Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011 14:08

Απόδοση αποθηκών πρώην ΑΣΟ στους Δήμους και στους Συνεταιρισμούς

Γράφτηκε από Ζουζούνης Ιωάννης

Το έτος 1928 ιδρύθηκε ο Α.Σ.Ο [ανώνυμος σταφιδικός οργανισμός], τότε επιβλήθηκε εισφορά 0,4% της αξίας του προϊόντος της σταφίδας, για την οικοδομική επάρκεια του οργανισμού για το κτίσιμο αποθηκών, στέγαστρα, γραφείων, ζυγαριές, γεφυροπλάστιγγες κτλ, σε όλη την Πελοπόννησο.
Επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αφού καταργήθηκε ο Α.Σ.Ο [ήταν αίτημα τότε των συνεταιριστικών οργανώσεων], ορίστηκε ως διάδοχη κατάσταση η ΣΚΟΣ,  τριτοβάθμια οργάνωση, και μεταβιβάστηκε η περιούσια του σ’ αυτήν ως μορφή προίκας.
Για να ικανοποιήσει το λαϊκό αίσθημα, έδωσε δωρεάν αποθήκες του ΑΣΟ,
στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Επί δημαρχίας κ Πετράκου ο πρώην Δήμος Κορώνης δεν αξίωσε να πάρει κάποια από τις αποθήκες.
Τις υπόλοιπες τις νοικιάζει ως περιούσια της, εισπράττοντας τα ενοίκια από τους ενοικιαστές, με αφανείς διαδικασίες.
Οι υπόλοιπες αποθήκες του ΑΣΟ, που κτίστηκαν με τις εισφορές των ντόπιων παραγωγών, παραμένουν αναξιοποίητες, σε αλγεινή κατάσταση, κλειστές, και μαρτυρούν την κατάντια των αγροτών παραγωγών.
Πρέπει άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση να δοθούν οι αναξιοποίητες αποθήκες πρώην ΑΣΟ, στους δήμους, για να αξιοποιηθούν κατάλληλα, αλλά και στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς για την δημιουργία Τοπικού Μουσείου για την σταφίδα, έκθεμα στο κοινό [εργαλεία, μορφές καλλιέργειες, φωτογραφικά ντοκουμέντα], όπως και ως χώροι η αίθουσες εκδηλώσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες για την προώθηση, ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής ως αυλήπολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Αυτά θα αποτελέσουν ελάχιστο ανταποδοτικό μέρος προς στους παραγωγούς που προανέφερα ότι με την εισφορά τους οικοδομήθηκε αυτή η περιουσία.
Ετσι το μαύρο χρυσάφι [σταφίδα] θα επιτελεί το χρέος του, προσφέροντας στην τοπική κοινωνία και στον πολιτισμό μας.

Ζουζούνης Ιωάννης
Σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Κορώνης
Γραμματέας Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Κορώνης.


NEWSLETTER