Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2011 20:47

Παναγιωτάκος προς Σκανδαλίδη για τη διαχείριση των νερών

Γράφτηκε από την

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σκανδαλίδη, απέστειλε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος, με θέμα την τροποποίηση της ΚΥΑ, ιδιαίτερα, δε, σε ό,τι αφορά στην οικονομική επιβάρυνση των αγροτών.
Εξηγώντας λεπτομερώς τους λόγους για τους οποίους, η δημοτική αρχή Ευρώτα δε δύναται να συμφωνήσει με το πολιτικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της ΚΥΑ, αναφορικά με τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις ως προς τη χορήγηση αδειών, για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού», ο κ. Παναγιωτακάκος επισημαίνει την τραγική κατάσταση, «απόγνωση και σύγχυση», στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες, -ισσες της περιοχής.
Τέλος, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα ευελπιστεί στην αλλαγή πολλών σημείων της, προς εφαρμογή, ΚΥΑ, τονίζοντας ότι, σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής, θα επανέλθει στο εν λόγω ζήτημα, με την κατάθεση πλαισίου προτάσεων.
Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,
Θα ήταν περιττό να αναλύσουμε στην παρούσα επιστολή μας, τη γενικότερη πολυεπίπεδη κρίση που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη ζωή των αγροτών/ισσών.
Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας και την πολιτική βούληση στη διαχρονική σας πορεία.
Ομως, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το πολιτικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της ΚΥΑ (1440/16-06-2011) που αφορά στις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις σχετικά με τη χορήγηση αδειών, για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού.
Και τούτο γιατί:
Σε συνθήκες κρίσης, όπου ο πρωτογενής (αγροτικός τομέας ) μπορεί να γίνει το εφαλτήριο της ανάπτυξης, επιβάλλονται μέσω της ΚΥΑ νέα δυσβάστακτα βάρη.
Ήτοι: 400 ευρώ τα τοπογραφικά + 500 ευρώ η εταιρεία για τον φάκελο + 300 ευρώ το υδρόμετρο = 1.200,00 ευρώ, ενώ για τους μεγάλους παραγωγούς που επιβαρύνονται με την Μ.Π.Ε. ανέρχεται στα 2.200,00 ευρώ με συντηρητικούς υπολογισμούς.
Αντί να επιβαρύνεται ο αγρότης με το κόστος του φακέλου μπορεί να βρεθεί τρόπος, ώστε τον φάκελο να τον προετοιμάζουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων.
Να υπάρξει συνεργασία με τα Πολυτεχνεία της χώρας, τα Γεωπονικά Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπου θα βοηθήσουν σημαντικά στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων με επενδύσεις μέσω  "Α. Μπαλτατζή" για μικρά φράγματα, λιμενοδεξαμενές, εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ώστε να διευκολυνθεί το κόστος ζωής των αγροτών και να προστατευθεί το περιβάλλον.
Σας επισημαίνουμε, ότι οι αγρότες του Δήμου Ευρώτα βρίσκονται σε περαιτέρω απόγνωση και σύγχυση, γιατί αντί η Πολιτεία να διευκολύνει τη ζωή τους, βάζει νέα εμπόδια και προπάντων οικονομικά βάρη με κίνδυνο να μην μπορέσουν στο μικρό χρονικό διάστημα να νομιμοποιήσουν τις γεωτρήσεις τους, όπως και ο ίδιος ο Δήμος μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι, ως εκπρόσωποι των πολιτών μας, να εκφράσουμε την αντίθεση μας, κυρίως στο οικονομικό πεδίο και ελπίζουμε, ότι θα βρεθεί ο τρόπος αλλαγής σε αρκετά σημεία της, προς εφαρμογή, ΚΥΑ.
Σε συνεργασία με τους ΤΟΕΒ και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, θα καταθέσουμε και πλαίσιο προτάσεων».  
Με τιμή
Ο αντιδήμαρχος
Ηλίας Παναγιωτακάκος