Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2022 22:39

Πότε η γιαγιά του Ν. Δένδια θα ήταν ένα… τρένο φονικό

Γράφτηκε από τον
Πότε η γιαγιά του Ν. Δένδια θα ήταν ένα… τρένο φονικό

Υπήρχαν κάποιες παλιές, συνήθως εξυπνακίστικες, φράσεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν άλλοτε οι πιτσιρικάδες, προκειμένου να καταρρίψουν τα επιχειρήματα των άλλων με ένα ρητορικό τέχνασμα, ουδαμώς εδραζόμενο επί της λογικής.

Όπως για παράδειγμα η φράση «αν η γιαγιά μου είχε καρούλια, θα ήταν σιδηρόδρομος». Μια φράση που ήθελε να αποδοκιμάσει την καταχρηστική καταφυγή στον υποθετικό λόγο, την κατάχρηση του «αν».

Τα χρόνια πέρασαν και οι πιτσιρικάδες άφησαν πίσω τους τέτοια εξυπνακίστικα τεχνάσματα. Εξακολουθούν να υπάρχουν όμως κάποιοι αμετανόητοι θαυμαστές τους, που καταφεύγουν σε αυτά με την πρώτη ευκαιρία. Και δεν μιλάμε πια για πιτσιρικάδες αλλά για μηχανισμούς προπαγάνδας ολόκληρων κυβερνήσεων. Για υπουργούς που διαθέτουν, υποτίθεται, το τεκμήριο της σοβαρότητας ως εκ της θέσεως που κρατούν στον δημόσιο βίο της χώρας τους.
Πόσο πιο «σοβαρό» άτομο από τον υπουργό του των Εσωτερικών, τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, έπρεπε να επιστρατεύσει ο Ταγίπ Ερντογάν, για να κάνει δημόσιες δηλώσεις αμέσως μετά τη σύλληψη της γυναίκας που κατηγορείται ότι πυροδότησε τη βόμβα και σκόρπισε τον θάνατο στη λεωφόρο Ιστικλάλ;
Όπως μεταδίδει η τουρκική εφημερίδα "Hurriyet", ο Σοϊλού πέρα από τα πυρά που εξαπέλυσε κατά των ΗΠΑ για τη συνεργασία τους με τις κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία στον πόλεμο κατά του ISIS, δήλωσε ότι «αν δεν είχαν συλληφθεί» οι ύποπτοι «θα είχαν διαφύγει σήμερα λαθραία στην Ελλάδα».
Όχι. Αποκλείεται να γύριζε ή να γύριζαν πίσω στη Συρία, από όπου κατά την ομολογία της ξεκίνησε. Και πάλι καλά που υπήρξε αυτή η παραδοχή, διαφορετικώς θα ακούγαμε ότι το ορμητήριο των τρομοκρατών ήταν η… Εκάλη.
Με την ίδια λογική τού «αν» του Σοϊλού, αν η γιαγιά του Νίκου Δένδια είχε ρόδες θα είχε πάρει σβάρνα όλο τον κόσμο στη μεγάλη λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης.

ΓΙΩΡΓΗΣ Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgismassavetas@gmail.com


NEWSLETTER