Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 22:38

Δεν θέλουν και δεν μπορούν…

Δεν θέλουν και δεν μπορούν…

Γράφει ο Γιώργος Σπυρόπουλος,
εκ μέρους της ομάδας «Τα του Δήμου μας (Δήμος Μεσσήνης)»

Το λέμε εδώ και μήνες, η κατάσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης είναι απαράδεκτη. Απόλυτη ευθύνη φέρει το προεδρείο που δεν μπορεί ή δεν θέλει να βάλει μία τάξη και κατ' επέκταση η δημοτική αρχή που επιβραβεύει αυτή την κατάσταση με το να κρατά τον πρόεδρο του συμβουλίου στη θέση του παρά τα επανειλημμένα "κρούσματα" χαοτικής κατάστασης..
Έχουμε κάνει πολλά σχόλια και δημοσιεύσεις επί του θέματος: πολιτικός πολιτισμός και διαφάνεια στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου είναι όροι ανύπαρκτοι και άγνωστοι!
Τώρα την αφορμή την έδωσε ο πρώην δήμαρχος Γ. Τσώνης, ως μέρος μιας ακολουθίας τραγελαφικών παραστάσεων που λαμβάνουν χώρα σε ένα χώρο - σε ένα θεσμό που έπρεπε να αποτελεί την κορωνίδα των δημοκρατικών διαδικασιών για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας..
Μη βιαστούν κάποιοι να επιρρίψουν τις ευθύνες μόνο στον πρώην δήμαρχο. Έχουν απόλυτη ευθύνη (οι της δημοτικής αρχής) για την απαξίωση του θεσμού, αφού οι ίδιοι είναι που συμπεριφέρονται στο συμβούλιο αυταρχικά και άκομψα, σαν να βρίσκονται σε κάποιο γήπεδο ή στον ιδιωτικό τους χώρο. Τα δείγματα πολλά κι διαχρονικά από την αρχή της δημαφεντίας τους.
Όλη αυτή η κατάσταση δεν εκθέτει μόνο το προεδρείο, τη δημοτική αρχή και ολόκληρο το Σώμα (δημοτικούς συμβούλους), αλλά όλους του δημότες, ολόκληρο το δήμο μας. Πρέπει κάποτε, οι συνεδριάσεις του συμβουλίου, να παύσουν να αποτελούν το ανέκδοτο των δημοσιογράφων και όσων τις παρακολουθούν. Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά το θεσμό που έπρεπε να υπηρετείτε τότε να παραιτηθείτε κύριοι του προεδρείου - αν δεν θέλετε να φύγετε ας πάρει την πρωτοβουλία ο δήμαρχος να αντικαταστήσει το προεδρείο. Έστω για να δείξει ότι από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή για να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση (αυτός άλλωστε ευαγγελιζόταν ότι θα επιβάλει, αν χρειαστεί, τον πολιτικό πολιτισμό στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου).
Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι αυτή η κατάσταση τους βολεύει, μέσα από τις κραυγές χάνεται η ουσία - και αυτή η δημοτική αρχή δεν έχει να παρουσιάσει ουσία. Ετέθηκαν πολύ σοβαρά θέματα στην εν λόγω συνεδρίαση. Αντί, λοιπόν, να διαχειριστούν τη συνεδρίαση, ως όφειλαν, ώστε να δώσουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που ετέθησαν, άφησαν τη συζήτηση να εξελιχθεί (για ακόμη μία φορά) σε κοκορομαχία, ώστε να μην λάβουν οι δημότες τις απαντήσεις και την ενημέρωση που περίμεναν!
Κύριε δήμαρχε, έχετε μετατραπεί πλέον σε αρχιερέα αυτής της στρεβλής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου μας. Το ψάρι, άλλωστε, βρωμάει από το κεφάλι! Αφήνοντας αυτή την χαοτική κατάσταση να εξελίσσεται γίνεστε όχι απλά συμμέτοχος αλλά και ενορχηστρωτής της..
Ο δήμος και οι δημότες απαιτούν λύσεις, οι οποίες προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία των θεσμών με πολιτικό πολιτισμό, ενημέρωση, συνεννόηση και δημοκρατικές διαδικασίες. Εσείς έχετε μείνει πίσω, σε άλλες εποχές, σε άλλες νοοτροπίες διοίκησης - είστε οπισθοδρομικοί και το δείχνετε με τις πράξεις σας!
Δεν θέλετε και δεν μπορείτε να αντεπεξέλθετε πλέον ούτε στα στοιχειώδη...