Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 20:13

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας

 

Του Παναγιώτη Ε. Νίκα, τέως περιφερειάρχη Πελοποννήσου

Η Καλαμάτα προσδιορίστηκε ως η πόλη του σύγχρονου χορού από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και σπουδαίο μουσουργό, αείμνηστο πλέον, Θάνο Μικρούτσικο, προς τον οποίο η πόλη πάντα θα οφείλει πολλά για αυτή την ευεργεσία.

Συνέχεια αυτής της απόφασης αποτελεί το Φεστιβάλ Χορού, που φέτος κλείνει τα τριάντα χρόνια του, καταξιωμένο πλέον διεθνώς όλα αυτά τα χρόνια, με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνικών σχημάτων από δεκάδες χώρες και τις διθυραμβικές κριτικές του Ελληνικού και διεθνούς τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Ιδιαίτερα για την πόλη της Καλαμάτας το Φεστιβάλ χορού αποτελεί «ένα μεγάλο παράθυρο ανοικτό στον κόσμο», αφού την προβάλλει διεθνώς ως πόλη καλλιτεχνικών αναζητήσεων και δημιουργίας και ως πόλη του πολιτισμού, με όλα τα σπουδαία για την εξέλιξή της, που συνεπάγεται η συγκεκριμένη προβολή.

Επιβάλλεται, λοιπόν, φέτος, στα τριάντα χρόνια του Φεστιβάλ, να θυμηθούμε και να τιμήσουμε την εργώδη προσπάθεια, την «κατάθεση ψυχής» καλλιτεχνικών διευθυντών και ανθρώπων του χορού, Δημάρχων και προφανώς των Υπουργών Πολιτισμού των διαφόρων κυβερνήσεων για τη στήριξη, την εξέλιξη και την καταξίωση του θεσμού. Ιδιαίτερα το τελευταίο έχει τη δική του αξία, γιατί χωρίς τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού (που δεν ήταν κάτι το δεδομένο στην εποχή των μνημονίων) το Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να στεριώσει και να εξελιχθεί.

Το Μέγαρο Χορού ήρθε ως το αποτέλεσμα της απόφασης να γίνει η Καλαμάτα, η πόλη του Χορού, ως η αναγκαία υποδομή, η κατάλληλη έδρα, για τη στερέωση και την εξέλιξη του Φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο οικοδόμημα, κόστους 2Ο εκατομ. ευρώ περίπου, που κατασκευάσθηκε στη δεκαετία των μνημονίων και των μεγάλων οικονομικών δυσκολιών, κυρίως με Ευρωπαϊκά χρήματα. Ο προορισμός του είναι, εκτός από έδρα του Φεστιβάλ και της σχολής χορού, να αποτελεί το φάρο πολιτισμού για ολόκληρη τη νότια και κεντρική Πελοπόννησο, με την οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου και με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνικών σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

΄Εξι χρόνια μετά την επίσημη λειτουργία του Μεγάρου Χορού, επιβάλλεται η εφαρμογή της μελέτης αξιοποίησής του, που συντάχθηκε από την planet (δωρεά του αείμνηστου Τουρκολιά-Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας), με ορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή και με οικονομική υποστήριξη από το Δήμο, την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω προγραμματικής. Το Μέγαρο χορού επιβάλλεται να λειτουργεί με αυστηρό κανονισμό όσον αφορά τους στόχους και την επίτευξή τους, την χρήση, τη συνεχή συντήρηση και εκσυγχρονισμό, την οικονομική του κατάσταση, μακριά από την κάθε ψηφοθηρική λογική. Κι όλα αυτά να αποτελούν ευθύνη και καθήκον του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του.

Η συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τη «Στέγη /Ωνάσειο», το Μέγαρο Μουσικής, το Φεστιβάλ Αθηνών, τα σχήματα που έρχονται από το εξωτερικό κλπ, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για να επιτελέσει το Μέγαρο Χορού την αποστολή του ως χώρος και φορέας πολιτισμού. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διοίκησης, οργάνωσης, αξιοποίησης και ανάδειξης ενός εμβληματικού πολιτιστικού χώρου.

Συμπερασματικά, το Φεστιβάλ Χορού αποτελεί πλέον καταξιωμένο διεθνώς πολιτιστικό θεσμό, που προβάλλει την πόλη της Καλαμάτας και συναθροίζεται πλέον στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσής του επιβάλλει την αποδοχή των προτάσεων της καλλιτεχνικής διευθύντριας και των ανθρώπων του χορού. Επιπλέον, απαιτείται η αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού ως χώρου σημαντικών και μόνο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και ως φάρου πολιτισμού για την Πελοπόννησο. Κι αυτό θα συμβεί με την κατάλληλη διοίκηση και οργάνωση του.

 

pan.e.nikas@gmail.com