Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 17:30

Για το βιβλίο του Παναγιώτη Καραμούζη “Η Οδύσσεια ενός μυρμηγκιού”

Γράφτηκε από την

Γράφει η Νικολέττα Αθανασοπούλου – Εκπαιδευτικός Α' /Βάθμιας Εκπαίδευσης 

Ο Οδυσσέας, ένα μυρμήγκι, μέσα από τη δική του περιπλάνηση και αναζήτηση της προσωπικής του ευτυχίας και εξέλιξης περιπλανιέται και ξεπερνά με θάρρος και τόλμη τις δυσκολίες που συναντά στον δρόμο του, δίχως να χάνει την πίστη και την ελπίδα του.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει με παραστατικό και ζωντανό ύφος τις περιπέτειες του ήρωα και μας συστήνει τους διαφορετικούς χαρακτήρες που συναντά στο ταξίδι του, σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του. Στο παραμύθι: «Η Οδύσσεια ενός μυρμηγκιού», παρουσιάζεται η αέναη πάλη μεταξύ του καλού και του κακού, του δίκαιου και του άδικου, της αλήθειας και του ψέματος. Επιπλέον,  εκθειάζεται η σημασία της πραγμάτωσης στόχων και φιλοδοξιών και τονίζεται η δύναμη της προσπάθειας, της θέλησης, της πίστης, της αγάπης και της φιλίας. Τα θέματα που εμμέσως θίγονται στο παραμύθι αντανακλούν τη σημερινή κοινωνική  πραγματικότητα και θέτουν τόσο επίκαιρους όσο και διαχρονικούς  προβληματισμούς, βρίσκοντας  πρόσφορο έδαφος στη ζωή του καθένα μας. Κεντρική ιδέα του παραμυθιού είναι η διεκδίκηση του δικαιώματος στο όνειρο και η προσπέλαση των  δυσκολιών που προκύπτουν, οι οποίες μεταφράζονται ως μαθήματα και εμπειρίες ζωής. Ο συγγραφέας παροτρύνει και ενθαρρύνει κάθε νέο να παίρνει τα ηνία της δικής του ζωής στα χέρια του και να διεκδικεί το δικαίωμα στο όνειρο έχοντας ως μοναδικά όπλα στη φαρέτρα του τις  ηθικές του αξίες.

Η στοχοθέτηση είναι  ιδιαίτερα σημαντική και η προσήλωση στο μέλλον αναγκαία για την επίτευξη των στόχων. Κάθε μικρό βήμα είναι η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού. Παράλληλα, ο Παναγιώτης Καραμούζης καταγράφει σύγχρονα ζητήματα και προβληματίζει σχετικά με τον εθισμό των νέων  στην τεχνολογία και την απουσία ουσιαστικής διαπροσωπικής επαφής και επικοινωνίας, το ζήτημα του επαγγελματικού  ανταγωνισμού και της εργασιακής εξουθένωσης, τη μαζοποίηση, την μηχανοποίηση του ανθρώπου στον τομέα της εργασίας και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού. Ταυτόχρονα,  εξυμνεί το συλλογικό πνεύμα, την αλληλεγγύη, την τιμιότητα, την εργατικότητα και τον σεβασμό, ενώ στηλιτεύει τον ατομικισμό, τη ζηλοφθονία, την αδικία, την κακία και τον δόλο.

Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον Οδυσσέα του παραμυθιού και παρακινείται να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι ζωής δίχως αμφιβολίες, φόβους και δισταγμούς, μέχρις ότου πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Γιατί όπως αναφέρει και ο συγγραφέας: «Έτσι είναι η ζωή, ένα βιβλίο με πολλές σελίδες, που πρέπει να τις γράφεις με τις προσωπικές σου επιλογές». Το δίδαγμα λοιπόν είναι ότι ο καθένας από εμάς έχοντας  υψηλές αρετές, αξίες και ιδανικά και δουλεύοντας σκληρά  μπορεί να αναζητήσει την τύχη του δράττοντας τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Πρόκειται για να ένα παραμύθι που διαβάζεται ευχάριστα από μικρούς και μεγάλους!

 

Περίληψη Οπισθόφυλλου: Ένα μυρμήγκι, ο Οδυσσέας, αναζητά τη δική του “Iθάκη”. Με την ορμή των νιάτων του θα προσπαθήσει να κερδίσει την αναγνώριση, την καταξίωση και την αγάπη. Ονειρεύεται έναν όμορφο κόσμο και θα αγωνιστεί με πάθος για να τον δημιουργήσει. Τα εμπόδια, που ορθώνονται μπροστά του, θα παλέψει με θάρρος και αισιοδοξία να τα ξεπεράσει. Κάθε πάθημά του γίνεται πολύτιμος δάσκαλος και σύμβουλός του.

Άραγε, θα βρει την “Ιθάκη” του; Πόσα διδάγματα για τη δική μας ζωή θα μας δώσει o Οδυσσέας;

 

Ο Παναγιώτης Καραμούζης κατάγεται από τον Κότρωνα Λακωνίας και κατοικεί στη Σκάλα Λακωνίας. Εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση, ως δάσκαλος, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας. Με τους μαθητές και τις μαθήτριες του έχει λάβει 37 βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς, κυρίως γραπτού λόγου. Ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων, δοκιμίων, διηγημάτων και μυθιστορημάτων. Έχει εκδώσει το παραμύθι "Και οι 7 ήταν άνεμοι" και "Η Οδύσσεια ενός μυρμηγκιού" που απέσπασε το Α’ Βραβείο Παραμυθιού στον 10ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ.  Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ενΤΥΠΩΣΗ.