Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 20:49

Μπ. Βακαλόπουλος: "Η λύση είναι ψήφος στη Δημοκρατική Αριστερά"

Γράφτηκε από την
Μπ. Βακαλόπουλος: "Η λύση είναι ψήφος στη Δημοκρατική Αριστερά"

Του Μπάμπη Βακαλόπουλου

υποψήφιου βουλευτή της

Δημοκρατικής Αριστεράς

 

Συναντηθήκαμε με χιλιάδες πολίτες αυτές τις ημέρες. Και ακούσαμε την αγωνία τους: Πώς θα ξεφύγουμε από το μνημόνιο και την κρίση; Πώς θα κρατηθούμε στο ευρώ; Πώς θα έχουμε κυβέρνηση στις 18; Και στα τρία αυτά ερωτήματα η Δημοκρατική Αριστερά απαντά θετικά, συγκεκριμένα και με υπευθυνότητα. Το αποδείξαμε στις διερευνητικές εντολές. Εκεί πήραμε πρωτοβουλίες πολύ μεγαλύτερης εμβέλειας από αυτές που επέτρεπε το 6%. Σηκώσαμε την διερευνητική εντολή και με την πρότασή μας για συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής στήριξης, φέραμε τα πράγματα ένα βήμα πριν τη λύση. Προτάξαμε το συμφέρον του τόπου. Αλλοι προτάξανε το κομματικό. Τώρα όμως δεν υπάρχουν περιθώρια για κομματικές σκοπιμότητες.

Η ΔΗΜΑΡ είναι το κόμμα που δεν χρειάζεται να μετακινήσει στο ελάχιστο την βασική πολιτική της γραμμή. Γιατί είπε από την αρχή την αλήθεια στο λαό και του έδειξε ρεαλιστική και συνάμα μαχητική διέξοδο από την κρίση.

Οταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν απαραβίαστο και αδιαπραγμάτευτο το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε σε άλμα στο κενό με τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου, εμείς προβάλαμε το διπλό στόχο: παραμονή της χώρας στο ευρώ και σταδιακή αποδέσμευση από τις δυσμενείς ρυθμίσεις του μνημονίου.

Τότε οι ζηλωτές του μνημονίου μας είπαν ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, ενώ οι οπαδοί της καταγγελίας και του «όλα ή τίποτε» δεν θεώρησαν την πρότασή μας αρκούντως ριζοσπαστική. Σήμερα κάθε καλοπροαίρετος πολίτης εύκολα διαπιστώνει ότι όλη η σοβαρή συζήτηση στον τόπο μας γίνεται ακριβώς πάνω στους δύο άξονες που εξαρχής αναδείξαμε.

Και επειδή εμείς δεν χαθήκαμε σε ηττοπαθείς ή ανέφικτες περιπλανήσεις, γι' αυτό ακριβώς είμαστε έτοιμοι με σχέδιο για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Το σχέδιο αυτό δεν το κρατήσαμε για τον εαυτό μας.

Με ειλικρίνεια, σας λέμε ότι αυτό το κόμμα, η ΔΗΜΑΡ τόλμησε κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην πολιτική μας ζωή.

Διατύπωσε δημόσια, πριν από τις εκλογές, ένα σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης της χώρας, αυτό που θα διαπραγματευτεί με τα κόμματα και τώρα και μετά τις εκλογές.

Ζητήσαμε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν προεκλογικά δημιουργώντας στον πολίτη την πεποίθηση και την ασφάλεια ότι υπάρχει έδαφος για συνεννόηση.

Το σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης δεν είναι το γνωστό τρικ με το «πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών».

Ούτε είναι μια περίληψη του δικού μας προγράμματος.

Είναι μια ιεράρχηση προτεραιοτήτων, με στόχους, μέτρα, πολιτικές που ανταποκρίνονται από τη μια πλευρά στην κρισιμότητα της κατάστασης στην ελληνική οικονομία, και από την άλλη παίρνουν υπόψη τους το σύνθετο πολιτικό σκηνικό.

Συνθέσαμε τον κοινό τόπο, όπου μπορούν να συναντηθούν ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις για μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Προτείναμε τον κοινό τόπο για να πάμε μπροστά. Οχι το μέσο όρο που συμψηφίζει αντιφατικές πολιτικές και βγάζει μηδενικό άθροισμα.

Προτείναμε τη βάση για μια καθαρή και, βεβαίως, γραπτή συμφωνία.

Το είπαμε και το επαναλαμβάνουμε:

Ούτε δίνουμε λευκή επιταγή, ούτε ζητάμε εν λευκώ εξουσιοδότηση.

Περιμέναμε να ακούσουμε τις γνώμες των άλλων κομμάτων. Λυπόμαστε που δεν το έκαναν.

Φοβάμαι ότι δεν το έκαναν γιατί θέλουν να μοιράζουν υποσχέσεις, να εμπορεύονται την ελπίδα και γιαυτό δεν θέλουν, τώρα, να μπουν στη δημόσια και κατά συνέπεια δεσμευτική συζήτηση για ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Αντί να συζητήσουν σοβαρά, επί μέρες τώρα ασχολούνται με τριτεύουσες πλευρές της παραπολιτικής, ευτελίζοντας την πολιτική αντιπαράθεση και δικαιώνοντας πλήρως τον χαρακτηρισμό που δώσαμε μιλώντας για καρικατούρα του δικομματισμού.

Εμείς απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους λέμε:

Το σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης αντιμετωπίζει την κρίση και προωθεί τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι θέσεις μας είναι:

Πρώτον, η απόρριψη μονομερούς ενέργειας καταγγελίας του μνημονίου, είτε αυτή προέρχεται από το εσωτερικό είτε, και παρακαλώ την προσοχή σας στο σημείο αυτό, από το εξωτερικό. Το ευρώ είναι αμετάκλητο κεκτημένο. Δεύτερον, η αποδέσμευση από το μνημόνιο σταδιακά με διαπραγματεύσεις.

Σταθμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης της χώρας και την ανάγκη η Ελλάδα να αποκτήσει κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου με προοδευτικό πρόγραμμα, κυβέρνηση ισχυρή για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση ικανή για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, κυβέρνηση σταθερή για να κρατήσει την κοινωνία όρθια, εκπονήσαμε το σχέδιο άμεσης διακυβέρνησης, με συγκεκριμένες προτεραιότητες, στόχους, ρήτρες και δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα:

• Κάθαρση στο πολιτικό σύστημα.

Οι καταχραστές του δημοσίου χρήματος θα δώσουν λόγο και με νόμο θα δημευθεί η περιουσία τους.

Θα καταργηθεί η βουλευτική ασυλία και τα προνόμια.

Αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής.

• Αποδέσμευση από το μνημόνιο με επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής έως και το 2017, πάγωμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της μετενέργειας. Προοδευτική φορολογική μεταρρύθμιση και πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παραοικονομίας.

• Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με αναπτυξιακό πρόγραμμα 30 δισεκατομμυρίων ευρώ για να δώσουμε δουλειά σε νέους και ανέργους. Ανάπτυξη με προστασία του περιβάλλοντος και αειφορία. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

• Αγροτική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της υπαίθρου, για να δώσουμε και να κερδίσουμε τη μάχη της παραγωγής τροφίμων.

• Μετανάστευση - ασφάλεια των πολιτών.

Ανασυγκρότηση των πόλεων και των υποβαθμισμένων γειτονιών με στόχο την επανακατοίκηση των πόλεων.

• Υπεράσπιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας για ανέργους και φτωχούς. Κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών της εκπαίδευσης και της υγείας, με άμεση αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών προβλημάτων στα πανεπιστήμια, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα φάρμακα.

Αυτές τις θέσεις προτείνουμε στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.

Εμείς σε κάθε περίπτωση με αυτές θα προσέλθουμε.

Για να ξέρουν οι πολίτες τι θα πράξουμε.

Θα βγούμε από το μνημόνιο για να πάμε μπροστά, όχι για να επιστρέψουμε σε πρακτικές που μας οδήγησαν στο μνημόνιο.

Σε αυτές τις εκλογές δε θα υπερασπιστούμε μόνο την κοινωνία, δεν θα έχουμε να απαντήσουμε μόνο στην οικονομική κρίση.

Καλούμαστε ακόμα να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία, αλλά και τον πολιτισμό μας.

Οι πολίτες κρατούν τώρα το κλειδί: Ισχυρή Δημοκρατική Αριστερά σημαίνει προοδευτική κυβέρνηση, με τόλμη και σχέδιο. Οχι αβέβαιη πτήση και ανώμαλη προσγείωση.

Μένουν 2 μέρες. Θα είμαστε παντού, θα είμαστε μαζί σας και θα συναντηθούμε την Κυριακή στις κάλπες.

Μεσσήνιοι,

Ξεδιπλώστε τις σημαίες της ελπίδας!

Ψήφο στη Δημοκρατική Αριστερά.

Δώστε μας την τρίτη και καθοριστική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης

Αναδείξτε τη Δημοκρατική Αριστερά σε ρυθμιστή και εγγυητή.

Να μη λείψει κανείς από αυτή τη μάχη.


NEWSLETTER