Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 21:44

Καινοτόμες προτάσεις για το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα

Καινοτόμες προτάσεις για το μέλλον του παραδοσιακού ελαιώνα

Του Γιώργου Καραμπάτου*

Προτάσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου – καινοτόμου μοντέλου ανάπτυξης που αναδεικνύει τη μοναδικότητα των παραδοσιακών ελαιώνων, συνδέοντας την αρχαία σοφία με τις σύγχρονες πρακτικές και προσφέροντας αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες.
Καινοτομία στην ελαιοκαλλιέργεια και στον ελαιοτουρισμό
◦ Ανάπτυξη θεματικών διαδρομών που συνδέουν τους ελαιώνες με την πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά της περιοχής.
◦ Δημιουργία γαστρονομικών εργαστηρίων με έμφαση σε αρχαίες ελληνικές συνταγές και τοπικά προϊόντα.
◦ "Ομηρικό Ελαιοδρόμιο", διαδραστικό παιχνίδι που συνδυάζει την αρχαία ελληνική γραμματεία με τη γευσιγνωσία ποικιλιών ελαιόλαδου.
Καλές πρακτικές ελαιοτουρισμού
• Με την ιδιότητα του Προέδρου του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου, ο Γ. Καραμπάτος αναφέρθηκε στις καλές πρακτικές ελαιοτουρισμού που εφαρμόζονται σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Μεσογείου.
• Πρότεινε στους συμμετέχοντες να επισκεφθούν τον ιστότοπο www.recomed.net για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις πρακτικές και τη δυνατότητα εφαρμογής τους στην περιοχή μας.
Δικτύωση και συνεργασίες
◦ Δημιουργία δικτύου μεσσηνιακών αγροκτημάτων που προσφέρουν τοπικές γαστρονομικές εμπειρίες, περιηγήσεις, γνώσεις για την καλλιέργεια της ελιάς και γευσιγνωσία ελαιολάδου.
◦ Ανάπτυξη "Γαστρονομικού ταξιδιού στο χρόνο" που θα συνδυάζει ελαιοτουρισμό και οινοτουρισμό στη Μεσσηνία.
◦ Προώθηση συνεργασιών με το Costa Navarino που αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της Μεσσηνίας και άλλες τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν καινοτομίες αειφορίας στη λειτουργία τους.
• Ανάπτυξη συνεργειών με επιλεγμένες γκουρμέ ταβέρνες, παραδοσιακά καφέ-μπακάλικα και επιχειρήσεις που αναδεικνύουν τοπικά προϊόντα και παραδοσιακές τέχνες.
Διατήρηση παραδόσεων & εκπαίδευση
◦ Έμφαση στη διατήρηση των παραδόσεων ως θεμέλιο για τη βιωσιμότητα του παραδοσιακού ελαιώνα.
◦ Ανάδειξη του συνεταιριστικού μοντέλου της Ομάδας Παραγωγών “Νηλέας” ως παράδειγμα ισότητας και δικαιοσύνης.

Πρωτοβουλίες και συνεργασίες
◦ Πρωτοβουλία "Ελαιώνας της Ειρήνης", με τη συνεργασία της Ομάδας Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ, του δήμου Πύλου Νέστορος, και των "Δρόμων της Ελιάς".
◦ Διοργάνωση του ετήσιου "Φεστιβάλ Ελιάς και Ειρήνης", για αναβίωση πατρογονικών παραδόσεων μέσα από σύγχρονες εκδηλώσεις.
◦ Ανάπτυξη του "Ιπποκράτειου Εργαστηρίου" για την ανάδειξη των θεραπευτικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου.
Ψηφιακή καινοτομία
◦ Δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ψηφιακής πλατφόρμας που να συνδέει τον Ελαιώνα της Ειρήνης με άλλους παρόμοιους χώρους σ’ όλο τον κόσμο.
◦ Οι επισκέπτες της θα έχουν τη δυνατότητα να αφήνουν ψηφιακά μηνύματα ειρήνης και να μαθαίνουν την ιστορία της ελιάς ως συμβόλου ειρήνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
• Αξιοποίηση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για την ανάδειξη ποιητικών έργων από την αρχαία ελληνική γραμματεία έως τη σύγχρονη ελληνική ποίηση.
Ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων και δικτύωση
◦ Συνδυασμός παραδοσιακών ελαιώνων & δρώμενων με το Costa Navarino, τα ιδιωτικά επισκέψιμα λιοτρίβια, τους επισκέψιμους ελαιώνες, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία φυσικού κάλλους, τα πανηγύρια στα χωριά.
Έμφαση στην ευεξία
◦ Αναγνωρίζοντας ότι από το 2030 (ίσως και νωρίτερα), οι θεματικοί προορισμοί που θα ξεχωρίζουν θα είναι αυτοί που προσφέρουν ΕΥΕΞΙΑ, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών που προάγουν την ολιστική ευεξία των επισκεπτών.
Πολιτιστική κληρονομιά
◦ Έμφαση στο γεγονός ότι οι παραδοσιακοί ελαιώνες και ο σκίνος του αγροκτήματος ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.
◦ Αναφορά στο Μανιατάκειο Ίδρυμα που εκπροσωπεί την Κορώνη, τη Μεσσηνία και την Ελλάδα στην προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, αναγνωρισμένης ως Άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Εν κατακλείδι, ο παραδοσιακός ελαιώνας είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας και της ταυτότητάς μας. Το μέλλον του βρίσκεται στα χέρια μας. Με σεβασμό στην παράδοση και το περιβάλλον, με καινοτομία και συνεργασία, μπορούμε να διασφαλίσουμε την επιβίωση των ελαιώνων μας και να δημιουργήσουμε μια λαμπρή προοπτική για τις επόμενες γενιές.

* Εκτελεστικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού “Δρόμοι της Ελιάς» και Πρόεδρος του Δικτύου Ελαιοπαραγωγικών Πόλεων της Μεσογείου Γ. Καραμπάτο.
* Το κείμενο είναι η εισήγηση του Γ. Καραμπάτου στο διαδραστικό συμπόσιο Oli 2ο Day, που διοργανώθηκε από την Ομάδα Παραγωγών “ΝΗΛΕΑΣ” στη Χώρα του Δήμου Πύλου Νέστορος στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου.