Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2012 14:43

"Κυνηγός θεωρείται - μόνο - ο νόμιμος κυνηγός"

Γράφτηκε από την

Γράφει ο Γιάννης Καρβουνιάρης

Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης

 

Στα πλαίσια της κυνηγετικής περιόδου 2012 – 2013  κι έχοντας βαθύ σεβασμό στις αποφάσεις των ρυθμιστικών διατάξεων της θήρας, θα ήθελα να υπενθυμίσω στα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης τις υποχρεώσεις τους στα πλαίσια της νόμιμης άσκησης του κυνηγίου.

 

Η κυνηγετική παιδεία και η βαθιά γνώση των κανόνων της φύσης αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή διεξαγωγή της κυνηγετικής δραστηριότητας. Οι απαράδεκτες ενέργειες λαθροθηρίας και η μη τήρηση των νόμων που έχουν εκδώσει τα αρμόδια υπουργεία και η Διεύθυνση Δασών καταδικάζονται και τυγχάνουν αμίληκτης και παραδειγματικής τιμωρίας. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κανείς να θεωρεί ότι μπορεί να θηρεύει δίχως άδεια θήρας (εκδίδουμε όλοι άδεια και ακολουθούμε το δόγμα του σωστού κυνηγού, ο οποίος ακόμα και για μία φορά θήρας επιβάλλεται να κατέχει την απαραίτητη άδεια)

 

Ομολογουμένως, έντονη είναι η παρουσία του Κυνηγετικού Συλλόγου Σπάρτης στους κυνηγότοπους, παρά τον περιορισμένο αριθμό ατόμων που έχει στη διάθεσή του, ενώ σε επίπεδο θηροφύλαξης ο Σύλλογος πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους με ενδεικτικό αποτέλεσμα την πρόσφατη σύλληψη λαθροθήρα στα όρια Λακωνίας – Αρκαδίας. Φυσικά, τίποτα δε θεωρείται εύκολο εάν ο νόμιμος κυνηγός δεν παρέχει απλόχερα τη βοήθειά του στο Σύλλογο και τους θηροφύλακες, ώστε να μπορούν να δρουν άμεσα. Μην ξεχνάμε ότι πρέπει η αυτοκριτική και η ενεργοποίηση να προηγούνται της κριτικής!

 

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι σκοπός της θήρας είναι η επαφή με τη φύση και η προστασία του περιβάλλοντος και επ' ουδενί μια απλή δραστηριότητα κάρπωσης θηραμάτων.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι παραβάσεις εμπίπτουν στην αυτόφωρη διαδικασία με τις σχετικές συνέπειες (κατασχέσεις όπλου, θηραμάτων, εξοπλισμού, άδειας θήρας και ενίοτε του οχήματος συν την ανάλογη ποινή). Μάλιστα, η απόκρυψη παραβατικών συμπεριφορών θεωρείται συνενοχή. Οι νόμοι θεσπίζονται και επιβάλλεται να γίνονται σεβαστοί. 

 

Σε κάθε άλλη περίπτωση, η θηροφυλακή αναλαμβάνει να πράξει τα δέοντα εντός πλαισίων του νόμου. Θεωρείται δεδομένη η απαγόρευση θήρας άγριων ζώων και πουλιών που δεν προβλέπονται από τις διατάξεις θήρας. Τα όπλα όσων κυνηγούν πρέπει να είναι νόμιμα και να φέρουν τον προβλεπόμενο αριθμό φυσιγγίων. Οι κυνηγοί επιβάλλεται να διαθέτουν πάντα τα απαραίτητα έγγραφα – άδεια κυνηγιού και δελτίο κατοχής όπλου. Φυσικά, άκρως απαραίτητος κρίνεται και ο σεβασμός της ξένης περιουσίας και ιδιοκτησίας.

 

Είναι υποχρέωση των κυνηγών να πράττουν και να ενεργούν συνεργατικά και όχι εγωιστικά! Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σπάρτης κι εγώ προσωπικά επιθυμούμε μία αποδοτική συνεργασία σε κάθε επίπεδο και κυρίως κατά τη διάρκεια υπηρεσιακών ελέγχων. Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι οι συστάσεις μου έχουν καθαρά συμβουλευτικό κι ενημερωτικό ύφος. 

 

Καλή συνέχεια,  και ασφαλείς κυνηγετικές εξόδους!