Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2011 20:59

Δήμος Οιχαλίας: Προσωρινή αναστολή κυρώσεων για το χαράτσι στα ακίνητα

Δήμος Οιχαλίας: Προσωρινή αναστολή κυρώσεων για το χαράτσι στα ακίνητα

Το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών το οποίο εδώ και ένα μήνα περίπου, οι πολίτες λαμβάνουν για να πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έχει προκαλέσει μία μεγάλη αναστάτωση και μία απερίγραπτη ανασφάλεια στο σύνολο της κοινωνίας.
Το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίστηκε απ’ όλους ως επαχθές. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν το σύνολο του νομικού κόσμου, έχει εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά στη νομιμότητά του.
Ο Δήμος Οιχαλίας καθημερινά γίνεται δέκτης συναισθημάτων απελπισίας και ανασφάλειας από εκατοντάδες πολίτες. Οι αντιδράσεις των δημοτών μας εδράζονται σχεδόν αποκλειστικά σε λόγους οικονομικής αδυναμίας.
Να υπενθυμίσουμε ότι το τελευταίο πεντάμηνο η περιοχή μας έχει έντονη σεισμική δραστηριότητα, από την οποία έχουν προκληθεί αρκετές ζημιές στα κτίρια.
Από τα τέλη Ιουνίου έως και σήμερα έχουν σημειωθεί πάνω από 1200 δονήσεις σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Οι ειδικοί επιστήμονες – σεισμολόγοι αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Με προηγούμενες επιστολές μας (αριθ. 16832/10-10-2011 και αριθ. 18135/4-11-2011) αιτούμασταν να υπαχθούν στην εξαίρεση από την υποχρέωση πληρωμής του νέου ειδικού τέλους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Οι κάτοικοι ακόμη μετρούν τις ζημιές που τους έχουν προκαλέσει οι σεισμοί στις περιουσίες τους. Δεν είναι δυνατό να αντέξουν οι δημότες μας το δυσβάσταχτο νέο ειδικό τέλος επί των ακινήτων που σε μερικές περιπτώσεις θα παραλάβουν το σημείωμα για να πληρώσουν και δεν θα μπορούν να μείνουν στο σπίτι τους λόγω ακαταλληλότητας από ζημιές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας  έχει υποβάλει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης κατά του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 και της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης. Όπως είναι ήδη γνωστό, η αίτηση αυτή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου, στις 2 Δεκεμβρίου 2011.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σοφά πράττοντας και ανταποκρινόμενο στην κοινωνική συγκυρία, όρισε, ταχύτατα, ως ημερομηνία συζήτησης των πολλών αιτήσεων ακύρωσης που υποβλήθηκαν κατά του εν λόγω νόμου, τη 2α Δεκεμβρίου 2011. Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει μία ασφαλής εκτίμηση ότι η απόφαση του Συμβουλίου θα εκδοθεί περί τα μέσα ή τέλη Ιανουαρίου 2012.
Συνυπογράφουμε το αίτημα που σας έχει υποβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, με το οποίο είναι αιτείται «την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που προβλέπονται από το άρθρο 53 του ν. 4021/2011» και τη σχετική υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 1211/10-10-2011) και ιδίως αυτής της διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους δεν πληρώσουν το Έκτακτο  Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, για διάστημα έως και ένα μήνα, μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της συνταγματικότητας του νόμου».
Τέλος, επανερχόμαστε στο κύριο αίτημά μας, όπως σας το έχουμε κοινοποιήσει με προηγούμενες επιστολές μας, την υπαγωγή στην εξαίρεση από την υποχρέωση πληρωμής του νέου ειδικού τέλους των ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται στη σεισμόπληκτη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας.
Η εκ μέρους Σας αποδοχή του αιτήματός μας, θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή, στοιχείο πολύ σημαντικό και απαραίτητο στη σημερινή δυσμενή συγκυρία.
Ελπίζουμε στην εκ μέρους Σας θετική ανταπόκριση στην έκκλησή μας.
Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΠΑΜΗΣ
ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδος
κ. Λουκά Παπαδήμο
Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο