Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 18:23

Οι καλλιτεχνικές “αρπαχτές”

Γράφτηκε από την

Οι καλλιτεχνικές “αρπαχτές”

 

Γράφει η Νικολέττα Κολυβάρη

Σε sold out παράσταση την περασμένη εβδομάδα στο Κάστρο της Καλαμάτας πήγε η Αστυνομία μετά από επώνυμη καταγγελία για υπεράριθμους θεατές. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, που παραχωρεί το αμφιθέατρο σε θεατρικά σχήματα και μουσικά συγκροτήματα, δίνει όριο δυναμικότητας ατόμων ως 750 θέσεις, αλλά σχεδόν όλοι οι περιοδεύοντες θίασοι το παραβιάζουν -και ας τίθεται θέμα για την ασφάλεια των θεατών.

Οι πληροφορίες, πάντως, λένε ότι στην εν λόγω παράσταση οι υπεράριθμοι θεατές ήταν κάπου 200, παρόλο που γνώστες του χώρου θεωρούν πως και για 750 άτομα πάλι επικίνδυνο είναι το αμφιθέατρο και δεν πρέπει να δίνεται ακόμη κι αν είναι να μην έρχονται παραστάσεις.

Κι αν το αναφερόμενο βράδυ δεν κατέληξαν οι υπάλληλοι της παραγωγής στο Αυτόφωρο, οφείλεται στο ότι ο καταγγέλλων δεν το προχώρησε, αφήνοντας την Αστυνομία να μείνει μόνο στην καταμέτρηση των σκαναρισμένων εισιτηρίων, που κινούνταν στο νόμιμο όριο των επιτρεπόμενων θέσεων. Αν όμως ελεγχόταν ο κόσμος κατά την έξοδο και διαπιστωνόταν παράβαση, τότε η έκβαση θα ήταν διαφορετική… Όπως και για θεατρική παραγωγή στις αρχές αυτής της εβδομάδας στο Κάστρο που… στρίμωξε τους θεατές δύο ημερών παραστάσεων σε μία, ακυρώνοντας την παράσταση της πρώτης μέρας και συγκεντρώνοντας όλα τα εισιτήρια (κόβοντας και νέα στην είσοδο πριν την παράσταση) τη δεύτερη μέρα!

Στην καθομιλουμένη, αυτό που γίνεται στο Κάστρο με τις καλοκαιρινές θεατρικές παραγωγές και τους υπεράριθμους θεατές λέγεται “αρπαχτή” και δείχνει ασέβεια προς το κοινό της περιφέρειας. Στις καλλιτεχνικές “αρπαχτές” απαραίτητες προϋποθέσεις είναι η παρουσία στο καστ ηθοποιών τουλάχιστον ενός τηλεοπτικού αστέρα, με πρόσφατη παρουσία σε σίριαλ μεγάλης τηλεθέασης, μία αρχαία τραγωδία ή μία παλιά θεατρική επιτυχία με γνωστούς στο ευρύ κοινό καλλιτέχνες και... φύγαμε για μια-δυο παραστάσεις σε όποιο χώρο μάς διατίθεται, αρκεί να πάει καλά η προπώληση και κανένας θεατής με εισιτήριο να μην μείνει απ’ έξω…

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022 19:41