Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 15:53

Το Επιμελητήριο Λακωνίας για την αναπροσαρμογή Φ.Π.Α. στον κλάδο εστίασης

Γράφτηκε από Πανδής Κωνσταντίνος

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Δια της παρούσης μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία και τον μεγάλο προβληματισμό των μελών μας στον κλάδο εστίασης σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. από 13% σε 23% από την  1η Σεπτεμβρίου 2011. 
Είμαστε αντίθετοι σε κάθε επιπλέον επιβάρυνση του Έλληνα επιχειρηματία που παλεύει να επιβιώσει σε ένα έντονα αρνητικό για την επιχειρηματικότητα κλίμα. Επιπροσθέτως, η οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση στους έμμεσους φόρους θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στον τουρισμό. Είναι παράλογο κατά τη γνώμη μας να μιλάμε για τόνωση του τουρισμού μειώνοντας το ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις των καταλυμάτων από 11% σε 6,5% και την ίδια στιγμή να αυξάνεται ο ΦΠΑ στα επισιτιστικά επαγγέλματα. Και οι δύο κλάδοι ανήκουν στον τουρισμό.
Στο νομό μας που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό, παρατηρείται εδώ και χρόνια μείωση του αγροτικού εισοδήματος και τώρα τόσο με την οικονομική κρίση όσο και με τα επιπλέον αυτά μέτρα της κυβέρνησης πλήττονται και οι τουριστικές μας επιχειρήσεις. Οι ενέργειες αυτές θα οδηγήσουν σε δραματική μείωση του τζίρου και κατά συνέπεια απολύσεις προσωπικού – με αύξηση της ανεργίας – αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και λουκέτα σε πολλές από αυτές.

Κύριε Υπουργέ,

Κατανοούμε πως όλοι θα πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας για την έξοδο της χώρας από τη δεινή οικονομική της θέση,  αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον της πολιτείας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την στήριξη της επιχειρηματικότητας μα αδυνατούμε να βρούμε στα μέτρα αυτά ψήγματα ανάπτυξης γι’ αυτό σας ζητάμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας και να μην προβείτε στην εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις εστίασης.



Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΔΗΣ