Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 11:50

Οχι εν κρυπτώ συμφωνίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Κάτι γίνεται με τα σκουπίδια, ή μάλλον επιχειρείται να γίνει, τουλάχιστον σε επίπεδο Μεσσηνίας. Γι’ αυτό και φαίνεται να έχουν ανασταλεί οι αντιπαραθέσεις και οι κόντρες Περιφέρειας και ΠΕΔ - δημάρχων. Και μιλάμε για τη βραχυπρόθεσμη, την άμεση λύση του προβλήματος των σκουπιδιών που "καίει" δημάρχους και τοπικές κοινωνίες.

Η τραγική κατάσταση με τα δεματοποιημένα σκουπίδια στην Ερμιονίδα, που οδήγησε στην παραίτηση του δημάρχου και στην παράσταση διαμαρτυρίας της δημοτικής αρχής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ήταν η κορυφή του παγόβουνου.

Στο πλαίσιο μάλιστα της ανακωχής και της προσπάθειας να βρεθεί λύση, ο περιφερειάρχης θυμήθηκε προχθές στην Καλαμάτα τον ΠΕΣΔΑ, ως έναν από τους κανόνες της συνεργασίας Περιφέρειας - ΠΕΔ για τα σκουπίδια. Στοιχείο του ΠΕΣΔΑ όμως είναι το Παλιορροβούνι στο Δήμο Οιχαλίας. Και σύμφωνα με πληροφορίες μας, το Παλιορροβούνι φαίνεται να επανεξετάζεται... και μάλιστα σοβαρά. Πώς επανεξετάζεται και με ποια προοπτική, δεν ξέρουμε. Το ξέρει ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ, το ξέρει και η Περιφέρεια, διά του εκπροσώπου της Λάμπρου Μπούκλη που έχει οριστεί αρμόδιος για τη διαχείριση των σκουπιδιών.

Τι θα γίνει στο Παλιορροβούνι; Θα πάει εκεί δεματοποιητής και σύστημα ανακύκλωσης, όπως σχεδιάζει για όλους τους νομούς η Περιφέρεια; Θα είναι για όλη τη Μεσσηνία ή για την πρώην επαρχία Μεσσήνης; Η συγκεκριμένη περιοχή θα έχει ρόλο και μετέπειτα, όταν μετά από χρόνια ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού - ΣΔΙΤ της Περιφέρειας;

Ολα αυτά τα ερωτήματα και οι συζητήσεις που συζητούνται σε κλειστό κύκλο, εν κρυπτώ, πρέπει να δουν το φως της διαφάνειας και του διαλόγου, για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση με κοινωνική συναίνεση. Οι εν κρυπτώ συζητήσεις και συμφωνίες θα προκαλέσουν αντιδράσεις.

Και με την ευκαιρία, να εξεταστεί σοβαρά και να αποφασιστεί τι θα γίνει με τα δεματοποιημένα σκουπίδια της Πύλου.