Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2024 21:01

Αίτημα Επανεξέτασης της Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας σε Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Πολεμικών Αεροπλάνων

Αίτημα Επανεξέτασης της Παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας σε Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Πολεμικών Αεροπλάνων

 

Του Γιώργου Καραμπάτου, Εκτελ. Δ/ντή «Δρόμοι της Ελιάς», προέδρου Δικτύου Ελαιοπαραγωγών Πόλεων της Μεσογείου (RECOMED), πρώην προέδρου Επιμελητηρίου Μεσσηνίας

Η πρόσφατη δημοσίευση σχετικά με τα νέα όρια υπολειμμάτων για αρωματικούς υδρογονάνθρακες που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μας έχει θορυβήσει ιδιαίτερα. Με αυτά τα όρια, το 40% του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της χώρας μας κινδυνεύει να χαρακτηριστεί μη βρώσιμο, γεγονός που προσθέτει ένα ακόμα πλήγμα στην ήδη δοκιμαζόμενη αγροτική μας παραγωγή λόγω της ξηρασίας.

Το γεγονός αυτό μας ώθησε να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αγροτική παραγωγή της περιοχής μας η παραχώρηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας σε ισραηλινά συμφέροντα, για τη δημιουργία και λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων Πολεμικών Αεροπλάνων​.

 

Επιπτώσεις από την Εκπαίδευση Πιλότων

Η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου συνεπάγεται αυξημένη αεροπορική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περιβαλλοντική ρύπανση. Οι εκπαιδευτικές πτήσεις των στρατιωτικών αεροσκαφών και τα καύσιμα που χρησιμοποιούν περιέχουν πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAHs), επικίνδυνες καρκινογόνες ενώσεις. Αυτές οι ενώσεις μπορούν να καταλήξουν στο έδαφος και στον υδροφόρο ορίζοντα μέσω της ατμοσφαιρικής κατακρήμνισης και της απορροής. Η ρύπανση από τα καύσιμα μπορεί να επηρεάσει άμεσα τα φυτά, είτε μέσω της απορρόφησης από τις ρίζες είτε μέσω της εναπόθεσης στα φύλλα και τους καρπούς. Ειδικά τα βιολογικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται συνθετικά χημικά για την καταπολέμηση μολύνσεων ή παρασίτων, και οποιαδήποτε επιβάρυνση από το περιβάλλον είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Είναι απόλυτα ακριβές ότι οι βρώσιμες ΠΟΠ ελιές Καλαμάτας και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορούν να συσσωρεύσουν ρύπους από το έδαφος και την ατμόσφαιρα. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος, ειδικά αν οι συγκεντρώσεις των PAHs υπερβαίνουν τα νέα όρια που θέτει η ΕΕ. Συμπερασματικά, αυτές οι ουσίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά όλα τα αγροτικά μας προϊόντα, ιδιαίτερα τα βιολογικά προϊόντα όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας, τα ξερά σύκα, η μαύρη σταφίδα, οι πατάτες και το ρύζι, που είναι χαρακτηριστικά τοπικά εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής.

 

Ηθικές και Διεθνείς Προεκτάσεις

Πέρα από τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές ανησυχίες, υπάρχει και μια ηθική διάσταση στο θέμα αυτό. Το Ελληνικό κράτος έχει αναθέσει τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων σε μια ιδιωτική ισραηλινή εταιρεία με στρατιωτικές διασυνδέσεις, ενώ το Ισραήλ κατηγορείται για γενοκτονία στη Γάζα και άλλα σοβαρά εγκλήματα από τον ΟΗΕ, ελεύθερα κράτη, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, φοιτητές, πανεπιστήμια, εκκλησίες και άλλους φορείς. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) έχει εκδώσει αποφάσεις που ενισχύουν αυτές τις κατηγορίες.

 

Επείγουσα Έκκληση

Με βάση τα παραπάνω, ζητούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την παραχώρηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαμάτας για τη λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων έως ότου,

1. Ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

2. Σταματήσει ο πόλεμος στην Γάζα και το Ισραήλ συμφωνήσει στην ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας εξυπηρετεί τον τουρισμό όλης της νότιας Πελοποννήσου και αποτελεί ζωτικής σημασίας υποδομή για την τοπική οικονομία. Η χρήση του ως Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων Πολεμικών Αεροπλάνων, ιδιαίτερα με την τρέχουσα διεθνή και εσωτερική πολιτική κατάσταση, δεν είναι προς το συμφέρον της περιοχής μας και των ελληνικών συμφερόντων.

Η υγεία των πολιτών και η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων δεν πρέπει να θυσιάζονται στο βωμό των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων στρατιωτικών επενδύσεων. Η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τόσο τους ανθρώπους όσο και την οικονομία της περιοχής από τις επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων.