Τετάρτη, 30 Μαϊος 2012 09:05

Ας κρατήσουν οι χοροί!

Γράφτηκε από την

Ζούμε ένα εκπληκτικό φαινόμενο. Ενα μαχητικό αλλά μικρό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε λίγους μήνες έγινε δεύτερο κόμμα και στις 17 Ιούνη διεκδικεί την πρώτη θέση με καθαρή νίκη, για να σχηματίσει αριστερή κυβέρνηση αντιμνημονιακού προσανατολισμού. Οι αιτίες αυτού του φαινομένου, αλλά και η απήχησή του στην Ευρώπη, δεν θα μας απασχολήσουν στο παρόν άρθρο.
Εκείνο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και απασχολεί τους πολιτικούς αναλυτές είναι το εξής: «Πώς γίνεται όλα τα κέντρα εξουσίας του μνημονιακού μπλοκ, διεθνή και εγχώρια, να επιτίθενται αμείλικτα στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα και, αντί να τον καθηλώνουν, να εκτοξεύουν τη δυναμική και τα ποσοστά του στο 30%;».
Πράγματι, μια νέα «Ιερή Συμμαχία» από τον Σόιμπλε, την Λαγκάρντ και μέχρι όλους τους πολιτικούς υποστηρικτές των μνημονίων, που με τις υπογραφές τους έφεραν την ελληνική κοινωνία στην καταστροφή, κήρυξε «πόλεμο» στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αιχμή τα κύρια ιδιωτικά ΜΜΕ που ανήκουν στους εργολάβους της διαπλοκής και τους παπαγάλους με τους παχυλούς μισθούς, υλοποιούν το σχέδιο: Διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Τρομοκράτηση του λαού. Δυστυχώς στον πόλεμο αυτό μερικές φορές συμμετέχει η ηγεσία του ΚΚΕ, αλλά και κάποιες  φωνές της ΔΗΜΑΡ.
Το μοτίβο είναι γνωστό: «Θέλετε να μας πάτε στη δραχμή…Απομονώνετε τη χώρα από τους συμμάχους της… Δεν έχετε πρόγραμμα… Δεν θα πάρουμε τα δάνεια για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις». Ξέρουν καλά πως το φάρμακο «μνημόνιο» που οι ίδιοι έδωσαν στον ασθενή σκοτώνει αντί να θεραπεύει την οικονομία και την κοινωνία. Οτι στη δραχμή και στη χρεοκοπία θα φτάσουμε αν συνεχιστούν οι μνημονιακές πολιτικές. Οτι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εναλλακτικό πρόγραμμα, που θα επικαιροποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και θα δοθεί στη δημοσιότητα. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «καθαρά χέρια» και μιλάει τη γλώσσα της ειλικρίνειας, σε αντίθεση με εκείνους που υποκρίνονται ή βρίσκονται στη λίστα του Χριστοφοράκου και της Siemens ή στα κελιά του Κορυδαλλού.
«Τσίπρας στα πρόβατα!» κραυγάζουν οι μνημονιακοί συνεταίροι, θυμίζοντας την ιστορία του βοσκού. Μάταιος ο κόπος τους! Ο κόσμος κλείνει τ’ αυτιά του γιατί η προσωπική του εμπειρία, η τσέπη του, το μέλλον των άνεργων παιδιών του, η ζωή του η ίδια, είναι ο υπέρτατος κριτής τόσο των μνημονιακών πολιτικών, όσο και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Μια δημόσια συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα ή άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες πολίτες σε πλατείες και αίθουσες, δείχνει τη διαφορά και υποδηλώνει απτά την υπεροχή του χώρου. Ποίος άλλος τολμά να δοκιμάσει μια τέτοια ανοικτή ζωντανή συζήτηση με τους πολίτες; Ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος; Η κ. Μπακογιάννη ή ο Αδωνις; Ας τολμήσουν να δραπετεύσουν από την ασφάλεια των κλειστών γραφείων και της τηλεόρασης. Για μας, μακάρι να το κάνουν, για να γίνει η αντιπαράθεση σε πιο υγιή, αντικειμενική και ισότιμη βάση.
Θα κρατήσουν οι ίδιοι «χοροί» ως τις 17 Ιούνη; Οι ανήσυχοι δημοσιολόγοι και σύμβουλοι ψάχνονται και δίνουν σήμα στο μνημονιακό μπλοκ «αν συνεχίσετε έτσι όσο χτυπάτε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα, τόσο θα τον δυναμώνετε και θα τον φτάσετε στο 40%».
• Το αμήχανο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, πρωτεργάτη της μνημονιακής πολιτικής, που δήλωσε ευθαρσώς στις 7 Μάη πως «το ΠΑΣΟΚ σάπισε» έπιασε το σήμα και προσπαθεί με «ελιγμό» να κρατήσει επαφή με την τεράστια δεξαμενή των παλαιών ψηφοφόρων του, που το εγκατέλειψαν γιατί τους πρόδωσε, τους εξαθλίωσε και τους προσέβαλε. Κατασκευάζει δειλά το τέχνασμα της «κεντροαριστερής κυβέρνησης στις 18 Ιούνη». Ετσι, ορκισμένοι εχθροί του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η «κ. Φωτοτυπία», υποστήριξε σε άρθρο της πως «δεν πρέπει κύριος αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί έτσι κερδισμένη βγαίνει η Δεξιά». Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Να ξεχαστούν τα μνημόνια, η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οικουμενική με άθικτα τα μνημόνια μετά τις 6 Μάη, το σχέδιο για νέα κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αλλά, αν αυτή δεν προκύψει και τελικά πρώτος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως αριστερή αυτοδυναμία, να πιεστούν τα «παλιόπαιδα τα ατίθασα» και να κάτσουν φρόνιμα και υπάκουα στις οδηγίες της Μέρκελ, του ΔΝΤ και της ντόπιας διαπλοκής. Πλανώνται πλάνην οικτράν!
• Ο δεξιός πυλώνας του μνημονίου, «αναστηλωμένος» με φθαρτά και παλαιά υλικά ακροδεξιάς ή φανατικής μνημονιακής γραμμής, συνεχίζει απτόητος το δικό του μοτίβο: «Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Λες και ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τόσα χρόνια, υπέγραφε μνημόνια ή διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα με «κουμπάρους», με «Χριστοφοράκους» ή «ηγουμένους Εφραίμ». Λες και η Μέρκελ δεν είναι στο ίδιο κόμμα με τον κ. Σαμαρά. Προσπαθεί ακόμα και να αντιπαρατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ με παρωχημένα «επιχειρήματα» της δεκαετίας του 1950, αποφεύγοντας να μιλήσει επί της ουσίας και να πει τι θα κάνει με τις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων που ψήφισε.
Το ποτάμι όμως δεν γυρίζει πίσω! Το μήνυμα της 6ης Μαΐου ήταν ισχυρό σε Ελλάδα και Ευρώπη: Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικοί υποστηρικτές του τιμωρήθηκαν. Η ανατροπή άρχισε, όμως έμεινε ανολοκλήρωτη, αφού το αποτέλεσμα δεν αρκούσε για αριστερή κυβέρνηση.
Στις 17 Ιούνη ο λαός πρέπει να ολοκληρώσει τη νίκη του, δίνοντας πρωτιά και δύναμη στον ΣΥΡΙΖΑ. Για προοδευτική αριστερή κυβέρνηση, που θα ακυρώσει τα μνημόνια της καταστροφής και θα τα αντικαταστήσει με ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της κοινωνίας και της οικονομίας, με επίκεντρο τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους και όχι τους τραπεζίτες, τους τοκογλύφους δανειστές και τα κέρδη τους. Τα μνημόνια και οι πολιτικοί εκφραστές τους έχουν θέση μόνο στο χρονοντούλαπο. Η ελπίδα υπάρχει μόνο στη νίκη μιας αντιμνημονιακής αριστερής πολιτικής και κυβέρνησης. 

Νικόλαος Πατσαρίνος
Υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ.