Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 17:58

Απαισιοδοξία κατά του καταναλωτισμού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Νικολέττα Κολυβάρη

Περικοπές και στις χριστουγεννιάτικες αγορές θα κάνουμε φέτος οι Ελληνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα. Αυτό πάντως στο οποίο έχει αξία να σταθεί κανείς είναι η απαισιοδοξία που μας διακατέχει ως καταναλωτές, ενώ όπως καταγράφεται στην έρευνα, η απαισιοδοξία αυτή συνεχώς επιδεινώνεται.
Στα συμπεράσματα διαβάζει κανείς ότι οι Ελληνες καταναλωτές ηλικίας από 18 έως 65 ετών -σε ερωτήσεις που τέθηκαν προκειμένου να αξιολογηθεί ο τρόπος σκέψης τους για τις δαπάνες τους σε δώρα, διασκέδαση και φαγητό τις ημέρες των Χριστουγέννων- είναι οι πιο απογοητευμένοι σε σύγκριση με τους άλλους Ευρωπαίους. Η απογοήτευση αυτή πηγάζει από την κατάσταση της οικονομίας, σύμφωνα με την έρευνα, αλλά και από τον περιορισμό της δυνατότητας των καταναλωτών να κάνουν αγορές.
Αν λοιπόν μελετήσει κανείς την έρευνα καταλήγει σε συμπεράσματα που όλοι βλέπουμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας. Το κύριο είναι ότι έχουμε αλλάξει τις καταναλωτικές μας συνήθειες, συνέπεια των μειωμένων συντάξεων και μισθών αλλά και της αβεβαιότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ετσι, είμαστε πια πιο συγκρατημένοι στις αγορές μας, αλλά και προσεκτικοί ως προς τις τιμές και τη χρηστικότητα αυτών που αγοράζουμε, καθώς και των δώρων που κάνουμε. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός καταναλωτών έχει σταματήσει να αγοράζει με πιστωτική κάρτα και επιλέγει είδη που βρίσκονται σε έκπτωση, ενώ και στα σούπερ μάρκετ αγοράζουμε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι παλιότερα. Δυστυχώς όμως περικοπές γίνονται και στο φαγητό, και όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Η αλλαγή στις καταναλωτικές μας συνήθειες είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Κι αν αναλύσει κανείς τις συμπεριφορές κάτω από την ορατή μύτη του παγόβουνου, θα διαπιστώσει ότι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και σχέσεις γίνονται όλο και πιο εκρηκτικές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Χορηγοί αλλά... μεγαλοοφειλέτες Κοινό ένοχο μυστικό »

NEWSLETTER