Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2023 23:03

Η Ελληνική συμμετοχή στις πολεμικές συρράξεις

Γράφτηκε από την
Η Ελληνική συμμετοχή στις πολεμικές συρράξεις

Του Χρήστου Καπούτση

Αποτελεί Στρατηγική επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης, να δηλώνει ενεργός παρούσα στις κρίσεις στην γεωγραφική γειτονιάς μας, ανταποκρινόμενη στις συμμαχικές υποχρεώσεις, ειδικά μάλιστα όταν απειλούνται και τα Εθνικά μας συμφέροντα.
Η Ελλάδα μετέχει στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με την αποστολή στρατιωτικού υλικού (τεθωρακισμένα BMP-1 που απέσυρε από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και πυρομαχικά) στον Στρατό της Ουκρανίας, ενώ κομβικός είναι ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης στις νατοικές επιχειρήσεις. Σημαντική είναι η στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Κόσσοβο με δύο μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού, που είναι ενταγμένα στην Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη, το ένα μάλιστα στη Μιτροβίτσα.
Παρούσα είναι η Ελλάδα και στην Αραβική Χερσόνησο. Μια πυροβολαρχία «ΠΑΤΡΙΟΤ», αντιαεροπορικό- αντιπυραυλικό σύστημα της Πολεμικής Αεροπορίας, με 120 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς ενισχύει στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας και των ενεργειακών υποδομών της χώρας, που δέχονται επιθέσεις από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες της Υεμένης. Τα ελληνικά ΠΑΤΡΙΟΤ που τώρα αξιοποιούνται στο Βασίλειο των Σαούντ, ήταν πλήρως ενταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Αεράμυνας και τοποθετημένα σε κάποιο από τα νησιά του Αιγαίου.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε χθες από το Ριάντ και μετά τη συνάντηση με τον ομόλογό του της Σαουδικής Αραβίας, ΠρίγκηπαKhalidbinSalman , «η Ελλάδα, με μία Συστοιχία Πυραύλων “Patriot”, συμμετέχει στην αεράμυνα του Βασιλείου, αλλά οφείλω να πω προσφέρει και στην ευρύτερη ενεργειακή ασφάλεια, γιατί προστατεύει τις πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας που είναι σημαντικές και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.» Ειδικότερα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στην Δυτική Όχθη, ο Ν. Δένδιας είπε: «συζητήσαμε για την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, για την Χαμάς και τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, αλλά και την ανάγκη της κατά το δυνατόν γρηγορότερης εξομάλυνσης της κατάστασης» (σ.σ. για τις δολοφονίες αμάχων Παλαιστινίων στη Γάζα από τον στρατό του Ισραήλ, οι δυο υπουργοί Άμυνας, Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, δεν είπαν ούτε μία λέξη!!).
Η Ελλάδα, μέσω των ισχυρών διμερών αμυντικών (στρατιωτικών) συμφωνιών που έχει υπογράψει με τις ΗΠΑ, με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, έχει συμμετοχή στα εξελισσόμενα πολεμικά μέτωπα της Μέσης Ανατολής. Κορυφαίος ο ρόλος της αεροναυτικής βάσης της Σούδας στις εξελίξεις στην Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, ενώ σε σημαντικό κόμβο συμμαχικών αεροπορικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, είναι και η αεροπορική βάση της Καλαμάτας, με την παρουσία Ισραηλινών, όπου, εκτός των άλλων, έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης πιλότων των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Επίσης η Ελλάδα, μετείχε, δια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι, που έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν.
Στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός είπε, για το δράμα των αμάχων «η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων».
Βέβαια ισχυρή απαίτηση, για την διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ , κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απρόσκοπτη μεταφορά ανθρωπιστής βοήθειας στους εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους αμάχους, δεν διατύπωσαν, είτε εγγράφως, είτε προφορικά, οι μετέχοντες στη διάσκεψη του Παρισιού πολιτικοί ηγέτες. Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αφού δέχτηκε την τρομοκρατική ενέργεια της ΧΑΜΑΣ, αλλά η αντίδρασή του, διευκρίνισαν, πρέπει να είναι εντός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.
Σχετικά με το κρίσιμο ερώτημα, ανθρωπιστικού κυρίως χαρακτήρα, αν το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάπαυσης του πυρός, ώστε να προστατευτούν οι άμαχοι και τα παιδιά των Παλαιστινίων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News: «Κάτι που δεν θα αποδεχθούμε είναι η κατάπαυση του πυρός. Κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς θα σήμαινε παράδοση.Θα συνεχίσουμε ως την εξάλειψη της Χαμάς, δεν θα μας σταματήσει τίποτα». Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, απαντώντας σε ερώτηση για τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, για κατάπαυση των πυρός μερικές μέρες, ώστε να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, είπε: «δεν θα υπάρξει τέτοια, χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων».
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνάντησή του με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί,…ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος».
Παρεμβαίνοντας ο Πρωθυπουργός στη Διάσκεψη για την κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας τάχθηκε, υπέρ της λύσης των δύο κρατών (Ισραήλ και Παλαιστίνη), ως το μόνο δρόμο για επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης, καθώς η ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο.
Κοντολογίς, στην ενιαία γεωγραφική περιοχή, Ουκρανία, Βαλκάνια, Τουρκία, Καύκασος, Αζερμπαϊτζάν, Μέση Ανατολή, Λιβύη, Συρία, Αραβικός κόσμος, Ιράν , είναι σε εξέλιξη στρατιωτικές συρράξεις που προκαλούν ισχυρές γεωπολιτικές αναταράξεις και αποσταθεροποιητικές εντάσεις και με την Κίνα να ... παρακολουθεί «υπομονετικά». Σε αυτό συγκρουσιακό και δυνάμει πολεμικό περιβάλλον, τα προβλήματα μικρών κρατών και αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, αποκτούν άλλη διάσταση, περισσότερο υπαρξιακή. Για αυτό, η άμυνα στην επερχομένη θύελλα, Εθνών, κρατών, Λαών, πρέπει να είναι συνειδητή, καθολική, πολυεπίπεδη και χωρίς την καπηλεία κομματικών παρατάξεων.

 

 


NEWSLETTER