Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2024 18:31

Η παραβατικότητα των Ρομά

Η παραβατικότητα των Ρομά

Του Παναγιώτη Νίκα
pan.e.nikas@gmail.com

Θέμα της πλούσιας επικαιρότητας των καιρών μας είναι και η παραβατικότητα των Ρομά, που απασχολεί με μεγάλη συχνότητα ΜΜΕ, πολίτες, φορείς και τους κάθε λογής αρμόδιους και αναρμόδιους.
Ποιες είναι οι αιτίες της αυξημένης παραβατικότητας των Ρομά, της κοινωνικής αντίδρασης σ΄αυτήν και συχνά της επιθετικότητας που έχει οδηγήσει πρόσφατα και στην αφαίρεση ανθρώπινων ζωών [βλ. Καρτερόλι και Ξυλόκαστρο Κορινθίας].
Βασική αιτία αποτελεί, ασφαλώς, η οικονομική κρίση της δεκαετίας, που μαζί με τους χιλιάδες μετανάστες στέρησαν κρίσιμα μεροκάματα από τους Ρομά και έκαναν δυσκολότερη την ήδη δύσκολή επιβίωσή τους.
Από την άλλη, η απουσία σοβαρής πολιτικής από το κράτος, που να απαντά σε κρίσιμα και ζωτικά προβλήματα, των Ρομά, όπως είναι η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγεία, η απασχόληση, κυρίως η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, κι όλα αυτά με σχεδιασμό και σοβαρό έλεγχο, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.
Δεν χρειάζεται να “ανακαλυφθεί ο τροχός”. Ας μελετηθούν τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και ας προσαρμοσθούν εδώ οι επιτυχημένες πρακτικές τους.
Ο απαράδεκτος τρόπος ζωής κοινοτήτων Ρομά αποτελεί πρόβλημα του συνόλου της κοινωνίας μας, του κράτους μας, του πολιτισμού μας. Τα ναρκωτικά, η πορνεία, η ζητιανιά, οι ζωή στις τρώγλες των καταυλισμών, οι κλοπές και οι καταστροφές στη δημόσια και ιδιωτική περιουσία και πολλά ακόμα πρέπει να αντιμετωπισθούν εδώ και τώρα.
Και η αντιμετώπιση προφανώς δε γίνεται με αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα. Αυτά αποδεικνύουν την αποτυχία ή την ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής.
Απαιτείται, λοιπόν, ο σχεδιασμός μιας υλοποιήσιμης πολιτικής για τους Ρομά , που να συμπεριλαμβάνει στέγαση, απασχόληση, κυριότατα εκπαίδευση, έλεγχο των επιδομάτων και σύνδεσή τους με την όλη κοινωνική συμπεριφορά, κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικευμένοι παιδαγωγοί και άλλα μέτρα που εφαρμόσθηκαν στην Ευρώπη με επιτυχία.
Προφανώς η εξαγορά ψήφων, οι ιδιοτελείς κουμπαριές, οι πολιτικαντίστικη ανοχή, μαζί με τις συσκέψεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και οι εξαγγελίες που ποτέ δεν γίνονται πράξη, διογκώνουν το πρόβλημα και τις παρενέργειές του.