Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 20:35

Αναστασόπουλος προς Θ. Παπαθεοδώρου: Εγκαίνια Φιλοσοφικού Κέντρου σε κτήριο που η εμφάνισή του δεν τιμά κανέναν

Γράφτηκε από την
Αναστασόπουλος προς Θ. Παπαθεοδώρου: Εγκαίνια Φιλοσοφικού Κέντρου σε κτήριο που η εμφάνισή του δεν τιμά κανέναν

Κύριε πρύτανη,
Σήμερα λάβαμε πρόσκληση της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για να παραστούμε στα εγκαίνια του Φιλοσοφικού Κέντρου «Ευάγγελου Μουτσόπουλου» στην Μεσσήνη.
Ειλικρινά χαιρόμαστε για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε έστω και την ύστατη στιγμή για ένα ακίνητο που ήδη είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου επί σειρά ετών και την 15 Δεκεμβρίου 2011 επανέρχεται στο Δήμο, εφόσον δεν έχουν εκπληρωθεί οι όροι της παραχώρησης.
Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Δημοτική αρχή, ενδιαφέρεται να δημιουργηθούν  Πανεπιστημιακές σχολές ή τμήματα σχολών στο Δήμο Μεσσήνης. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα μπορούσε να δώσει ζωντάνια στην περιοχή και να την αναβαθμίσει σε πολλά επίπεδα. Δυστυχώς όμως λόγω της οικονομικής συγκυρίας παρατηρείται να γίνονται μόνο συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, παρά επεκτάσεις.
Με αυτή την πεποίθηση αναμέναμε την πλήρη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης για  την λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών ή τμημάτων.
Ωστόσο αντί αυτού διαπιστώνουμε μια βεβιασμένη ενέργεια κάποιων εγκαινίων σε ένα κτίριο που η εμφάνιση του και μόνο δεν τιμά κανένα και σίγουρα δεν προμηνύει τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών ή τμημάτων, που είναι άλλωστε και ο αποκλειστικός σκοπός της παραχώρησης.
Δεδομένου των ανωτέρω και αφού μόνο αποσπασματικές ενέργειες γίνονται προφανώς λόγω οικονομικής δυσπραγίας του ίδιου του Πανεπιστημίου, σας γνωρίζουμε ότι με το ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς ο Δήμος δεν έχει δικαίωμα να δαπανήσει χρήματα για ακίνητο που δεν του ανήκει. Ωστόσο, είναι εφικτό μέσω χρηματοδοτήσεων όταν η κυριότητα του εν λόγω ακινήτου περιέλθει στο Δήμο το ακίνητο αυτό να καταστεί ένα πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο και να φιλοξενήσει ακόμα και δράσεις εκπαιδευτικού ή μετεκπαιδευτικού χαρακτήρα.
Ενας τέτοιος συγκερασμός πνευματικών και εκπαιδευτικών στοιχείων θα ήταν το ιδανικότερο για την πόλη της Μεσσήνης και την ευρύτερη περιοχή του Καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης  (πληθυσμού 30.000 χιλιάδων κατοίκων, ο οποίος στερείται ενός πολιτιστικού πολυχώρου) και εμείς σε αυτό ευελπιστούμε.
Σας ερωτώ λοιπόν κύριε πρύτανη
- Είσαστε ενήμερος για τα εν λόγω εγκαίνια;
- Εχει ήδη ιδρυθεί και λειτουργήσει Πανεπιστημιακή Σχολή ή τμήματα της στην Μεσσήνη που εμείς δεν γνωρίζουμε;
- Εχετε εικόνα τού εν λόγω ακινήτου του οποίου η εμφάνιση δεν συνάδει με Πανεπιστημιακή Σχολή, παρά με ένα εγκαταλειμμένο γιαπί;
Παρακαλούμε να έχουμε την δική σας θέση για όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ


NEWSLETTER