Κυριακή, 12 Ιουνίου 2022 18:19

Ολοι οι... μια γενιά

Γράφτηκε από την
Ολοι οι... μια γενιά

 

Ξέρω, εκεί που είναι οι τελίτσες κάποιοι θα σπεύσετε να συμπληρώσετε την παροιμία με τη λέξη «γύφτοι». Εγώ το απέφυγα, διότι διαφορετικά κινδύνευα να κατηγορηθώ για «ρατσισμό» εναντίον των Ρομά.

Άλλωστε ο τίτλος δεν αναφέρεται σε παρίες της διεθνούς κοινότητας, αλλά σε πολύ κορυφαίες περιπτώσεις, σε άτομα με… αυτοκρατορικά σύνδρομα. Διότι ο ένας ονειρεύεται πως είναι τσάρος και ο άλλος ορέγεται να είναι σουλτάνος.

Τι σύμπτωση. Αυτή τη χρονική περίοδο ο Ταγίπ Ερντογάν ξεδιπλώνει απειλητικώς τα οράματά του για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με πρώτα πρόχειρα μεζεδάκια για άρπαγμα τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, αλλά και κάποιο νέο κομμάτι από τη Βόρεια Συρία ανατρέχοντας σε… δικαιώματα που απορρέουν από την εποχή του… «Πορθητή».

Την ίδια στιγμή ο ομόψυχος και «κολλητός» του, ο επίδοξος νέος «τσάρος πασών των Ρωσιών» Βλαντιμίρ Πούτιν ανατρέχει στην εποχή του Μεγάλου Πέτρου για να προγράψει τα «δικαιώματα» της Ρωσίας επί γειτονικών χωρών δικαιώνοντας πλήρως όσους υποστηρίζουν ότι μετά τα «μεζεδάκια» Οσσετία, Αμπχαζία και Κριμαία, η Ουκρανία δεν είναι το κυρίως πιάτο αλλά το πρώτο στο «μεγάλο τσιμπούσι» που σχεδιάζει.

Ενδεχομένως διέφυγε την προσοχή σας μια είδηση. Ότι ο Πρόεδρος της Φινλανδίας ακύρωσε το γεύμα που επρόκειτο να παραθέσει στον βασιλιά της Σουηδίας. Αλλά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το γιατί συνέβη αυτό. Είχε προηγηθεί λίγες ώρες πριν μία αινιγματική δήλωση του Πούτιν κατά την οποία «ήρθε η ώρα η Ρωσία να ανακτήσει κλεμμένα εδάφη της».

Μιλώντας σε νέους επιχειρηματίες στη Μόσχα ο Πούτιν είπε ότι «στη διάρκεια του πολέμου με τη Σουηδία ο Μέγας Πέτρος δεν κατέκτησε τίποτε, ανακατέλαβε αυτά που πάντα μας ανήκαν αν και όλη η Ευρώπη θεωρούσε ότι ήταν σουηδικά. Φαίνεται ότι είναι τώρα η σειρά μας να ανακτήσουμε τα εδάφη μας». Μια δήλωση που εκλαμβάνεται ως συγκεκαλυμμένη απειλή προς τις τρεις χώρες της Βαλτικής και τις δύο σκανδιναβικές χώρες που επιδιώκουν την ένταξή τους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Φοβάμαι πως έχει δίκιο ο Πρόεδρος της Πολωνίας όταν κατηγορεί τον Μακρόν και τον Σουλτς που επιμένουν να συνομιλούν και να «χαϊδεύουν» τον Πούτιν. Επικίνδυνοι, παράφρονες ιδεοληπτικοί είναι και ο Πούτιν και ο Ερντογάν. Και αν δεν αντιμετωπισθούν ως τέτοιοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ τόσο το χειρότερο για όλους μας.

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER