Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011 14:27

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Παραοικονομία και εισφοροδιαφυγή στις οικοδομικές δραστηριότητες

Γράφτηκε από την

Κύριε Υπουργέ,
Οπως είναι γνωστό, στην Οικοδομή απασχολείται πληθώρα συνεργείων διαφόρων ειδικοτήτων, πολλά των οποίων απαρτίζονται από επιχειρηματίες - εργολάβους και τεχνίτες, ημεδαπούς και κυρίως αλλοδαπούς, οι οποίοι δεν λειτουργούν νόμιμα, και επομένως φοροδιαφεύγουν και φυσικά δεν καταβάλλουν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία. Έτσι, είναι σε θέση να ζητούν χαμηλές συγκριτικά αμοιβές, καταλύοντας ουσιαστικά κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού και ναρκοθετώντας τις νόμιμες θέσεις εργασίας.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί…
Εάν η Πολιτεία επιθυμεί πράγματι τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, η λογική επιβάλλει να εξασφαλίσει ότι οι κάθε μορφής εργολάβοι, που μετέχουν στην Οικοδομή (π.χ. κατασκευαστές επίπλων κουζίνας, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, επιχρίσματα, μονώσεις, δάπεδα, πόρτες παράθυρα, γύψο κατασκευές, αλουμινοκατασκευές κ.λπ.), είναι νόμιμες επιχειρήσεις, κάτι που μέχρι σήμερα γίνεται π.χ. για τους ηλεκτρολόγους, μέσω της ηλεκτροδότησης και των υδραυλικών.
Η λύση είναι απλή:
θα πρέπει να ζητείται από όλους τους πιθανούς εργολάβους τμημάτων της Οικοδομής πιστοποιητικό εγγραφής στο οικείο κατά περίπτωση Επιμελητήριο που βεβαιώνει και το νόμιμο της επιχείρησής τους. Είναι αυτονόητο, ότι και η νομιμότητα των εργαζομένων θα ελέγχεται σταθερά από την αρμόδια υπηρεσία.

Με εκτίμηση,

Γεώργιος Καραμπάτος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας