Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2011 22:04

Υβρεις αντί απαντήσεις για τα σκουπίδια από το στρατόπεδο Τατούλη

Γράφτηκε από την
Υβρεις αντί απαντήσεις για τα σκουπίδια από το στρατόπεδο Τατούλη

Σε πολιτική τρικυμία έχει περιέλθει πλέον η ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που αδυνατεί να φανταστεί ότι εντός της… αυτοκρατορίας της υπάρχουν φωνές που δεν μπορεί να τις υποτάξει και να τις φιμώσει. Ετσι, στην τεκμηριωμένη κριτική της "Ε" για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, αντί απαντήσεων στα σοβαρά ερωτήματα που τέθηκαν, απαντά με μια συκοφαντική ανακοίνωση και χαρακτηρισμούς που αντανακλούν το ήθος των κυβερνώντων.
Παράλληλα υποδηλώνουν το μένος τους κατά της "Ε", προφανώς γιατί στέκεται εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους και κυρίως στην αντίληψη του να παρουσιάζονται το ελάχιστο και το καθόλου ως πολιτική, και τα παλαμάκια στα πανηγύρια ως ουσιαστική παρέμβαση.
Γράφει λοιπόν στο διάγγελμα το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο οποίο… ως γνωστόν όλως τυχαίως έχει προσληφθεί η κόρη του περιφερειάρχη:
«Οι πολίτες της Πελοποννήσου παρακολουθούν τις τελευταίες ημέρες έκπληκτοι άθλια κατασκευασμένα δημοσιεύματα περί δήθεν μη ύπαρξης σχεδίου για το πρόβλημα των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσπάθειας αντιγραφής λύσεων που προωθούν άλλες Περιφέρειες.
Ομως η αλήθεια είναι γνωστή σε όλους. Σε άλλες Περιφέρειες (Αττική, Δυτική Ελλάδα-Πάτρα) είχαν ετοιμαστεί τεύχη δημοπράτησης που οδηγούσαν σε συγκεκριμένες λύσεις και συγκεκριμένες τεχνολογίες. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν, τα τεύχη αυτά αποσύρθηκαν και μόνη πλέον λύση ήταν να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ανοικτές διαδικασίες και διαβούλευση.
Η αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου σε χρόνο ρεκόρ από την ανάληψη από αυτήν της ευθύνης του ΕΣΠΑ, ολοκληρώνει τη δημοπράτηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα βασίζεται όπως από την ανάληψη των καθηκόντων της δεσμεύτηκε, στη διενέργεια διεθνούς ανοικτού σε όλες τις δοκιμασμένες τεχνολογίες διαγωνισμού με κριτήριο τους μηδενικούς ρύπους, τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού οφέλους και την ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή. Η δημόσια διαβούλευση του διαγωνισμού η οποία αποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο του Απριλίου του 2011 θα ξεκινήσει εντός του επόμενου δεκαήμερου.
Κατά συνέπεια όλα αυτά τα χαλκευμένα δημοσιεύματα αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και άλλων οργανωμένων συμφερόντων από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία έχει έρθει η Περιφέρεια».
Στο απολύτως "τίποτα", τέλος, αξίζει για την ιστορία να παραθέσουμε μια ανάρτηση του πόρταλ Aftodioikisi που πρόσκειται φιλικά κατά τ’ άλλα στον κ. Τατούλη. Η ανάρτηση έχει γίνει στις 29 Ιουλίου, συμφωνεί απολύτως με τις διαπιστώσεις που κάναμε στα... "χαλκευμένα" κατά το ιερατείο δημοσιεύματα, και αποκαλύπτει ότι πριν τα γράψουμε εμείς, ο κ. Τατούλης τα είχε ακούσει στη διϋπουργική! Μετά την οποία μάλιστα είχε ανακοινώσει πάλι τα ίδια περί… μεγαλόπνοων σχεδίων.
Οι πληροφορίες του πόρταλ προφανώς προέρχονταν από κυβερνητικούς παράγοντες, κι έτσι ο περιφερειάρχης όχι μόνο δεν έβγαλε ανακοινώσεις περί "χαλκευμένων δημοσιευμάτων", αλλά κατά τη λαϊκή έκφραση "έκανε την πάπια", γιατί δεν τον παίρνει να διαψεύσει κυβερνητικές πηγές.
Ιδού λοιπόν το δημοσίευμα στο Aftodioikisi στις 29 Ιουλίου, που έμεινε αναπάντητο από την Περιφέρεια (παρά το γεγονός ότι… αναδημοσιεύτηκε στην "Ε" μετά από λίγες ημέρες):

«Αν και στο σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το ταξίδι του Πέτρου Τατούλη στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε διυπουργική επιτροπή, υπό το Θεόδωρο Πάγκαλο, για τα σκουπίδια της Περιφέρειάς του, αναφέρεται ότι υιοθετήθηκαν οι σχετικές προτάσεις του και πως έγινε μια παρουσίαση για τον περιφερειακό σχεδιασμό (είχε γίνει και το... Φεβρουάριο), εν τούτοις, οι πληροφορίες αναφέρουν άλλα...

Εξηγήσεις για καθυστέρηση υλοποίησης


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πέτρος Τατούλης κλήθηκε εκτάκτως για να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού και του επέστησαν την προσοχή, όσον αφορά στα πρόστιμα που θα αρχίσουν να πέφτουν "βροχή" από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ένα γεγονός το οποίο σίγουρα δε θέλει "στα πόδια της" η κυβέρνηση.

Δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου το διεθνή διαγωνισμό


Επίσης, οι υπουργοί του ζήτησαν να επιταχύνει τους ρυθμούς και να παρουσιάσει αποτελέσματα άμεσα, και μάλιστα του τόνισαν, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως δεν μπορεί να κάνει διεθνή διαγωνισμό για τα σκουπίδια της Περιφέρειας Πελοποννήσου μόνος του, αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί με το υπουργείο. Στη σύσκεψη, που δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις, αλλά συμφωνήθηκε ότι θα κληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για να παρουσιάσει τις εξελίξεις ο περιφερειάρχης, συμμετείχαν -πέραν του Θόδωρου Πάγκαλου και του Πέτρου Τατούλη- ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Θανάσης Μωραΐτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Οθωνας και ο γ.γ. του ΥΠΕΚΑ».


NEWSLETTER