Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011 18:06

Σχεδιασμός με προοπτική και όχι λόγια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Γιάννης Σινάπης


Είπε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ότι έργο - "σημαία" για την Περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση(!) είναι ο δρόμος Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη. Δεν ξέρω πώς ο κ. Τατούλης έχει καταλάβει και εννοεί την αξία του συγκεκριμένου δρόμου και πώς αντιλαμβάνεται τη σημασία του σε συνδυασμό με τον σπουδαίο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αν και έχει χρηματίσει υπουργός Πολιτισμού κι έχει άποψη. Και το επισημαίνω, γιατί ο περιφερειάρχης αρέσκεται στα μεγάλα λόγια και έχει χαρακτηρίσει "σημαίες" και άλλα έργα της Περιφέρειας. Ομως, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι σημαντικός ως μέρος ενός σχεδιασμού με προοπτική, που θα βλέπει την Αρχαία Μεσσήνη και άλλα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία της περιοχής. Και θα διευκολύνει την πρόσβαση και την επισκεψιμότητα σ’ αυτά.
Στο σχεδιασμό αυτό μπορεί και πρέπει να ενταχθεί το Ανδρομονάστηρο, που αναστηλώνεται και αναδεικνύεται. Μνημείο που πρέπει να προβληθεί, να σημανθεί και το κυριότερο να μπει στον προγραμματισμό, ώστε το έργο που ξεκίνησε να ολοκληρωθεί όπως έχει μελετηθεί. Το μοναστήρι του Βουλκάνου κατέχει περίοπτη θέση σ’ έναν τέτοιο σχεδιασμό. Ο πολιτιστικός - αρχαιολογικός τουρισμός μπορεί να συνδυαστεί με τον θρησκευτικό και η περιοχή της Ιθώμης αποτελεί ιδανικό πεδίο εφαρμογής. Στην περιοχή υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί και θρησκευτικοί θησαυροί, που τους γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι και οι πλέον ειδικοί.
Εδώ είναι η ευθύνη των τοπικών αρχών και φορέων, του Δήμου Μεσσήνης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να σχεδιάσουν με προοπτική, να προγραμματίσουν με σχέδιο και στόχο. Ο δρόμος από μόνος του δε θα δώσει την ώθηση που δικαιούται ο τόπος. Τα λόγια και οι ιδέες που κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί, να γίνουν σχέδιο και πράξη. Ιδού η Ρόδος...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μηδέν άγαν... Χορηγοί αλλά... μεγαλοοφειλέτες »

NEWSLETTER