Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 20:11

Κρίσιμο το ΣΒΑΚ για την Καλαμάτα του αύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κρίσιμο το ΣΒΑΚ για την Καλαμάτα του αύριο

 

Γράφει ο Γιάννης Σινάπης

Την αναγκαιότητα εξεύρεσης χώρων για δωρεάν στάθμευση στο Δήμο Καλαμάτας ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι έρχεται να αντιμετωπιστεί ως επείγον, πρόχειρα και αποσπασματικά, κατόπιν εορτής. Κατατίθεται εσπευσμένα μετά τον προγραμματισμό των έργων που επιδεινώνουν την κατάσταση.

“Οπως είναι αντιληπτό τόσο στην περιοχή του κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όσο και στην περιοχή της Παραλίας ιδιαίτερα το καλοκαίρι, παρατηρείται έντονη κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, ενώ υπάρχει και έντονη ζήτηση στάθμευσης”, αναφέρεται στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, ενώ συμπληρώνεται με ζητήματα στη Ράχη και την Αγία Παρασκευή.

Συγγνώμη, αλλά όλα αυτά τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν φέτος ή πέρυσι, αλλά είναι ζητήματα χρόνων. Η κατάσταση όμως δεν αντιμετωπίστηκε οργανωμένα και υπεύθυνα, με σχέδιο και μελέτη κυκλοφοριακή και πλέον αναζητούνται χώροι που θα νοικιαστούν από το δήμο, ως προσωρινή λύση.

Το πρόβλημα της στάθμευσης θα επιδεινωθεί, καθώς το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η υλοποίηση των αναπλάσεων σε Αναγνωσταρά, Κολοκοτρώνη και πλατεία Υπαπαντής, που θα οδηγήσουν σε απώλεια πολλών και σημαντικών θέσεων στάθμευσης.

Σε μια οργανωμένη Πολιτεία, σε ένα δήμο με αρχές και πρόγραμμα, πριν από τις αναπλάσεις θα έπρεπε να εκπονηθεί ο συνταγματικός χάρτης της πόλης, η κυκλοφοριακή μελέτη, το ΣΒΑΚ. Που μαζί με τις μονοδρομήσεις και τις πεζοδρομήσεις θα αποτύπωνε και τις θέσεις, τις δυνατότητες στάθμευσης και θα καθόριζε την ανάγκη για αλλαγή νοοτροπιών των κατοίκων της πόλης. Σχέδιο που θα καθοδηγούσε τον Καλαματιανό να μάθει να αφήνει το αυτοκίνητό του στο σπίτι και να περπατά ή να κινείται με το ποδήλατο. Σε αυτή την εξίσωση πρέπει να μπει και η δημοτική συγκοινωνία και η ανάγκη να αλλάξει και να προσφέρει πραγματική εξυπηρέτηση.

Γι’ αυτό εδώ που φθάσαμε είναι κρίσιμο το ΣΒΑΚ. Είναι το εργαλείο, το οργανωμένο σχέδιο που στη δεύτερη φάση του μπορεί να δώσει τις κατευθύνσεις και τις λύσεις που έχει ανάγκη η Καλαμάτα του σήμερα και κυρίως του αύριο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 22:39

NEWSLETTER