέπουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις.

Επιπλέον, η προβολή του οφέλους για την υγεία και μάλιστα η λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης στην Καλαμάτα θα ισχυροποιήσει τα δικά μαςπροϊόντα ΠΟΠ. Τέλος, θα αποτελέσει παράγοντα αισιοδοξίας και κινητοποίησης για τον παραγωγό, ο οποίος αναγκάζεται συχνά να πωλεί προϊόντα ποιότητας σε χαμηλές τιμές.

Το οπτικοακουστικό υλικό είναι πολύ σημαντικό. Ο Δήμος Καλαμάτας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορούν να συνεργασθούν με εξειδικευμένες εταιρείες παραγωγής, καθώς και με τα ελληνικά πανεπιστήμια που γνωρίζουν το θέμα και έχουν πραγματοποιήσει σχετικές έρευνες (π.χ. Χαροκόπειο, που εκπαιδεύει διαιτολόγους), ώστε να προβάλλουμε εις το διηνεκές τα οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου και ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα για την υγεία του ανθρώπου. Το ίδιο θα γίνει για τα υπόλοιπα προϊόντα.

Τέλος, είναι δυνατή η εγκατάσταση μικρού ελαιώνα, συκεώνα, σταφιδαμπέλου και αμπελώνα οινικής κατεύθυνσης, ώστε όλοι να μπορούν να δουν την καλλιέργεια και στο πεδίο, ανάλογα με την εποχή.


NEWSLETTER