Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012 12:21

Στ. Στραβόλαιμος: "Ο αγώνας για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται"

Γράφτηκε από την
Στ. Στραβόλαιμος: "Ο αγώνας για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται"

Παρόλο που στις εκλογές της 17ης Ιουνίου το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε πολύ μεγάλο εκλογικό κόστος, άντεξε και αριθμητικά αλλά κυρίως πολιτικά. Συμβαίνει όμως το εξής καταπληκτικό: Αν και έχασε τα τέσσερα πέμπτα της δύναμής του και σήκωσε όλο το βάρος για τη διαχείριση της κρίσης, είναι πάλι το Κίνημα που χρειάστηκε να δώσει τη λύση. Δεν κρύφτηκε πικραμένο πίσω από το δυσάρεστο αποτέλεσμα, μπήκε μπροστά και ανέλαβε ευθύνες.

Έτσι λοιπόν δήλωσε αμέσως δια του Προέδρου του, ότι στην κυβέρνηση έπρεπε να μετέχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει, κατέστησε πλέον μόνη πρακτική λύση τον σχηματισμό κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Το κρισιμότερο βεβαίως ζήτημα είναι η εθνική διαπραγματευτική ομάδα που θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης. Δηλαδή των όρων που  επιβλήθηκαν, παρά τη αντίθεση μας, σε πολλά σημεία στην πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης.

Γιατί τότε βασικός στόχος ήταν να πετύχει η σύναψη της σύμβασης και η μείωση του χρέους. Να έρθει η Ελλάδα δηλαδή, σε ένα σημείο ασφάλειας, να υπάρχει ένα κεκτημένο ως βάση εκκίνησης για τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης. Τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καταπολεμηθεί  η ύφεση και η ανεργία, να δημιουργηθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και απασχόληση.

Η άρνηση συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να εμποδίζει τη συμμετοχή του στην εθνική διαπραγματευτική ομάδα. Δυστυχώς, όμως, το αρνήθηκε και αυτό. Η  πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα ανοιχτή, γιατί αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, γιατί αυτό συνιστά εθνική και κοινωνική υποχρέωση όλων των κομμάτων και βεβαίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για τον εαυτό του αυτόν τον εύκολο και ασφαλή ρόλο.

Στη μάχη για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, το ΠΑΣΟΚ  θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, κινητοποιώντας όλες τις διεθνείς επαφές του, όλη την εμπειρία, όλη τη γνώση, όλο τον σχεδιασμό που έχει. Θα κάνει τα πάντα, θα κινήσει ουρανό και γη για ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Πάνω από όλα όμως, η Δημοκρατική Παράταξη που πάντα στάθηκε όρθια στα δύσκολα, θα λειτουργήσει με πλήρη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές άλλων. Δεν θα είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Θα στηρίξει την κυβέρνηση τίμια και ειλικρινά. Χωρίς αμφιθυμίες και λόγους ήξεις αφήξεις, αλλά με τρόπο που είναι ο πιο ωφέλιμος για την αποτελεσματική λειτουργία της και την αξιοπιστία της απέναντι στην ελληνική κοινωνία.

Ο αγώνας για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Αν αποτύχουμε, θα πούμε αντίο στο ευρώ. Ας το καταλάβουν επί τέλους οι πάντες.

 

Σταύρος Στραβόλαιμος

 

 

 

 

 


NEWSLETTER