Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 19:10

Να ξεκαθαρίσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να ξεκαθαρίσουν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα

 

 

Στο Συντονιστικό Τοπικό Οργανο (ΣΤΟ) του Δήμου Καλαμάτας τη Δευτέρα, για την αντιπλημμυρική προστασία ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, κυριάρχησε η κραυγή αγωνίας προέδρων κοινοτήτων, κυρίως αυτών που είχαν εκλεγεί για πρώτη φορά, για τους κινδύνους από τα ρέματα στα χωριά τους.

Στις περιπτώσεις που υπήρχε κακό προηγούμενο από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016, όπου μάλιστα δεν έχουν γίνει ουσιαστικές αποκαταστάσεις, η ανησυχία και η αγωνία ήταν πέρα για πέρα δικαιολογημένες.

Ομως, στο ΣΤΟ ξεχάστηκαν τα μεγάλα και σημαντικά που παραμένουν σε εκκρεμότητα και τα οποία πρέπει να βρίσκονται σε προτεραιότητα και να είναι συνεχώς στην επικαιρότητα, μέχρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Πρώτα απ’ όλα είναι το σπουδαίο έργο της τάξης των 80 εκ. ευρώ που μελετούσε ο “Μορέας” και για το οποίο δεν υπάρχει πλέον καμία αναφορά και καμία ενημέρωση. Πρόκειται για το έργο που θα προστατεύσει την Καλαμάτα, κατά μήκος του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου, και όλη την περιοχή μέχρι το Πήδημα και το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Με το έργο αυτό αναμένεται να θωρακιστούν όλες οι ευαίσθητες και επικίνδυνες περιοχές της πόλης, όπως είναι η οδός Γλαύκου, το Φραγκοπήγαδο και η Βαγγέλη Δράκου. Οφείλει η δημοτική αρχή να αναζητήσει και να δει πού βρίσκεται και τι προβλέπει η συγκεκριμένη μελέτη. Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο και να γίνει διαβούλευση. Και το πιο σημαντικό, να εξεταστεί και να δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου. Να βρεθούν τα χρήματα σε συνεργασία με την κυβέρνηση, γιατί τα 80 εκ. ευρώ ξεπερνούν τα όρια του δήμου και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αμεσα επίσης θα πρέπει να ξεμπλοκάρουν τα τρία μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κεντρικά από το υπουργείο Υποδομών. Τα δύο στον παλιό εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο και το τρίτο στο δρόμο της Σπάρτης, από την Παναγίτσα έως το Νέδοντα. Είναι κρίμα τα δύο έργα στον εθνικό δρόμο να μη λειτουργήσουν πλήρως ούτε το φετινό χειμώνα.

Τέλος, οφείλει η δημοτική αρχή να επαναφέρει το ζήτημα με τα επικίνδυνα, προβληματικά σημεία του Νέδοντα: το σκεπασμένο τμήμα με τις κολόνες, στο ύψος του παλιού Δημαρχείου, και την παλιά ανεπαρκή γέφυρα στην Ιατροπούλου. Αυτά τα σημεία αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την πόλη, όσον αφορά την πιθανότητα πλημμύρας από το Νέδοντα.

Οσο όλα αυτά παραμένουν σε εκκρεμότητα, η αντιπλημμυρική προστασία θα παραμένει ζητούμενο.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 17:32

NEWSLETTER