Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012 14:19

Οχι στην παράδοση του ορυκτού πλούτου στο κεφάλαιο

Γράφτηκε από την



Ο τομέας της ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, έχει να κάνει με το βιοτικό τους επίπεδο.
Ο ίδιος αυτός τομέας που είναι  υψηλής κερδοφορίας για το κεφάλαιο, αποτελεί πεδίο σκληρού ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ομίλων για το ποιο μερίδιο της αγοράς θα κατακτήσει ο κάθε όμιλος.
Στα πλαίσια αυτού  του ανταγωνισμού γίνεται μάχη και για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων από ιδιώτες και εταιρείες που επενδύουν με μοναδικό σκοπό το μέγιστο δυνατό κέρδος, χωρίς να σέβονται τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, καταληστεύοντας τον ορυκτό πλούτο της χώρας, καταστρέφοντας το περιβάλλον και την φύση.
Σε αυτήν την προσπάθεια εντάσσεται και η πρόθεση λειτουργίας ορυχείων λιγνίτη στην περιοχή Κορώνης (Χωματερό)  από εταιρεία αγνώστων συμφερόντων. Πρόκειται για καπιταλιστική επένδυση στο όνομα της ‘’ανάπτυξης’’ δηλ της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και τώρα της κυβέρνησης συνεργασίας (ΠΑΣΟΚ,ΝΔ, ΛΑΟΣ) που στα πλαίσια της συνθήκης του Μάαστριχτ και της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας δημιούργησαν το κατάλληλο νομικά πλαίσιο για την δημιουργία καπιταλιστικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε το λαό της ευρύτερης περιοχής Πυλίας και όλης της Μεσσηνίας  να αντισταθεί τόσο στην παράδοση του λιγνίτη όσο και στην εγκατάσταση μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικό πάρκο, ανεμογεννήτριες κλπ) στους κεφαλαιοκράτες.
Οι δήμαρχοι ως τα τώρα , οι δημοτικές παρατάξεις που κοπτονται σήμερα δήθεν για τις επιπτώσεις αυτής της καπιταλιστικής επένδυσης έχουν συμφωνήσει αυτοί και τα κόμματα που στηρίζουν, μ’ αυτήν την πολιτική (Μάαστριχτ, απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας) και τώρα κοροϊδεύουν γιατί παρουσιάζονται να αντιτίθενται για τις καταστροφικές επιπτώσεις, αυτής της ιδίας πολιτικής που στηρίζουν, στο λαό  και στο περιβάλλον του νόμου μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι  Την ίδια στιγμή που ξεσηκώνονται κατά της λειτουργίας των ορυχείων, στηρίζουν ανοιχτά καπιταλιστικές επενδύσεις ΑΠΕ όπως φωτοβολταϊκά  που καταστρέφουν και ερημοποιούν γη υψηλής παραγωγικότητας απαραίτητης για την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας του λαού και ανεμογεννήτριες που είναι βαριά βιομηχανία, με εισαγόμενη τεχνολογία και προκαλούν τσιμεντοποίηση των ορεινών όγκων, ηχορύπανση και  καταστροφή χλωρίδας και πανίδας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαν τα τελευταία χρόνια στηρίζοντας κάθε επιλογή του μεγαλοκαπιταλιστή της costa-navarino
Ο λαός της Μεσσηνίας όπως και ολόκληρος ο ελληνικός λαός  έχει τώρα αποκτήσει πείρα από τα τραγικά αποτελέσματα της απελευθέρωσης των αγορών. Να γυρίσει την πλάτη στους βουλευτές , τους δημάρχους , όλους τους παράγοντες και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ,ΝΔ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ που στήριζαν και στηρίζουν τις επιλογές της ΕΕ και την πλουτοκρατία. Να αγωνιστεί με όλες τις μορφές, με Επιτροπές αγώνα, μαζί με το ΠΑΜΕ την ΠΑΣΥ ενάντια στην απελευθέρωση-ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα που γίνεται και μέσω της επένδυσης εξόρυξης λιγνίτη  που σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή της Κορώνης  γιατί σχεδιάζεται να λειτουργήσει με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες στον τομέα  ενέργειας.

Να στηρίξει και να αγωνιστεί  για την μοναδική διέξοδο:
Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας να γίνει κρατική περιουσία (κάτι το οποίο δεν διασφαλίζει η σημερινή ΔΕΗ Α.Ε ). Οποιαδήποτε αξιοποίηση μορφής ενέργειας να γίνεται μέσα από ένα αποκλειστικά κρατικό ενιαίο εθνικό φορέα ενέργειας, στα πλαίσια μιας λαϊκής οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, με βάση τον κεντρικό ενεργειακό σχεδιασμό  που θα: 
-Διασφαλίζει φτηνό ρεύμα για το λαό
-Εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο και ευσταθές σύστημα ηλεκτροπαραγωγής για τη χώρα
-Συμβάλλει στην αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας(λιγνιτικά αποθέματα, υδάτινο δυναμικό κλπ), τη μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, την ασφάλεια των εργαζομένων και κατοίκων, την προστασία του περιβάλλοντος
-Αξιοποιείται για την ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και εγχώριων βιομηχανικών κλάδων.
Αυτή η λύση προϋποθέτει να πάρει ο λαός τη τύχη στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει την δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.


Σοφία Αποστολοπούλου
Δημ. Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος με το ΚΚΕ