Κυριακή, 01 Μαϊος 2022 22:58

Η μεγάλη απάτη με το ρεύμα

Γράφτηκε από την
Η μεγάλη απάτη με το ρεύμα

Του Γιώργου Πουλοκέφαλου, περιφερειακού συμβούλου Πελοποννήσου

Στενάζουν τα Ελληνικά νοικοκυριά με τις εξωφρενικές τιμές στο ρεύμα, με τους απίστευτους λογαριασμούς που καλούνται να πληρώσουν στους «αεριτζήδες» της ενέργειας με την κρατική κάλυψη και ανοχή. Και δεν φταίει προφανώς για όλα ο πόλεμος στην Ουκρανία αφού το colpo grosso των παρόχων είχε ξεκινήσει τουλάχιστον 8 μήνες ενωρίτερα.
Μαθαίνουμε σιγά σιγά την νέα πραγματικότητα στο ενεργειακό τοπίο! Ρήτρες προσαρμογής, οριακή τιμή κοστολόγησης, παραγωγοί, χονδρέμποροι, μεσάζοντες, πάροχοι και τζογαδόροι !!! Όλοι μα όλοι τους κερδοσκοπούν απρόσκοπτα σε βάρος της Κοινωνίας.
Χωρίς να έχουν ξοδέψει ούτε ένα ευρώ για τα δίκτυα μεταφοράς της ΔΕΗ , τα οποία είναι χρυσοπληρωμένα από τον Έλληνα φορολογούμενο, έστησαν τις εταιρείες και τα ντηλ και λυμαίνονται κανονικά το τόπο!
Το έδαφος προετοιμάστηκε με την πώληση του 17% της ΔΕΗ, επομένως ελευθερώνεται το πεδίο αφού πλέον δεν υπάρχει πλειοψηφικό πακέτο στην κρατική ΔΕΗ και αυτόματα δημιουργείται ένα καρτέλ στο περιβόητο χρηματιστήριο της ενέργειας από 4 παρόχους !
Παράλληλα κλείνουν οι λιγνιτικές μονάδες με βίαιο τρόπο λες και για φαινόμενο της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής φταίνε αποκλειστικά οι μονάδες της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαίδας!
Και αρχίζει η μεγάλη απάτη!
Η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν γίνεται με βάση το μέσο κόστος παραγωγής, αλλά με βάση την τιμή της πιο ακριβής εισροής πρώτης ύλης δηλαδή το φυσικό αέριο, όταν αυτό καλύπτει μόνον το 44% της απαιτούμενης ενέργειας.
Με την ρήτρα προσαρμογής κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των παρόχων! Κανένας κρατικός έλεγχος, καμία παρέμβαση από την κεντρική εξουσία!
Τι κάνουν λοιπόν στο ασύδοτο καρτέλ ! Παράγουν λιγότερη ενέργεια από ότι μπορούν ώστε να καθυστερεί να συμπληρωθεί η απαιτούμενη ποσότητα και κατόπιν συνεννόησης ώστε ο τελευταίος να μπει με υψηλή τιμή η οποία θα είναι τιμή αποζημίωσης για όλους ανεξαρτήτως από το κόστος παραγωγής τους. Να γιατί η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο κόστος ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρωπαική Ένωση!
Στην Γερμανία με κρατική παρέμβαση ορίζεται στο εκεί χρηματιστήριο της ενέργειας, ελάχιστη ποσότητα που θα πρέπει να παράγει ο κάθε παραγωγός για να είναι μέσα στο σύστημα διαφορετικά τονπετάει έξω. Και επίσης ορίζει πλαφόν στην μέγιστη τιμή που μπορεί να πωληθεί το ρεύμα!
Στην Ελλάδα των θαυμάτων δυστυχώς όλα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι!
Και δηλώνουν ευθαρσώς λες και απευθύνονται σε αφελείς ότι θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη! Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι υπάρχουν υπερκέρδη!
Και τι κάνουν; Δυστυχώς τίποτα!
Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν υπερκέρδη από αυτόν τον απίστευτο κυνισμό του καρτέλ !
Δυστυχώς η Ελληνική Κοινωνία μετά την οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας καλείται να αντιμετωπίσει και την ενεργειακή ασυδοσία! Πόσο θα αντέξει ;
Ο χρόνος θα δείξει!


NEWSLETTER