Σάββατο, 03 Σεπτεμβρίου 2016 17:47

Απλετο φως για το περιβαλλοντικό έγκλημα

Γράφτηκε από τον

Απλετο φως για το περιβαλλοντικό έγκλημα

Το χρονικό ενός προδιαγεγραμμένου περιβαλλοντικού εγκλήματος είχε στηθεί από το 2013 στον Αγιο Νικόλαο της Πύλου. Τότε που ο χώρος γέμισε από τα δέματα των σκουπιδιών και οι αρμόδιοι φορείς, τα υπεύθυνα αιρετά, αυτοδιοικητικά - πολιτικά πρόσωπα του τόπου δεν επιτέλεσαν το καθήκον τους. Ετσι φθάσαμε στο πρώτο έγκλημα, τη φωτιά του Ιουνίου του 2014, που πέρασε τα όρια της χωματερής. Αυτής που στο μεταξύ είχε ξεκινήσει να επαναλειτουργεί, ενώ είχε κλείσει με απόφαση περιφερειάρχη Πελοποννήσου το 2012.

Για τη φωτιά που βρόμισε την περιοχή δεν έχει επιβληθεί ακόμα το πρόστιμο για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις, ενώ ούτε η υπόθεση έχει φθάσει στο δικαστήριο για εκδίκαση και απόδοση ευθυνών. 

Το χειρότερο απ’ όλα είναι παρά τη φωτιά, τις αντιδράσεις και τις αυτοψίες που βεβαίωναν το περιβαλλοντικό έγκλημα, δεν έγινε καμία κίνηση για την απομάκρυνση και τη διαχείριση των σκουπιδιών. Χθες ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης κατηγόρησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου ότι «της έχουμε στείλει έγγραφα από το 2013 για απομάκρυνση των δεμάτων σκουπιδιών, αλλά δεν έγινε ποτέ».

Και στις αρχές Ιουλίου φέτος, μετά από 2 χρόνια, όταν ο εργολάβος αποκατάστασης της χωματερής (εργολαβία της Περιφέρειας για 74 χωματερές σε όλους τους νομούς) ξεκίνησε τις εργασίες, εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας 10.000 και πλέον, από τα 13.000 δέματα του χώρου. Βεβαιότητα δεν υπάρχει, κανείς δεν είδε και δεν μπορεί να αποδείξει ότι θάφτηκαν και αναμοχλεύτηκαν με την αποκατάσταση. Ενδείξεις και εκτιμήσεις υπάρχουν, αλλά και η βεβαιότητα της εικόνας πως η χωματερή μεγάλωσε υπερβολικά. Μετά από καταγγελία ο εργολάβος εξαφανίστηκε. Φοβήθηκε τη σύλληψη, γιατί προφανώς κάποια παρανομία είχε κάνει. Κανείς δεν έδωσε εξήγηση για την αποχώρησή του ούτε ο ίδιος, ούτε η επιβλέπουσα υπηρεσία της Περιφέρειας. Και ο ΦΟΔΣΑ που ήταν υπεύθυνος, δεν ήξερε τίποτα για την εξαφάνιση των σκουπιδιών.

Στις 23 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το έγκλημα με τη φωτιά που έπνιξε τον τόπο και οι κάτοικοι της περιοχής εισέπνευσαν τις διοξίνες.

Μπορεί να καταδικάστηκε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Πύλου - Νέστορος, αλλά είναι ο τελευταίος τροχός της άμαξας κι έχει τη λιγότερη ευθύνη. Στην υπόθεση του Αγίου Νικολάου πρέπει να χυθεί άπλετο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες όπου πρέπει, σε όσους αναλογούν. Για να σταλεί μήνυμα ότι τα περιβαλλοντικά εγκλήματα δε μένουν ατιμώρητα και πως οι υπεύθυνοι θα "πληρώσουν".

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 17:52