Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2022 22:25

Η πρόταση Κανάκη πρέπει να γίνει πράξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η πρόταση Κανάκη πρέπει να γίνει πράξη

Του Γιάννη Σινάπη

Ακατάλληλος και προβληματικός ο χώρος των αποθηκών στο λιμάνι της Καλαμάτας για την προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών, που διασώζονται στη θάλασσα και πατούν στεριά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ανακουφισμένοι που το ριψοκίνδυνο ταξίδι τους προς την ελπίδα και το όνειρο δεν ήταν μοιραίο.

Ο σύμβουλος της παράταξης Κοσμόπουλου Βασίλης Κανάκης πρότεινε να βελτιωθεί ο χώρος, να γίνει κατάλληλος και ανθρώπινος, για τη φιλοξενία των 2 - 3 ημερών σε κατατρεγμένους ανθρώπους.

Στην πρόταση υπήρξαν επιφυλάξεις από αντιδημάρχους και άλλους συμβούλους. Εξέφρασαν φόβο μήπως η βελτίωση των συνθηκών οδηγήσει στην καταδίκη της πόλης. Φοβήθηκαν μήπως η κυβέρνηση βρει την ευκαιρία να τους φορτώσει στην πόλη ή οι κατατρεγμένοι μάθουν πως είναι καλά στην Καλαμάτα και την επιλέξουν για προορισμό στο ταξίδι τους.

Για προσωρινή φιλοξενία μιλάμε και η Καλαμάτα έχει επιλεγεί γι’ αυτό τον σκοπό. Η κυβέρνηση έχει φτιάξει οργανωμένες δομές για τη φιλοξενία και την παραμονή προσφύγων και μεταναστών σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Και οι αποθήκες του λιμανιού δεν προσφέρονται για μια τέτοια δομή.

Ο φόβος να μας επιλέξουν οι κατατρεγμένοι ως προορισμό δεν αντέχει σε κριτική και στην κοινή λογική. Στην Ιταλία και στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θέλουν να πάνε, για να κτίσουν μια καινούργια ζωή, εργαζόμενοι και ζώντας ανθρώπινα, μακριά από τον πόλεμο και τη δυστυχία. Και κάτι ακόμα: Είναι υποκριτικό να ισχυρίζεσαι πως υπάρχει ζήτημα, γιατί οι αποθήκες είναι τελωνειακός χώρος. Δηλαδή, αν γίνουν πιο ανθρώπινες, θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον τελωνειακό χαρακτήρα τους; Η πρόταση Κανάκη πρέπει να γίνει πράξη, για να έχει μεγαλύτερη αξία η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη των εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και των πολιτών της Καλαμάτας. Γιατί αφορά την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.


NEWSLETTER