Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 22:21

Οικονομική Ανάπτυξη και Δήμος Καλαμάτας

Οικονομική Ανάπτυξη και Δήμος Καλαμάτας

 

Του Ευάγγελου Παπαδάκη*

Στο παρόν άρθρο θα αναδείξω τα θέματα που σχετίζονται με την οικονομική ανάπτυξη του δήμου Καλαμάτας και πως αυτή απαιτεί συγκεκριμένες δράσεις των δημοτικών αρχών του τόπου μας.

Ο δήμος μας έχει την ευλογία από την μία πλευρά να παράγει ελιές, λάδι, σύκα και άλλα αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ταυτόχρονα από την άλλη να διαθέτει υπέροχες παραλίες, τον Ταΰγετο καθώς επίσης και μακρόχρονη ιστορία με αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που τον καθιστούν ιδανικό για τουριστική ανάπτυξη.

Παρ’ όλ’ αυτά τίποτα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά και οι κάτοικοι δεν μπορούν να πάρουν το μέγιστο των δυνατοτήτων ετούτου εδώ του τόπου αν δεν υπάρχει μέριμνα και στοχευμένες δράσεις από τις κρατικές και κυρίως τις τοπικές αρχές.

Ως προς την γεωργία ,ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει σε συνεργασία με λοιπούς φορείς όπως ο αγροτικός συνεταιρισμός, πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη και την προβολή των βασικών προϊόντων που αποτελούν μια κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους της πόλης μας ως ακολούθως:

1. Δημιουργία υποδομών κομποστοποίησης. Έχει υπολογιστεί πως το 30% των αποβλήτων της πόλης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα. Έχει απόδοση 2,5 φορές μεγαλύτερη από τα χημικά, είναι φιλικό στο περιβάλλον και μειώνει τις εισαγωγές για την οικονομία μας και τα κόστη για τους γεωργούς.

2. Ενημέρωση και στήριξη του αγροτικού πληθυσμού στην εισαγωγή νέων μεθόδων παραγωγής πιο αποδοτικών. Ως παράδειγμα αναφέρω την δημιουργία ανά αγρότη τοπικών μετεωρολογικών σταθμών (ένα κόστος που ξεκινά από τα 1.000,00€/αγρότη) που θα μειώσουν την κατανάλωση νερού έως και 50% ενώ ταυτόχρονα θα βελτιώσουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Απαιτείται διασύνδεση και αυτοματισμός αυτών των ιδιωτικών υποδομών με ευρύτερες δημόσιες υποδομές όπως οι έγγειες βελτιώσεις δήμου και περιφέρειας ώστε να λειτουργούν ως ενιαίο σύνολο.

3. Συστηματική συντήρηση αγροτικών οδών και ενίσχυση του δικτύου σε δύσβατες και απρόσιτες περιοχές που σήμερα παραμένουν ελάχιστα ή καθόλου αξιοποιήσιμες από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτό θα συντελέσει μεταξύ άλλων στην ισόρροπη ανάπτυξη  κέντρου και περιφέρειας του δήμου.

4. Ενίσχυση και υποστήριξη των τοπικών αγροτικών βιομηχανιών ώστε να λειτουργούν πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δώσουν υπεραξία στην πρωτογενή παραγωγή με την δημιουργία ισχυρών brand names για τα τοπικά μας προϊόντα όπου σήμερα απουσιάζουν παρά την εξαιρετική ποιότητα της πρωτογενούς παραγωγής.

Ως προς την τουριστική ανάπτυξη η συμβολή του δήμου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τις κάτωθι δράσεις:

1. Αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων του δήμου όπως δημιουργία φραγμάτων συγκράτησης του βρόχινου νερού τα οποία θα λειτουργήσουν και ως αντιπλημμυρικά έργα. Επιπρόσθετα ,η ένταξη των πηγών του Αγίου Φλώρου στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης μαζί με τον πολύπαθο αγωγό Φ600 θα δώσει στον δήμο τεράστιες δυνατότητες υδροδότησης επιτυγχάνοντας την απρόσκοπτη ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού αλλά και της γεωργίας.

2. Δημιουργία υποδομών τουριστικής αξιοποίησης του δυτικού παραλιακού μετώπου της πόλης το οποίο σήμερα παραμένει δυστυχώς πλήρως αναξιοποίητο και υποβαθμισμένο, θα έλεγα. Στον χώρο αυτό η δημιουργία υποδομών μπορεί να γίνει με πιο αποδοτικό και οικονομικό τρόπο για τον δήμο αφού επί της ουσίας είναι χέρσα γη και άρα δεν θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην πόλη όπως το κυκλοφοριακό το οποίο έτσι και αλλιώς καθημερινά φτάνει στα όρια του τις ώρες αιχμής.

3. Ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Μανιάτικης πλευράς του δήμου μας αλλά και των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή της Θουρίας - Άριος – Αρφαρών που θα δώσουν κίνητρο στους ξένους επισκέπτες να έλθουν στο δήμο μας και να περάσουν όμορφες στιγμές μετατρέποντας απλές ημέρες χαλάρωσης σε εμπειρίες ζωής.

Βέβαια σε ένα κείμενο περιορισμένων διαστάσεων δεν μπορεί κανείς να τα χωρέσει όλα, γι’ αυτό παρέθεσα όσα θεωρώ πιο σημαντικά, βασικά και άμεσα υλοποιήσιμα από πλευράς των τοπικών δημοτικών αρχών. Τα ανωτέρω αφ΄ ενός θα αυξήσουν τα έσοδα των δημοτικών ταμείων (μειώνοντας τους δημοτικούς φόρους) και αφετέρου θα αποτελέσουν σημαντική οικονομική ενίσχυση τόσο των κύριων τομέων της τοπικής οικονομίας (αγροτιά, αγροτική βιομηχανία, τουρισμός, εστίαση) όσο και αυτών που συμβάλλουν έμμεσα στην επίτευξη των ανωτέρω στόχων (εμπόριο, ελεύθεροι επαγγελματίες, τεχνίτες κτλ) οδηγώντας σε κοινωνική και οικονομική ευμάρεια το σύνολο των πολιτών του δήμου μας.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία!

* Ο Ευάγγελος Παπαδάκης είναι Οικονομολόγος, Φοροτεχνικός, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ