Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 20:50

Ενότητα της Κεντροαριστεράς και Σοσιαλδημοκρατία Ι Τάκης Αναστόπουλος

Ενότητα της Κεντροαριστεράς και Σοσιαλδημοκρατία Ι Τάκης Αναστόπουλος

Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία οργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα «Σοσιαλδημοκρατία και Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα της κρίσης». 

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και αρκετών βουλευτών και στελεχών από το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και τις «Κινήσεις» είχα την τιμή να συντονίσω τη συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος ο Π. Ιωακειμίδης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ, μέλος των «Κινήσεων», ο Ν. Ανδρουλάκης από το ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής με την Ελιά, ο Μ. Κύρκος από το Ποτάμι, ευρωβουλευτής, ο Γ. Σιακαντάρης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ και η Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην επίτροπος και υπουργός, η οποία δεν έχει μεν κομματική ένταξη, αλλά ως μία πολιτική προσωπικότητα του χώρου συνεχίζει την έντονη δράση και παρουσία της, κυρίως, μέσα από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, του οποίου είναι πρόεδρος.

Στη σύντομη εισαγωγή μου τόνισα ότι η εκδήλωση θα πρέπει να εκληφθεί ως η συμβολή των «Κινήσεων» στη συζήτηση που τώρα ανοίγει για την ενότητα του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Η επιλογή του θέματος «Σοσιαλδημοκρατία και Μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα της κρίσης» υποδηλώνει:

- Οτι η θέση μας βρίσκεται στην Ευρώπη -η Ελλάδα έξω από την Ευρώπη, αλλά και Ευρώπη χωρίς Ελλάδα είναι αδιανόητη.

- Οτι η σημερινή Ευρώπη, αν και ξεπέρασε την οικονομική κρίση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις που έρχονται (πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, γεωπολιτικές), χωρίς να μεταρρυθμιστεί η ίδια. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ευρωσκεπτιστικές απόψεις δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται στην κυβέρνηση (Ουγγαρία, Πολωνία) και αλλού αναπτύσσονται έντονες αποσχιστικές πιέσεις (Brexit στη Μεγάλη Βρετανία), ακόμα και ενδεχομένως αλλαγή συνόρων (αν αυτονομηθεί η Καταλωνία).

- Οτι στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν γίνει χθές. Ολοι αναγνωρίζουν πιά ότι αν το 2001 είχαμε ακολουθήσει τις προτάσεις Γιαννίτση για το ασφαλιστικό, η χώρα δεν θα βρισκόταν στη σημερινή κατάσταση. Η κρίση έχει τόσο πολύ βαθύνει που πρέπει όλοι να αποδεχθούμε ότι η αντιμετώπισή της θα είναι επίπονη και μακρά. Η κρίση που διαρκεί επτά χρόνια, έχει πάρει δομικά χαρακτηριστικά, είναι διαρθρωτική και τέτοιες θα πρέπει να είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν. Οι λύσεις που θα δοθούν, για να έχουν κοινωνική αποδοχή και διάρκεια, πρέπει να έχουν χαρακτηριστικά κοινωνικού κράτους, να τις ορίζουν η δικαιοσύνη, το αίσθημα ισότητας και η αλληλεγγύη. Αυτό είναι το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας.

- Οτι μέσα απο την ενίσχυση των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα, ομαλότητα και μεταρρυθμιστική προοπτική της χώρας σε προοδευτική κατεύθυνση. 

- Οτι, τέλος, η απλή βελτίωση των αριθμών δεν συνιστά Μεταρρύθμιση. Η Μεταρρύθμιση είναι μία δυναμική έννοια, η οποία εμπεριέχει την κοινωνική πρόοδο, την αλλαγή με πρόγραμμα, μέθοδο, στόχους και χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι φοβική και κοντόθωρη. Δεν είναι λαϊκισμός ούτε ψευδο-εθνολαϊκός τσαμπουκάς. Η Μεταρρύθμιση είναι στάση ζωής, νοοτροπία, παιδεία, κουλτούρα. 

Οπως ειπώθηκε, η χρονική στιγμή της εκδήλωσης, που συμπίπτει με την επέτειο ενός χρόνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και έρχεται μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ κάνει τέτοιες εκδηλώσεις να είναι πάρα πάνω από επίκαιρες - είναι αναγκαίες. 

Το πολυάριθμο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία της χώρας, τονίζοντας τους κινδύνους από την αναβίωση ενός νέου δικομματισμού και πόλωσης. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη ανάδειξης ενός ισχυρού πόλου της Κεντροαριστεράς, γιατί όσο ο χώρος θα παραμένει κατακερματισμένος δεν θα υπάρχει δυνατότητα διεξόδου με προοδευτικό πρόσημο από την πολιτική στην οποία μας έχει εγκλωβίσει η κυβέρνηση Τσίπρα. 

Ολοι οι ομιλητές θεώρησαν θετική πρωτοβουλία, όπως αυτή της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φ. Γεννηματά να ανοίξουν διαδικασίες συνδιάσκεψης. Ωστόσο, κοινό σημείο αναφοράς αναδείχθηκε η προτεραιότητα που θα πρέπει να δοθεί στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου μεταρρυθμιστικού προγράμματος και στην κατάρτιση του οδικού χάρτη που θα ακολουθήσουμε, ως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. 

Οι Κινήσεις Πολιτών που έχουν σαν στόχο να συμβάλλουν στο διάλογο για την ενότητα της Κεντροαριστεράς, ευελπιστούν να λειτουργήσουν ως ο καταλύτης, ο οποίος θα θέσει τη βάση για μία μίνιμουμ πλατφόρμα συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων, των οργανώσεων και προσωπικοτήτων του χώρου. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προχωρήσουμε χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς άλλα προαπαιτούμενα, παρά μόνο τον απόλυτο σεβασμό στην άποψη της μειοψηφίας, σε ένα προγραμματικό διάλογο για τη Σοσιαδημοκρατία. Το “μομέντουμ” που έχει δημιουργηθεί είναι θετικό. Ας μην το σπαταλήσουμε.

Του Τάκη Αναστόπουλου, Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, υποψηφίου βουλευτή Μεσσηνίας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη