Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 21:26

"Στα κρυφά"... δεν υπάρχει ελπίδα

Γράφτηκε από τον

"Στα κρυφά"... δεν υπάρχει ελπίδα

Η φωτιά στο χώρο επεξεργασίας των σκουπιδιών του Δήμου Πύλου - Νέστορος που επεκτάθηκε κι έκαψε 200 στρέμματα επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο το αδιέξοδο που εξακολουθεί να υπάρχει στη διαχείριση των σκουπιδιών στη Μεσσηνία, στην Πελοπόννησο, σε όλη τη χώρα.

Και το κακό είναι ότι παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, τα παχιά λόγια, την αλαζονεία και τις θριαμβολογίες, δεν φαίνεται να υπάρχει λύση με τους διαγωνισμούς που έχουν δρομολογηθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Στην Πύλο αποδείχθηκε περίτρανα η αποτυχία του συστήματος της δεματοποίησης που το επίσημο κράτος είχε προωθήσει με τον αρμόδιο, τον διορισμένο τότε περιφερειάρχη,
Η τότε δημοτική αρχή Πύλου ρίσκαρε, τόλμησε, παρά τις αντιδράσεις και τις φωνές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Με όχι ξεκάθαρο και θαρραλέο τρόπο -είναι αλήθεια- έστησε το δεματοποιητή και φάνηκε να λύνει το πρόβλημα με τις χωματερές της ντροπής και της ξεφτίλας. Το ίδιο έκανε στην Πελοπόννησο και η περιοχή της Ερμιόνης με τον τότε Δήμο Κρανιδίου.
Ομως το κράτος, ανακόλουθο, αναξιόπιστο, δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του. Τα δέματα έγιναν χιλιάδες, αλλά τα παράτησαν στην τύχη τους, με σοβαρή απειλή να καταστραφούν ή να εκραγούν και να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον. Ο δήμαρχος Ερμιονίδας αντέδρασε δυναμικά, δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή, και προσωρινά πήρε βοήθεια: Πήραν από την Ερμιονίδα αρκετά δέματα, ανακουφίζοντας κάπως την κατάσταση.
Στην Πύλο η δημοτική αρχή δεν θέλησε να δημιουργήσει πρόβλημα στον Τατούλη και στη συγκυβέρνηση. Ηταν υπάκουο και πειθαρχημένο παιδί. Κι έτσι δεν έφυγε κανένα δέμα με σκουπίδια από τον Αγιο Νικόλαο. Ο δήμαρχος κατά καιρούς, όπως και τώρα μετά τη φωτιά, είπε ότι έχει στείλει έγγραφα στην Περιφέρεια, ζητώντας το αυτονόητο: να φύγουν τα δέματα. Στα μουγκά όμως, στα κρυφά, για να μην κάνει κακό στον Τατούλη.
Και τώρα που χάλασε ο δεματοποιητής, στον Αγιο Νικόλαο ξαναφτιάχτηκε χωματερή... Χωρίς η Πυροσβεστική, η αρμόδια επιτροπή για τους ΧΑΔΑ, να γνωρίζει τίποτα.
Με τέτοιες πρακτικές δεν υπάρχει λύση, ούτε προσωρινή (γιατί η μόνιμη και οριστική είναι μεγάλη υπόθεση) για τα σκουπίδια. Οταν βάζεις το κομματικό, το πολιτικό και το προσωπικό συμφέρον πάνω από το κοινωνικό και την προκοπή του τόπου, δεν υπάρχει ελπίδα. Τα δέματα θα παραμένουν στον Αγιο Νικόλαο και η χωματερή θα αντικαθιστά τον χαλασμένο δεματοποιητή.
Στα κρυφά πάντα, στα μυστικά...

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2014 21:30