Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 18:42

Η ενδοοικογενειακή βία ως... φραστικό επεισόδιο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αυξήσει τα επίπεδα ανασφάλειας και βίας κατά των γυναικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαπιστώνει σε δημοσιεύσεις του το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, επανερχόμενο σε αυτό με κάθε ευκαιρία.

Κι όχι άσκοπα, καθώς, όπως προειδοποιεί ο οδηγός που δημοσιεύτηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, το Women's Link Worldwide και την International Planned Parenthood Federation, χωρίς την αρμόζουσα προσοχή από τις κυβερνήσεις, κινδυνεύει να επιδεινώσει τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και τα επίπεδα διακρίσεων.
Και όπως επισημαίνει το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης, ακόμη και πριν από την κρίση του κορονοϊού, μία στις πέντε γυναίκες αποτελούσε θύμα βίας από τον σύντροφό της στο σπίτι της στην Ευρώπη. Τα μέτρα εγκλεισμού και απομόνωσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού έχουν εκθέσει τις γυναίκες και τα κορίτσια σε αυξημένους κινδύνους ενδοοικογενειακής κακοποίησης στα χέρια των συντρόφων τους ή άλλων μελών της οικογένειάς τους και συχνά τις αποκόπτουν από την αναγκαία υποστήριξη που χρειάζονται.
Η Πολιτεία λοιπόν είναι που πρέπει να μεριμνήσει γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο περιορισμός βασικών υπηρεσιών θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, την υγεία και την ευημερία εκατοντάδων χιλιάδων γυναικών. Η Διεθνής Αμνηστία ακολουθώντας το σκοπό και τις αρχές της, καλεί τα κράτη να ακούσουν τις φωνές των γυναικών και να κάνουν την Ευρώπη μετά την εποχή του κορονοϊού ένα καλύτερο μέρος για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια. Κι αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, τα ιδεώδη και τις αρχές της. Θα το καταφέρει;
Γιατί, στην Ελλάδα για παράδειγμα, παρά το αυτεπάγγελτο του αδικήματος της ενδοοικογενειακής βίας, οι γυναίκες (ειδικά στην επαρχία) εξακολουθούν να σωπαίνουν, να κάνουν πίσω υποχωρώντας στις πιέσεις της οικογένειας ή ακόμα και να αρνούνται τη βοήθεια των αρμόδιων αρχών. Δεν είναι λίγες οι φορές που περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφονται στο βιβλίο συμβάντων του αστυνομικού τμήματος ως “φραστικό επεισόδιο”.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 18:45