Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 12:36

Τον πνίγει το δίκιο του

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)


Γιάννης Σινάπης


Φοβερά, πρωτόγνωρα πράγματα έγιναν προχθές το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Καταστάσεις που δε συνάδουν με τη δημοκρατική λειτουργία ενός συλλογικού οργάνου. Ομως, όλα αυτά που έγιναν φανερώνουν πως κάτι δεν πάει καλά με τη συζήτηση των συγκεκριμένων θεμάτων, των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων - πολύ περισσότερο για τη μονάδα βιοαερίου στην Μπέρμπερη. Ενα θέμα που είχε αναβληθεί, παρότι στις συνεδριάσεις παραβρίσκονταν κάτοικοι της περιοχής. Στους οποίους είχε δημιουργηθεί το αίσθημα της κωλυσιεργίας, της κοροϊδίας, της παράκαμψης των νόμων... Ενιωθαν ότι η θέση τους, η άποψή τους δεν υπολογιζόταν καθόλου και η επένδυση προχωρούσε εκμεταλλευόμενη "παραθυράκια" και ατέλειες των νόμων.
Η συζήτηση στο Συμβούλιο κατέδειξε ότι στην περιοχή υπάρχει ρύπανση του περιβάλλοντος και απειλή της δημόσιας υγείας. Μάλιστα ο δήμαρχος Αργους - Μυκηνών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στον εισαγγελέα. Είναι δυνατόν ο δήμαρχος να λέει πως «εμάς μας τροφοδούσατε με σκατά, θα πάψουμε να πίνουμε λύματα» και να μη γίνεται επανάσταση, να μη συγκινείται κανείς; Και όλοι να συνεχίζουν στο τροπάρια της γραμμής τους;
Ο κόσμος της περιοχής, όπως μας τόνισε ένας ηλικιωμένος απ’ αυτούς που είχαν θυμώσει, «συγκεντρώθηκε τόσος πολύς γιατί τον πνίγει το δίκιο του». Και ένιωθε ότι με την τακτική της υπεκφυγής, με την αλαζονεία της πλειοψηφίας, δε θα το έβρισκε αυτό το δίκιο, ούτε θα το βρει ποτέ του.
Πάντως, για να μπούμε στην ουσία: Καμία επένδυση δεν έχει τύχη αν δεν έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.
Και με την ευκαιρία: Τελικά το Περιφερειακό ασχολείται με τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως τόνιζε προχθές ο κ. Τατούλης, ή με  τις επενδύσεις; Και γιατί, αναντίστοιχα, στην περίπτωση των σχεδιαζόμενων λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης επιχειρεί να λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας... χωρίς να του το έχει ζητήσει κανείς;
Με όλα αυτά ακούγεται ως ανέκδοτο η Περιφέρεια της... αειφορίας.