Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012 07:51

Οι μεταθέσεις αστυνομικών δεν καλύπτουν τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Οι μεταθέσεις αστυνομικών δεν καλύπτουν τη Μεσσηνία

Με αφορμή τις έκτακτες μεταθέσεις του τρέχοντος έτους που με την υπ’ αριθμ. 6001/5/1289-κα από 19/09/2012 διαταγή του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, προκηρύχθηκαν για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Αστυνομικών Δ/νσεων και σε συνέχεια του σχετικού άρθρου μου η φιλόξενη εφημερίδα σας δημοσίευσε την 25/07/2012, θεωρώ υποχρέωσή μου, να ενημερώσω τους αναγνώστες σας και παράλληλα να επισημάνω τα ζητήματα που προκύπτουν.
Ασφαλώς θα θυμάστε ότι η Αστυνομική Δ/νση Μεσσηνίας λειτουργεί με μείον 130 αστυνομικούς από την οργανική της δύναμη η οποία όπως λέγαμε θα αυξηθεί έως το τέλος του χρόνου λόγω των αποστρατειών.
Επίσης θα θυμάστε ότι το Τμήμα Μεταγωγών δεν λειτουργεί, παρότι έχει ιδρυθεί από τον Φεβρουάριο του 2011.
Επανερχόμενος τώρα στο θέμα, η Μεσσηνία, ο νομός μας, ενισχύεται με είκοσι (20) αστυνομικούς, όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα της διαταγής του Αρχηγείου. Η Μεσσηνία είναι δεύτερη σ’ ενίσχυση μετά την Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ξεπερνάει και Δ/νσεις (όπως π.χ. Ορεστιάδα: 15 αστυνομικούς) που έχουν αυξημένα προβλήματα λόγω των κέντρων φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Ολοι μαζί οι υπόλοιποι νομοί της Πελοποννήσου, ενισχύθηκαν με σχεδόν τον ίδιο αριθμό με την Μεσσηνία (25 όλοι μαζί έναντι 20 του νομού μας). Η Κόρινθος -που ιδρύθηκε κέντρο φιλοξενίας μεταναστών- ενισχύθηκε μόνο με δέκα (10) αστυνομικούς.
Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι η Μεσσηνία τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης και στα μέτρα του δυνατού, αυτή ενισχύεται με όσο το δυνατόν περισσότερους αστυνομικούς. Φανταστείτε να μην είχαμε αναδείξει το θέμα μέσα από τις στήλες της εφημερίδες σας. Ομως αυτή η εντύπωση είναι πέρα για πέρα λανθασμένη διότι:
α) Το Τμήμα Μεταγωγών θα αρχίσει να λειτουργεί από τις αρχές του έτους. Ορίστηκε ήδη η διοίκησή του.
β) Υπάρχουν σκέψεις που κατά την εκτίμησή μου θα υλοποιηθούν και αφορούν ίδρυση στο νομό μας κέντρου φιλοξενίας λαθρομεταναστών. Πιθανή μετατροπή του στρατοπέδου της Καλαμάτας σε κέντρο φιλοξενίας στα πρότυπα της Κορίνθου.
γ) Οι αιτήσεις αποστρατείας έως το τέλος του χρόνου θ’ αυξηθούν λόγω και των επικείμενων οικονομικών μέτρων αφού φέρνουν σε δεινή κατάσταση τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν προσδοκούν τίποτα πλέον από την υπηρεσία τους.
δ) Οσο η φτώχεια, η ανέχεια αυξάνουν, με γεωμετρική πρόοδο αυξάνουν και οι υπηρεσιακές ανάγκες και βεβαίως η εγκληματικότητα.
Θα ήμουν ευτυχής και θα αισθανόμουν δικαιωμένος, καθ’ ότι το αίτημα για ενίσχυση που στο προηγούμενο άρθρο κατέθεσα, ικανοποιήθηκε στα πλαίσια του δυνατού από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Εν μέρει βέβαια αισθάνομαι τα ανωτέρω συναισθήματα. Ομως βάζοντάς τα και πάλι όλα, σε ορθολογική σκέψη, καταλήγω ότι η ενίσχυση αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό.   
Βλέπετε η Πολιτεία και τα κέντρα αποφάσεων, για ευνόητους λόγους δίνουν όλο το βάρος στην Αττική, για αυξημένη αστυνομική παρουσία μ’ αποτέλεσμα η επαρχία να δεινοπαθεί και μαζί και ο νομός μας; (Εδώ οφείλω να σας καταθέσω ότι στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις λεωφόρους τριών βασιλισσών, Ολγας, Αμαλίας, Σοφίας και την οδό Ηρώδου του Αττικού, που περιλαμβάνει το κτήριο της Βουλής και τον Εθνικό Κήπο και εφάπτονται επί της Ηρώδου Αττικού, το Μέγαρο Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο έχει τόσους αστυνομικούς, όσους ολόκληρη η Πελοπόννησος!!!).
Οι είκοσι (20) αστυνομικοί λοιπόν, δεν επαρκούν και δεν μπορούν να συνεισφέρουν τίποτα στην αστυνόμευση και κατ’ επέκταση στην πάταξη της εγκληματικότητας.
Είμαι ακόμη πεπεισμένος ότι όλοι θα υπηρετήσουν στην πρωτεύουσα του νομού καθώς ως προανέφερα και το Μεταγωγών θα αρχίσει να λειτουργεί και Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών θα ιδρυθούν;
Αρα ποιος θα υπηρετήσει στην Περιφέρεια;
Μακάρι ο ταξίαρχος κ. Γεωργακόπουλος Βασίλης και δ/ντης του νομού που πράγματι κάνει φιλότιμες προσπάθειες για σωστή διαχείριση  του προσωπικού να με διαψεύσει.
Εν κατακλείδι, αν οι τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι οργανισμών και όσοι κατέχουν κάποιο αξίωμα, ακόμα και απλοί πολίτες δεν απαιτήσουν την ενίσχυση ουσιαστικά του νομού μας, πολύ φοβάμαι ότι θα είμαστε στο έλεος των παρανόμων και αυτό είναι άδικο για τους συντοπίτες μας.

Αντώνης Λιακόπουλος
Αντιπρόεδρος Ε.ΑΣ.Υ.Α
Μέλος Δ.Σ. Ομοσπονδίας


NEWSLETTER