Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012 13:00

Όλα θα έρθουν!

Γράφτηκε από την
Όλα θα έρθουν!

 
Χθες, ο Παναθηναϊκός πέτυχε μία πολύ σημαντική νίκη απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, με 79-68. Μία νίκη, η οποία μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για μία πολύ καλύτερη συνέχεια.
 
Ο Παναθηναϊκός απέδειξε σε αυτό το παιχνίδι, ότι έχει πραγματικά δυνατότητες πολλές, όπως το είχε κάνει και στη Μαδρίτη. Ξεκίνησε νωθρά, αλλά στη συνέχεια, απέκτησε περισσότερη δύναμη, ταχύτητα, σύνεση στις επιλογές του, θάρρος και αποφασιστικότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι οι παίκτες της ομάδας ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο στόχο τους, που δεν ήταν άλλος από το νικηφόρο αποτέλεσμα, και αποτελεσματικότατοι σε όλους τους τομείς από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έπειτα. Εδώ που τα λέμε βέβαια, δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια για τον Αθηναϊκό σύλλογο, καθώς στα πρώτα 5 ματς της Ευρωλίγκας είχε ρεκόρ 2-3.
 
Αγωνιστικά τώρα, τον πιο σημαντικό ρόλο τον έπαιξε μάλλον η επιβάρυνση με φάουλ των αντιπάλων από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Όταν έχεις τους δύο ψηλούς σου, Μπέγκιτς και Σλώτερ με 3 φάουλ στο τέλος της δεύτερης περιόδου, και τον πιο σημαντικό σου, ίσως, παίκτη, Σέρχιο Γιούλ, με 4 στο τέλος της τρίτης, έχει κατά κάποιον τρόπο πολύ περιορισμένες επιλογές για να αντιμετωπίσεις τα, έστω και όχι πολλά, ατού του αντιπάλου στη ρακέτα. Ειδικά ο Λασμέ, και προς το τέλος ο Πάνκο, ήταν από τους διακριθέντες του αγώνα. Δυστυχής έκπληξη ήταν βέβαια η κάκιστη απόδοση του Σχορτσιανίτη, ο οποίος έκανε αναρίθμητα λάθη και σκόραρε μόλις 2(!) πόντους. Ευτυχώς το γεγονός αυτό, όπως και την απώλεια του Τσαρτσαρή, δεν πλήρωσε σε κανένα σημείο του παιχνιδιού ο Παναθηναϊκός, χάρη κυρίως στον «δυναμίτη» σε άμυνα και επίθεση χθες Λασμέ. Η απόδοση των παικτών της περιφέρειας ήταν επίσης καταλυτική. Ο Κίτσεν έδωσε ταχύτητα, ο Ούκιτς οργάνωση και, μαζί με τον πολύτιμο Μασιούλις, αποτελεσματικότητα στα σουτ, χάρη στις διεισδύσεις τους, ο Μπράμος αποδείχθηκε μεγάλο στήριγμα αμυντικά και επιθετικά, ενώ ο Διαμαντίδης ήταν ο γνωστός πεπειραμένος και άφθαρτος αρχηγός. Όλοι σχεδόν έβαλαν, δηλαδή, το λιθαράκι τους, για να δώσουν στην ομάδα αυτό το σημαντικό για τη συνέχεια στην Ευρωλίγκα αποτέλεσμα.
 
Αυτό που φάνηκε και πρέπει να επαναλάβουμε πολλές φορές, είναι ότι ο Παναθηναϊκός, για τους λόγους που έχουμε ήδη αναλύσει ενδελεχώς, χρειάζεται πίστωση χρόνου. Αυτοί που βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική σε βάρος της ομάδας, είδαν ότι δεν έχουν δει τίποτα ακόμα από τις πραγματικές δυνατότητες της ομάδας. Με πολλή δουλειά και διαρκή αγώνα θα ολοκληρωθεί αυτό το νέο δημιούργημα, που βρίσκεται υπό τον Αργύρη Πεδουλάκη. Σήμερα έδειξε πολλά καλά στοιχεία, που επιτρέπουν την ελπίδα και αποτελούν το θεμέλιο για μία καλύτερη συνεχώς πορεία και συνέχεια, μέχρι να φτάσει η ομάδα στο πραγματικό της επίπεδο. Φυσικά, θα έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, με την διαφαινόμενη ένταξη δύο περιφερειακών στην ομάδα που, εφόσον γίνει αυτό, αναμένεται να βοηθήσουν πολύ στη συνέχεια, του Μπανκς και του Καπόνο. Στη συνέχεια θα δούμε τι θα συμβεί στην ομάδα και αναλόγως θα κρίνουμε.
 
Πάντως, ο καιρός που χρειάζεται η ομάδα για να δείξει ποιά όντως είναι, χαρακτηρίζεται μακρύς ακόμα. Πρέπει να τους αφήσουμε να συνεχίσουν με ηρεμία και υπομονή το έργο τους. Ας ξεχάσουμε την προσφιλή μας συνήθεια στην εύκολη και ανούσια κριτική μετά από άσχημα αποτελέσματα, όπως ήταν για τον Παναθηναϊκό τον τελευταίο καιρό, και ας προσγειωθούμε στην πραγματικότητα της ομάδας και του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα!
 
Ραφαήλ Αλαγάς


NEWSLETTER