Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012 06:53

Γιαννημάρας προς Μπασάκο για ορεινές περιοχές Δυτ. Μάνης

Γράφτηκε από την
Γιαννημάρας προς Μπασάκο για ορεινές περιοχές Δυτ. Μάνης



Την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012 και στη σελίδα 7 της έγκριτης εφημερίδας «Ελευθερία», δημοσιεύθηκε καταγγελία του πρώην δημάρχου Αβίας κ. Παναγιώτη Μπασάκου εναντίον της δημοτικής αρχής του Δήμου Δυτικής Μάνης. Είναι γεγονός ότι σκέφτηκα αρκετά εάν θα πρέπει να απαντήσω, και τούτο γιατί πιστεύω απόλυτα ότι υπάρχουν θεσμοί στην τοπική αυτοδιοίκηση που μπορείς να εκφράσεις τις απόψεις σου, να καταθέσεις τις καταγγελίες σου και να πάρεις τις απαντήσεις σου. Λειτουργούν, λοιπόν, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι συνελεύσεις στις τοπικές κοινότητες, όπου μπορεί να ελέγχεται η δημοτική αρχή, αλλά και να της δίνεται η δυνατότητα να απαντήσει, παρουσία δημοτών που ξέρουν την πραγματικότητα και μπορούν να κρίνουν. Σε τέτοιου είδους διαδικασίες είμαι ανοιχτός και θα χαρώ ιδιαίτερα να είναι και παρουσία των δημοσιογράφων.
Περίμενα, λοιπόν, μήπως είχα και κάποια δημοσιογραφική ενόχληση για τη δική μου θέση πάνω σε αυτή την καταγγελία, γι’ αυτό και απαντώ τώρα. Θα πρέπει, όμως, να δηλώσω από την αρχή ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσω τέτοιου είδους διαδικασίες και θα απαντήσω μόνο τότε, όταν δηλαδή από τα γραφόμενα θα θίγεται η προσωπικότητά μου και κατά δεύτερο λόγο, γιατί πιστεύω ότι αποστολή μου είναι να υλοποιήσω το πρόγραμμά μου, αλλά και να προσπαθήσω να διορθώσω λάθη και παραλείψεις και κληρονομιές που μου άφησε η δημαρχοντία του κ. Μπασάκου.
Καταγγέλλει, λοιπόν, ο κ. Μπασάκος:
α) Οτι «σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο θα εγκρίνουμε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του 2012». Ναι, είχαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα έγκρισης προγράμματος τουριστικής προβολής, αλλά ποιο; Το υπόλοιπο της χρονιάς 2012. Γιατί; Γιατί ήρθε εγκύκλιος από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού που έλεγε ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα για τουριστική προβολή έχουν οι δήμοι, χρειάζεται η γνωμοδότηση του υπουργείου. Τώρα λάβαμε την εντολή, τώρα την εκτελέσαμε. Ξέχασε, όμως, ο κ. Μπασάκος τις καταχωρίσεις σε ένθετα, τις συμμετοχές σε εκθέσεις, τις συσκέψεις, τις αποφάσεις και άλλες ενέργειες που κάναμε νωρίτερα; Ή μήπως ψήφιζε διαφορετικά;
β) Κατακρίνει τη δημοτική αρχή για το πρόγραμμα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεών της, λέγοντας «…δεν είναι εποχή για άρτο και θεάματα, είναι για παραγωγή». Για να μπορείς να έχεις άποψη για τον πολιτισμό, πρέπει να τον έχεις δοκιμάσει στην πράξη. Μπορεί να μας παρουσιάσει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων στη δωδεκαετή δημαρχοντία του; Εμείς λέμε ότι η δημοτική αρχή οφείλει να ανταποδίδει στους δημότες της. Και μια ανταπόδοση είναι και η προσφορά των πολιτιστικών εκδηλώσεων που ετοιμάζει η δημοτική αρχή. Επιπλέον, πιστεύουμε ότι μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων και, μάλιστα, όταν αυτές έχουν σχέση με τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις του τόπου σου, προβάλλεις τουριστικά την περιοχή σου και προσελκύεις επισκέπτες για να τις παρακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.
γ) Εκεί, όμως, που ήθελα να σταθώ λίγο περισσότερο, είναι στους δρόμους των ορεινών περιοχών και στα όσα ο κ. Μπασάκος γράφει: «…δεν μπορούν να περάσουν τα οχήματα και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πρόσβαση στις κτηνοτροφικές ζώνες και ψάχνουν να αγοράσουν γαϊδούρια και μουλάρια…». Για να δούμε, λοιπόν, πώς έχουν τα πράγματα: Την προηγούμενη χρονιά, γιατί ο κ. Μπασάκος δεν προέτρεπε τους συνδημότες μας να αγοράσουν γαϊδούρια και μουλάρια; Γιατί εκφράζει τώρα την αγωνία του και όχι λίγο νωρίτερα; Επειδή νωρίτερα είχε κάνει παρέμβαση το μηχάνημα του δήμου έως ένα σημείο και από εκεί και πάνω δεν ήταν των δυνατοτήτων του. Η μπουλντόζα που ζητούσαμε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας μας δόθηκε πριν από 5 ημέρες, εργάστηκε 2 και μετά χάλασε. Και η ουσία του θέματος είναι η εξής: Γιατί θέλει παρεμβάσεις ο δρόμος κάθε χρόνο στο Ρίντομο; Γιατί ο κ. Μπασάκος όταν άνοιξε το δρόμο, τον άνοιξε μέσα στην κοίτη του ποταμού; Για ποιο λόγο; Εμείς ξέρουμε, αλλά ας μας πει κάποιος, είναι δυνατόν να κρατήσει δρόμους σε κοίτη ποταμού τον χειμώνα, όταν κατεβαίνουν στην περιοχή του Ριντόμου τεράστιες ποσότητες νερού και με τέτοια ορμή που παρασύρουν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους; Μπορεί να μας πει ο κ. Μπασάκος πόσα μηχανήματα παρέδωσε στο Δήμο Δυτικής Μάνης μετά τη λήξη της δωδεκαετούς δημαρχοντίας του; Εμείς, απαντάμε: Κανένα!!! Θα μπορούσα να ρωτήσω και το γιατί άφησε το προσωπικό του τέως Δήμου Αβίας να φύγει και να μην έχει σήμερα δυνατότητα να λειτουργήσει σωστά ο νέος Δήμος Δυτικής Μάνης και να συνεχίσω με πολλά … «μπορεί», αλλά σταματώ εδώ, λέγοντας μόνο το αυτονόητο, τη σοφία του λαού μας: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».


NEWSLETTER