Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2012 15:15

Δράκος-Πετράκος: «Να αποτραπεί η δημιουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό του Δήμου Πύλου - Νέστορος»

Γράφτηκε από την



Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Επειδή θεωρούμε το θέμα πάρα πολύ σοβαρό, ζητάμε να ενταχθεί στην Η.Δ. και να προταχθεί στη συνεδρίαση της 23ης Ιανουαρίου 2012, ώστε να ληφθεί ομόφωνη αρνητική απόφαση, αλλά και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία λιγνιτωρυχείου στο Χωματερό του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Το θέμα ετέθη βέβαια στη συνεδρίαση της 16ης Ιανουαρίου, για να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης και ζητήσατε μερικές ημέρες για να μελετήσετε το θέμα.
Επειδή:
1) Σας είναι γνωστό ότι έχει κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην αρμόδια υπηρεσία της Μεσσηνίας για να δημιουργηθούν δύο ορυχεία εξόρυξης λιγνίτη στο Χωματερό και στη Φαλάνθη, από την εταιρεία «Couvra Holdings Limited».
2) Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, διότι όπως αναφέρθηκε στο Δ.Σ. του Δήμου Πύλου – Νέστορος, ήδη στις 24 Ιανουαρίου προγραμματίζεται συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε. και ανάμεσα στα θέματα είναι και αυτό, παρ’ ότι δεν έχει υπάρξει καμία έγκριση Μ.Π.Ε.
3) Υπάρχουν ήδη ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης.
4) Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες του τέως Δήμου Κορώνης, οι οποίοι βλέπουν για τρίτη φορά να γίνεται απόπειρα από τα ιδιωτικά συμφέροντα να καταστραφεί η περιοχή της Κορώνης.
Είναι γνωστό ότι τέτοια απόπειρα είχε γίνει και το 1997 και το 2005 και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων σε όλο το νομό Μεσσηνίας, Ν.Α., Δήμους, φορείς, πολίτες. Κάτω από τη μαζική αντίδραση όλων των φορέων είχε αποτραπεί.
Τώρα οι επενδυτές επανέρχονται.
5) Όπως τονίστηκε και στη συνεδρίαση του Δήμου Πύλου – Νέστορος, η Μ.Π.Ε. που έχει κατατεθεί είναι και διάτρητη, ύποπτη και αν συνδυαστεί αυτό με τον τρόπο που κοινοποιήθηκε στον τύπο η Μ.Π.Ε., φαίνεται ότι το θέμα είναι άκρως σοβαρό και επικίνδυνο και δεν πρέπει να υποτιμηθεί.
Αναλυτικά θα τοποθετηθούμε στην συνεδρίαση του Π.Σ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και τους λόγους που αναφέρονται στις αποφάσεις των Δ.Σ. των Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, αλλά και στις αποφάσεις του τέως Ν.Σ. Μεσσηνίας το 1997 και το 2005, προτείνουμε:
α) Να ληφθεί ομόφωνα αρνητική απόφαση του Π.Σ., έτσι ώστε με κατηγορηματικό τρόπο να δοθεί απάντηση και στους επίδοξους ιδιώτες επενδυτές και στην κυβέρνηση, ότι η απόφασή μας είναι αρνητική και δεν θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η περιοχή της Ανατολικής Πυλίας.
β) Να ζητήσουμε από το Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να απορρίψει τη Μ.Π.Ε.
γ) Να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα, αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Π.Σ., η οποία σε συνεργασία και συντονισμό με την Επιτροπή αγώνα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και το Δήμαρχο Μεσσήνης θα ζητήσουν συνάντηση και με το Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, ώστε να τονίσουμε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο την απόλυτη αντίθεσή μας στη δημιουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης.


Ο επικεφαλής της παράταξης «Δυνατή Πελοπόννησος»
Δημήτρης Δράκος
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος


NEWSLETTER