Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011 20:32

Το ανύπαρκτο σχέδιο για τα σκουπίδια και οι… αντιγραφείς

Γράφτηκε από τον
Το ανύπαρκτο σχέδιο για τα σκουπίδια και οι… αντιγραφείς

Κάπου κυκλοφόρησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση σκουπιδιών στην Αττική και ο περιφερειάρχης έσπευσε να δηλώσει ότι… του αντιγράφουν την ιδέα. Για να αποδείξει μια ακόμη φορά ότι ενδιαφέρεται μόνον για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία, χρησιμοποιώντας παραπλανητικά τις πληροφορίες.
Οι εξελίξεις αυτές όχι μόνον δεν αποτελούν αντιγραφή (άλλωστε το… τίποτε δεν αντιγράφεται) του σχεδίου Τατούλη, αλλά αντιθέτως έρχονται να επιβεβαιώσουν τα όσα γράφαμε πριν από λίγες ημέρες στην "Ε" σχετικά με την υπόθεση αυτή. Εκείνο το οποίο τονίζαμε ήταν πως ο διεθνής διαγωνισμός για έργα αυτής της τάξης μεγέθους είναι υποχρεωτικός και ως εκ τούτου οι ανακοινώσεις του περιφερειάρχη είναι απλώς πομφόλυγες (κοινώς σαπουνόφουσκες).
Γράφαμε στις 22 Αυγούστου: "Η Περιφέρεια θα ακολουθήσει τον υφιστάμενο περιφερειακό σχεδιασμό όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία ή θα επιδιώξει να αποδεσμευτεί από αυτόν; Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς κατ’ αρχήν ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων που θα καλύπτουν διαφορετικές περιοχές. Οι πολιτικοί παράγοντες της Περιφέρειας δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν αναφέρονται σε μια ή τρεις μονάδες […]. Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για το ζήτημα της χωροθέτησης επικρατεί "άκρα του τάφου σιωπή".
Αν ο ορίζοντας των περιφερειακών παραγόντων πήγαινε πέρα από την καραμέλα του "διεθνούς διαγωνισμού", θα έψαχναν το κείμενο της προκήρυξης που δημοσιοποιήθηκε και θα διαπίστωναν ότι "αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση και 20-25ετής λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Οι μονάδες θα κατασκευαστούν εντός των ΟΕΔΑ Φυλής, Ανω Λιοσίων, Κερατέας και Γραμματικού σε ήδη αδειοδοτημένες επαρκείς εκτάσεις".
Οπως διαπιστώνει κάποιος από απλή αντιπαραβολή των κειμένων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου όχι μόνον σχέδιο δεν έχει παρουσιάσει αλλά δεν έχει απαντήσει και σε βασικά ερωτήματα που έχουν τεθεί από καιρό σχετικά με τον περιφερειακό σχεδιασμό και τη χωροθέτηση των μονάδων.
Η προκήρυξη που συντάχθηκε για την Αττική χαρακτηρίζεται "προκαταρκτική" και προβλέπεται ότι "ο ακριβής σχεδιασμός των μονάδων επεξεργασίας αποτελεί ευθύνη των υποψηφίων αναδόχων. Για το σκοπό αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα (προϋπάρχουσες μελέτες, αναλύσεις απορριμμάτων, επιθυμητά αποτελέσματα, αδειοδοτήσεις) […]. Το σύνολο των προτάσεων και παρατηρήσεων που θα υποβληθούν, θα αξιοποιηθούν για την οριστική διαμόρφωση των τευχών δημοπράτησης".
Πρόκειται για μια ολόκληρη αναγνωριστική διαδικασία αλλά εδώ ακούμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό για… τεύχη δημοπράτησης που θα είναι έτοιμα στο τέλος Αυγούστου χωρίς να υπάρχει καμία υποστηρικτική μελέτη.
Στην υπόθεση αυτή αξίζει να σημειωθεί ότι τη διαδικασία προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού "εκκινεί η κυβέρνηση" σύμφωνα με το κείμενο και η διαχείριση της υπόθεσης του διαγωνισμού ενδεχομένως θα την έχει ο ΦοΔΣΑ της Περιφέρειας Αττικής εφόσον έχει συσταθεί μέχρι την προκήρυξη του τελικού διαγωνισμού.
Στο κείμενο που δημοσιεύσαμε πριν λίγες ημέρες αναφερόμενοι και στις νομικές προβλέψεις θέταμε το ερώτημα: Την ευθύνη διαχείρισης σκουπιδιών θα την έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου ή ο ΦοΔΣΑ που πρέπει να συγκροτηθεί από τους δήμους της περιοχής;
Οι περιφερειακοί παράγοντες είναι λαλίστατοι επί παντός τού επιστητού, εκτός από τα κρίσιμα ζητήματα όπως είναι τα σκουπίδια. Μιλούν για σχέδιο αλλά δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στοιχείο του και δεν απαντούν σε ερωτήματα τα οποία διατυπώνονται ευθέως. Και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι το μείζον ζήτημα είναι ο αριθμός των μονάδων, το είδος της επεξεργασίας και ο χώρος στον οποίο θα τοποθετηθούν αυτές. Μπορεί να κρατούν με το αγκίστρι του ΕΣΠΑ προσωρινά τους δημάρχους που κάνουν το κορόιδο με τα σκουπίδια, αλλά όλοι μαζί σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα. Από τις αερολογίες μέχρι την πράξη υπάρχει μεγάλη απόσταση.


Γράφει
ο Ηλίας Μπιτσάνης


NEWSLETTER