Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015 18:23

Να τα πω; | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Να τα πω; | Γ. Μασσαβέτας

Χρονιάρα μέρα, είπα να αφήσω τις γκρίνιες κατά μέρος. Έπρεπε να γράψω και νωρίς, καθώς οι εφημερίδες κλείνουν νωρίτερα. Όποτε αποφάσισα να εφαρμόσω την τακτική του Κηλαϊδόνη «θα κοιμηθώ νωρίς, θα ξυπνήσω νωρίς».

Και για πρώτη φορά στα χρονικά κοιμήθηκα πριν περάσουν τα μεσάνυχτα. Η έγνοια όμως με έτρωγε. Διότι θέματα για να γκρινιάξεις βρίσκεις ευκόλως και αφθόνως σε τούτο τον τόπο, οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις. Ευχάριστα όμως που θα βρω;

Το αποτέλεσμα ήταν να ξυπνήσω στις τρεις το πρωί. Αλλά αφού έφαγα πάνω από δύο ώρες περιδιαβαίνοντας από ιστοσελίδες σε ιστολόγια, αποφάσισα ότι δεν άξιζε τον κόπο. Διότι όλο «μαυρίλες» έβλεπε το μάτι μου. Ίσως και να έχει γίνει πια …χούι του, να πέφτει όλο πάνω σε τέτοια. Όπως για παράδειγμα αυτή η έρευνα του «ευρωβαρόμετρου», που καταγράφει το αυτονόητο: Ότι δηλαδή οι Έλληνες είμαστε οι πιο απελπισμένοι, οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον μας, από όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ξανάπεσα, μήπως και ο Μορφέας μου χάριζε κανένα πιο αισιόδοξο όνειρο. Αλλά το ευχάριστο, το όμορφο, το αισιόδοξο, κτύπησε την πόρτα μου λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. 

Ήταν το κουδούνισμα από δυο τσαπερδόνες της δευτέρας δημοτικού, που ρωτούσαν με την κελαηδιστή φωνούλα τους: Να τα πούμε;

Άνοιξα την πόρτα και χύθηκε μέσα όλο το χρυσάφι του κόσμου. Ένα ήλιος στολισμένος με την πιο λαμπρή στολή του. Λες και έσκαγε από τη ζήλια του, προσπαθώντας να συναγωνισθεί το λαμπερό χαμόγελο των δυο κοριτσόπουλων που τραγουδούσαν τα κάλαντα, κρατώντας τα κλασικά τρίγωνα τους. 

Με τέτοιο ήλιο, και με τέτοια παιδικά πρόσωπα, σιγά να μην ασχοληθώ σήμερα με την προαναγγελία σας για «αξιολόγηση» των υπουργών σας, και με όλα όσα είπατε στο υπουργικό συμβούλιο κ. Πρόεδρε. Άλλωστε όλα τα έχουμε ξανακούσει και ξαναδεί. Όπως και την επερχόμενη επίσκεψη σας στο επάρατο Νταβός. Μετά την όποια θα περιμένουμε να ξανακούσουμε κάποιο «mea culpa». 

Με τέτοιον ήλιο και με τέτοια παιδιά, ας είμαστε λιγότερο απαισιόδοξοι. Άλλωστε, οι κυβερνήσεις και οι πολιτικοί έρχονται και παρέρχονται. Χρόνια πολλά λοιπόν, και του χρόνου καλύτερα.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER