Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 21:14

Τα συμφέροντα των κολλητών πάνω από τα συμφέροντα των αγροτών

Τα συμφέροντα των κολλητών πάνω από τα συμφέροντα των αγροτών

Του Θανάση Πετράκου*

Η αποκάλυψη του Δημήτρη Τερζή στο in.gr ότι το 2023 επιδοτήσεις ύψους 10,3 εκατ. ευρώ δεν δόθηκαν στους ελαιοπαραγωγούς ,αλλά με ευθύνη του υπουργείου «Αγροτικής Ανάπτυξης» , επιστράφηκαν στα κοινοτικά ταμεία και επιπλέον άλλα 14,5 εκατομμύρια ευρώ κινδυνεύουν να χαθούν το 2024, αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα όταν μάλιστα το υπουργείο στα αιτήματα των ελαιοπαραγωγών που ζητούσαν να δοθούν αποζημιώσεις πέρυσι επειδή υπήρχε μεγάλη ακαρπία, απαντούσε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου «Αγροτικής Ανάπτυξης» γίνονται μεγαλύτερες διότι αυτά είναι χρήματα των ίδιων των ελαιοπαραγωγών. Προέρχονται, από την παρακράτηση 2% επί των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι πάνω από 350.000 ελαιοπαραγωγοί της χώρας και συνεπώς είναι απολύτως επιβεβλημένη η «επιστροφή» των κρατήσεων, στις οργανώσεις παραγωγών μέσω των προγραμμάτων, των ελαιουργικών οργανώσεων (ΟΕΦ ) κατά τρόπο αναλογικό.
Η επιστροφή των εκατομμυρίων αυτών στα ταμεία της Ε.Ε. δεν είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι δήθεν Άριστοι είναι άχρηστοι ,αλλά όπως καταγγέλλει το ρεπορτάζ πίσω από αυτή την ολιγωρία του υπουργείου που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ τα δυο τελευταία χρόνια κρύβεται ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Γράφει το ρεπορτάζ και δεν έχει διαψευστεί παρότι έχουν περάσει 5 ημέρες ότι «πίσω από την αδικαιολόγητη ολιγωρία των δύο χρόνων προκύπτουν αρκετές συμπτώσεις που οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι αυτή συνδέεται στενά με τη σχέση του υπεύθυνου στο υπουργείο με συγκεκριμένο πάροχο συμβουλευτικών υπηρεσιών στους συνεταιρισμούς/οργανώσεις των ελαιοπαραγωγών.
Ο συγκεκριμένος πάροχος προσπαθεί να δρομολογήσει την κατάσταση -με την βοήθεια πάντα του υπεύθυνου του υπουργείου- ώστε πέρα από τις σχετικές μελέτες των αιτήσεων για ένταξη στην κοινοτική χρηματοδότηση, να υπεισέλθει και στην παροχή εξοπλισμού και άλλων άυλων δραστηριοτήτων με απώτερο στόχο να μεταφέρει τους κοινοτικούς πόρους από τους φορείς στο εαυτό του, όπως κάνει και με άλλα θέματα απλών αγροτών σε άλλες μορφές ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική».
Το ΜΕΓΑ αυτό ΣΚΑΝΔΑΛΟ οφείλει η αντιπολίτευση όπως βέβαια, και οι ελαιοπαραγωγοί και οι οργανώσεις, τους να το αναδείξουν και να απαιτήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί να δώσουν τα χρήματα στους ελαιοπαραγωγούς από τη τσέπη τους αφού προτίμησαν τα συμφέροντα των “κολλητών” αντί να κάνουν το καθήκον τους και να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών .

* Στέλεχος της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25/Ανατρεπτική, Οικολογική, Αριστερά» και πρώην Βουλευτής.