Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 20:13

Το αποσπασματικό οδηγεί σε κυκλοφοριακό μπάχαλο

Γράφτηκε από τον

Το αποσπασματικό οδηγεί σε κυκλοφοριακό μπάχαλο

Βλέποντας και κάνοντας προχώρησε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας στο σημαντικό θέμα αμφιδρόμησης της Βασ. Γεωργίου. Τη συγκεκριμένη άποψη ήρθε να επιβεβαιώσει η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά πλειοψηφία, για την εφαρμογή ελεγχόμενης στάθμευσης, σε τμήματα του κεντρικού αυτού δρόμου της Καλαμάτας. 

Προοπτική που ποτέ δεν είχε τεθεί ή συζητηθεί στο παρελθόν, όταν είχε ανοίξει κουβέντα για την αμφιδρόμηση και υπήρχαν διαφωνίες και αντιδράσεις, ακόμα και από την υπηρεσία κυκλοφοριακού του δήμου, που δεν εισηγήθηκε την αμφιδρόμηση υπηρεσιακά, όπως γίνεται σε όλα τα θέματα.

Η ελεγχόμενη μπορεί να συμβάλει στην ανανέωση και την εύρεση θέσεων στάθμευσης στη Βασ. Γεωργίου, καθώς με κάρτα - χαράτσι 50 λεπτών την ώρα, θα σκέφτεται πολύ κάποιος να παρκάρει το αυτοκίνητό του για ώρες. 

Με το μέτρο όμως αυτό θα πληγούν οι κάτοικοι της περιοχής, γιατί η Βασ. Γεωργίου μπορεί να είναι κέντρο, αλλά έχει πολυκατοικίες και οι ένοικοι έβρισκαν να παρκάρουν. Τώρα το μπάχαλο της Βασ. Γεωργίου θα μετακινηθεί νοτιότερα και ανατολικότερα, από την Ασκληπιού μέχρι και την Ακρίτα. Στους δρόμους και τα δρομάκια σε όλο αυτό το τμήμα, κάθε πρωί και απόγευμα θα γίνεται πανικός, μάχη, πραγματικό "γύρω - γύρω όλοι" για μια θέση στάθμευσης. 

Οι χώροι γύρω από το 1ο Γυμνάσιο και το 3ο Δημοτικό αναμένεται να ζήσουν μέρες μπάχαλου και ασυδοσίας και να είναι οι τόποι μαρτυρίου και βασάνων των οδηγών. 

Νέοι χώροι στάθμευσης πρέπει να αναζητηθούν και για τις μηχανές, που πάρκαραν νότια της νησίδας της Βασ. Γεωργίου στο ύψος της Ανδρέα Σκιά. Ταλαιπωρία θα υποστούν και οι οδηγοί που θα κατεβαίνουν την Αριστοδήμου, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν τον κύκλο, μέσω Αριστομένους και Βασ. Ολγας για να μπουν στη Βασ. Γεωργίου, από την κάτω πλευρά της Αριστοδήμου που γίνεται πλέον άνοδος.

Στην Ασκληπιού ο ανατολικός κλάδος που ήταν αρχικά να γίνει πεζόδρομος, αλλά είχε αποφασιστεί προσωρινά να παραμείνει δρόμος για πάρκινγκ, άλλαξε κατεύθυνση και θα κινείται νότια προς Βασ. Ολγας. Και το "μωσαϊκό" ολοκληρώνεται με την απαγόρευση της στροφής των μεγάλων οχημάτων νότια στη Φαρών, γιατί είναι στενός ο χώρος και δε θα μπορούν να στρίψουν.

 Αυτά συμβαίνουν όταν ενεργείς αποσπασματικά και τμηματικά και δε βλέπεις το όλο, το σύνολο του κυκλοφοριακού της Καλαμάτας. Ετσι ο δακτύλιος (Βασ. Ολγας) θα έχει προτεραιότητα στην Αριστομένους, όχι όμως και στην Ακρίτα.

Απαιτείται συνολική κυκλοφοριακή μελέτη της Καλαμάτας με εξέταση όλων των δεδομένων, των υφιστάμενων και των νέων, της προοπτικής με την ολοκλήρωση και παράδοση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου. Τότε θα έρθει η ώρα να διορθώσουμε και τα κακώς κείμενα της αμφιδρόμησης της Βασ. Γεωργίου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 18:28