Κυριακή, 03 Μαρτίου 2024 22:54

Το «bras de fer» Μακρόν – Πούτιν

του Χρήστου Καπούτση

Δεν είμαστε πολύ κοντά , αλλά ούτε και πολύ μακριά, από τη μέρα, που η Ευρώπη, ίσως    υποχρεωθεί να ασχοληθεί με το πιθανό ενδεχόμενο, της πυρηνικής απειλής ή ακόμη χειρότερα,    με πιθανό πυρηνικό πλήγμα επί ευρωπαϊκού εδάφους. Ευχόμαστε και ελπίζουμε, να μην φτάσουμε ποτέ, στο σημείο χωρίς επιστροφή, που είναι η χρήση τακτικών πυρηνικών, αλλά δυστυχώς, με ευχές δεν ξορκίζεται το κακό, χρειάζονται και αξιόπιστες πολιτικές πυρηνικής αποτροπής, ώστε να μην βιώσουμε την μεταπυρηνική πραγματικότητα, ουσιαστικά την επόμενη μέρα μετά από μια αδιανόητη καταστροφή.
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν, συγκάλεσε στο Παρίσι, μία Σύνοδο στην οποία μετείχαν 20 κορυφαίοι πολιτικοί    ηγέτες της Δύσης, μεταξύ αυτών    και ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με θέμα την ενημέρωση για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως βαλλιστικούς πυραύλους μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, με μαχητικά αεροσκάφη    και με «έξυπνα» πυρομαχικά.
Η σύνοδος επικεντρώθηκε σε πέντε βασικά ζητήματα: την κυβερνοάμυνα, τη συμπαραγωγή όπλων και πυρομαχικών για την Ουκρανία, την υπεράσπιση χωρών που απειλούνται ευθέως από επιθέσεις της Ρωσίας, όπως η Μολδαβία, η καλύτερη στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας στα σύνορα με τη Λευκορωσία και η εξουδετέρωση ναρκών στην Ουκρανία.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ότι, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία! «Δεν υπάρχει συναίνεση για τις όποιες χερσαίες δυνάμεις. Όμως, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα νικήσει», τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.    Μάλιστα ο    Γάλλος πρόεδρος, έκανε ακόμη πιο δραματική τη δήλωσή του, επισημαίνοντας    ότι έχουν ξεπεραστεί ταμπού του παρελθόντος, όπως η αποστολή στην Ουκρανία πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς,    μαχητικών αεροπλάνων και νέας γενιάς πυρομαχικών.
Είναι    η πρώτη φορά,    που σε Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών, που συγκάλεσε η Γαλλία, μία από τις πιο ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις του Κόσμου, όπου γίνεται τόσο ανοιχτά η συζήτηση,    για    το ενδεχόμενο, να σταλούν χερσαίες στρατιωτικές    δυνάμεις της Δύσης, για να υποστηρίξουν την Ουκρανία προκειμένου να μην νικήσει η Ρωσία.    Βέβαια,    όλοι οι συμμετέχοντες ηγέτες αποδοκίμασαν τις δηλώσεις του Εμ. Μακρόν, αλλά ποιος μπορεί να αποκλείσει    το ενδεχόμενο, τα όσα είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, ήταν για να μετρηθούν οι αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα, αλλά και να προετοιμαστεί το κλίμα για το επόμενο βήμα προς την κόλαση;
Η απάντηση, στα πιθανά σενάρια    του Προέδρου της Γαλλίας, δόθηκε από τον «καθ’ ύλην αρμόδιο» Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλ. Πούτιν.
"(Οι δυτικές χώρες) πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως έχουμε κι εμείς όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλο αυτό πραγματικά είναι απειλή μιας σύγκρουσης με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το αντιλαμβάνονται αυτό;" είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, περηφανεύτηκε για το ευρέως εκσυγχρονισμένο, όπως είπε, πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο. "Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις είναι σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας", είπε ο Β. Πούτιν και έκανε ειδική αναφορά, στα νέας γενιάς υπερηχητικά πυρηνικά όπλα, που είτε έχουν αναπτυχθεί,    είτε είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης της ανάπτυξης και των δοκιμών τους.
Ο Βλ. Πούτιν κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη Ρωσία κατά το παρελθόν.
Επιβάλλεται να διευκρινίσουμε ότι: Η απειλή πυρηνικού πολέμου, αποτελεί δομικό στοιχείο της ρωσικής υψηλής στρατηγικής. Η χρήση πυρηνικών, προβλέπεται από το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, στην περίπτωση που θα    απειληθεί άμεσα και κυριολεκτικά η εθνική της ασφάλεια. Το ίδιο δηλαδή, που ισχύει και για κάθε πυρηνική δύναμη.
Πάντως, αποστολή χερσαίας δύναμης στην Ουκρανία, είναι ανέφικτη,    χωρίς το ΝΑΤΟ, δηλαδή τις ΗΠΑ.
Η αμερικανική διπλωματία, είναι μάλλον αρνητική στο ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, δηλαδή στην απευθείας αντιπαράθεση Αμερικανών και ευρωπαίων,    με τους Ρώσους στρατιώτες.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα»,    δήλωσε    ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Σε δηλώσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Παρίσι,    υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων    του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης, σχολιάστηκε η δήλωση που έκανε στο Παρίσι,    ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, έχοντας δίπλα του τη Φινλανδή ομόλογό του Σάνα Μάριν, ότι, «η    Σουηδία είναι έτοιμη να εξετάσει την εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στο έδαφός της μόλις γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».
Κοντολογίς, δεν θα υποστήριζα,    ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, το δρόμο της αρετής, της καταλλαγής των παθών και της Ειρήνης, αντιθέτως… αρκεί, μετά την Ουκρανία και μια επιπλέον ματιά στην κτηνώδη ανθρωποσφαγή    αμάχων Παλαιστινίων στη λωρίδα της Γάζας, από το Ισραήλ, παρεμπιπτόντως, ισχυρή πυρηνική δύναμη.